– Når man snakker med mennesker man er glad i, er det lett å ta en hvit løgn. Å pynte på sannheten for å ikke såre følelsene til den det gjelder. Det kan være en god venn, et familiemedlem eller kjæreste. Men lyver du bevisst? Og i hvilken sammenheng gjør du det?

Jeg prøver så godt det lar seg gjøre å si sannheten i alle situasjoner, og det mener jeg alle andre bør gjøre også. Sannheten kommer oftest for en dag, og det er ikke hyggelig å bli tatt i løgn.

Direkte løgn: Klar forfalskning av fakta (man vet man lyver).

Overdrivelse: Forsterker eller svekker en historie så den ser litt bedre ut.

Subtil løgn: Forsøker å bedra tilskueren ved å unnvike spørsmål eller vri på ord og vendinger slik at det oppfattes i den retningen man ønsker.

Hvit løgn: Sosiale, støttende løgner. Kan være viktig i sosiale sammenhenger fordi de «smører» de sosiale relasjonene. (For eksempel å si «så fin du er på håret» uten å mene det.)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YSDAXGXGiEw[/youtube]

Det å såre andre med å si sannheten er kanskje ikke så pent, derfor pynter man på sine svar for å unngå det. Men er det riktig?

Løgn og bedrag er en del av vårt sosiale liv. Det ville gjort sosiale relasjoner uholdbare om man sa alt man tenkte og følte hele tiden. Å klare å justere litt på sannheten, historien man forteller, kan være viktig, sier Ellen M. Wessel. Hun har doktorgrad i vitnepsykologi og er seniorforsker ved UiO.

Foto: Planb.no

– Jeg har flere kjente som velger å si sin bestemte mening om ting, uten å være helt sikker på at det er fakta. Det er kanskje ikke å lyve, men det er ikke langt unna heller. Om du spør noen om veien og vedkommende svarer skråsikkert i hvilken retting man skal, så er man sikker på at dette stemmer. Mange gjør det på den måten for å ikke virke uviten, og tar sjansen på at det stemmer, i stedet for å innrømme at man er usikker på fakta.

– Wessel: – Det er lettere å si sannheten, fordi man gjenskaper en historie man virkelig har opplevd. Omvendt – hvis vi serverer en løgn, kan vi fort komme i en situasjon der vi sliter med å huske hva vi har fortalt, hvordan den opprinnelige historien var. Det oppfattes som svært, svært pinlig å bli tatt i direkte løgn. I Norge er det moralsk forkastelig og kan få dramatiske konsekvenser. Derfor skal vi også være ganske sikre i vår sak før vi konfronterer folk med at vi tror de lyver.

Jeg mener at alle foreldre bør strekke seg langt i å få sine håpefulle, fra så tidlig alder som mulig- å få barna sine til å alltid snakke sant.

– Samfunnet er basert på at det som sies fra de som styrer og bestemmer er sant. Om politikere, lærere, arbeidsgivere og andre i maktposisjoner skal slurve med å få fakta fram til den som er avhengig av å få korrekt svar, så vil vi til slutt få et ca samfunn der fakta ikke er så viktig.

Om Telenorledelsen lyver eller ikke i den siste tids telenett rot, vites ikke, men jeg ser ikke bort i fra at det er blitt brukt en hvit løgn eller to…

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Utroskap nok til å bryte ut av forholdet?

Lar du et sidesprang fra din partners side være så graverende at du gir vedkommende på båten? Tenker du i...

VIDEO- Sykehuskonflikten i Møre og Romsdal

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=tVDncUXMon0&feature=youtube_gdata[/youtube]   Selvsagt skal sykehuset ligge der det ligger, i Kristiansund!   - Kampen om lokalsykehusene i Norge splitter både...

Lukk