Må Lisbeth Salander dø? Siden den siste boken fra forfatteren, David Lagercrantzs penn, om den anorektiske hackeren har den dramatiske tittelen: “Hun Som Må Dø.” Eller har hun kanskje levd før, siden den originale tittelen har den mystiske tittelen: “The Girl Who Lived Twice?”

Eller er tittelen myntet på det faktum at Lisbeth har en tvillingssøster, Camilla?

David Lagercrantz

Vi vet ikke så mye mer om boken, enn at det etter all sannsynlighet er siste kapittel, siste historie, siste eventyr, siste fortelling og siste punktum – om en av de mest spennende kvinnelige roman-skikkelsene vi kjenner til. Både fra bok, men også senere film. Må Lisbeth Salander dø?

Lest? Ny film med Lisbeth Salander!

Lisbeth Salander er skapt av forfatteren Stieg Larsson gjennom suksess-trilogien Millenium, og ført videre på oppdrag av Larssons familie, av David Lagercrantz.

Boken, “The Girl Who Lived Twice” eller “Hun Som Må Dø” som den heter på norsk, er den sjette boken i Millenium universet og altså den tredje av samme forfatter. De to første het “Mannen som jaktet sin egen skygge”, og “Det Som Ikke Dreper Oss.”

Stieg Larsson

Dette er omtalt som den store finalen, alt tyder på at historien ender her.

Og for en historie vi har fått oppleve gjennom Stieg Larssons fantastiske originaler, de tre bøkene som fortsatt er Sveriges mest solgte, selges ennå. “Menn som hater kvinner“, ble utgitt i 2005, “Jenta som lekte med ilden“, ble utgitt i 2006 og “Luftslottet som sprengtes, ble utgitt i 2007″.

Må Lisbeth Salander dø?
Foto: Amazon.com
Noomi Rapace som Lisbeth Salander Foto: Yellow Bird

Bøkene ble som kjent til film og det er gjennom Noomi Rapaces skikkelse, mange har fått et forhold til det utfordrende, og ofte farlige samarbeide mellom Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist, spilt av avdøde Michael Nyqvist.

Selvsagt noe man bør ta stilling til selv, om man vil vite hvordan historien ender, når det ikke kommer fra originalen, men en forfatter som skriver på oppdrag av familien. Utvilsomt gjort i Larssons ånd, men like selvfølgelig gjort for å melke Millenium-kua en siste gang.

Må Lisbeth Salander dø?

Den store finalen i David Lagercrantz’ bøker i Millennium-serien. En tigger med amputerte fingre og tær blir funnet død i en park i Stockholm. Det ser ikke ut til å være noe annet enn et tragisk dødsfall. Men rettslegen Fredrika Nyman oppdager at noe ikke stemmer og kontakter Mikael Blomkvist. Mikael blir motvillig interessert.

Tiggeren har ved flere anledninger klaget høylytt over Johannes Forsell, Sveriges forsvarsminister. Var det bare babbel og vås, eller finnes det en kobling mellom tiggeren og regjeringen? Mikael ber Lisbeth Salander om hjelp.

Adlibris.com

Selvsagt ble det et jævla liv når en av Skandinavias mest solgte forfatter, får sine verker om ikke omgjort så i hvert fall videreført, helt uten hans myndighet. Det er selvsagt naturlig, all den tid skaperen av bøkene, Stieg Larsson er død og har vært det siden 2004. Noen hevder å gå så langt som å kalle det litterær likskjending, å fortsette på en forfatters verk. Debatten raser fortsatt.

Både bøker og filmer har det altså blitt etter forfatterens plutselige død.

Fansen hyller originalen av Larsson, men er litt lunken til fortsettelsen med Lagercrantz, men filmene blir besøkt i store antall over hele kloden, bøkene blir solgt, også disse i store opplag. Millenium avsluttes med at noen må dø, vi er redd det kan være våre alles Lisbeth Salander, men sikker kan vi aldri være.

Camilla

Søsteren, Camilla har vært en torn i siden på Lisbeth i lang tid. Det vi vet er at ingen som forsøker å få tak i Lisbeth lykkes med det, fordi hun befinner seg i Moskva, etter Holger Palmgrens opprivende begravelse. Lisbeth har bestemt seg, hun er lei av selv å være jaget, nå er det hun som er på jakt …

Vi vet også at denne siste boken om Lisbeth Salander kommer på norsk i starten av september 2019. Du som har fulgt serien via bøker og film, bør skjenke Stieg Larsson en liten tanke, om du velger å kjøpe David Lagercrantz sin siste bok i Millenium-serien. Boken utgis i Norge av Gyldendal forlag.

Om også denne boken blir til film – ser vi på som svært sannsynlig.

Ønsker du å slippe å lete etter vårt neste blogginnlegg, melde deg heller på vårt daglig nyhetsbrev, gratis og helt uten betingelser – vi lover å holde deg oppdatert på det du kanskje snakker om i morgen. Vargas12.com vil ikke slutte å overraske.

Vi skriver for deg.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Ex on the Beach – god underholdning?

"Ex on the Beach" – god underholdning? Blir du underholdt av konflikter, baksnakking, krangling og sjalusi? Svaret er sannsynligvis et...

Lukk