Magnus Carlsen (22) er en tilsynelatende vanlig ung mann fra Tønsberg. Men skinnet bedrar. Av de nær 700 millioner menneskene i verden som spiller sjakk på et visst nivå, er Sven Magnus Øen Carlsen nummer én. 

Se dokumentar via VGTV for å få innblikk i noen av forberedelsene Carlsen gjør i ukene før VM i India.

– Nå skal han via mange timer TV-sendt sjakk VM i India vise sine undersåtter hvordan det skal gjøres. For den som ikke vet hva sjakk er, bare at det kanskje er et brettspill så har man altså hvite eller sorte brikker. Brikkene består av 8 bønder, konge, dronning, to springere, to hester og to tårn hver. Blir kongen slått har man tapt.

Den som har hvite brikker starter alltid.

– Reglene for sjakk er ikke så kompliserte, å spille sjakk derimot kan være vanskelig, åpenbart for de fleste som møter verdens beste sjakkspiller, Magnus Carlsen. Å kunne å spille sjakk bør være noe man lærer allerede som barn. Et fantastisk morsomt, intenst, intelligent, krevende, langtekkelig og fengende spill. Et spill som man antar å ha oppstått i Asia før år 600.

Mulige andre nasjoner hvor sjakk kan ha oppstått er Kina og Persia.

– På 1800-tallet ble sjakk som konkurranseform utviklet, og Wilhelm Steinitz ble den første verdensmester i 1886. Etter den andre verdenskrig har sjakk blitt nominert av spillere fra Øst- Europa og det tidligere Sovjetunionen, som Mikhail Botvinnik, Vasilij Smyslov og senere Garri Kasparov og bulgarern Veselin Topalov.

Magnus Carlsen Foto: Flickr/ Per Zennström


– Sjakk kalles ofte et intelligent spill og det er sikkert riktig, men det er først og fremst viktig å ha en strategi og en plan. Klarer man å se for seg flere trekk fram i spillets gang, kan man finne løsninger å vinne over motstanderen. Magnus Carlsen har en svært god hukommelse, så god at han kan huske trekk han har gjort flere år tilbake i tid.

Magnus Carlsen slår de fleste også i blinde, og gjerne flere spillere samtidig som sitter ved hvert sitt sjakkbrett. Ved å fortelle kodene på bretter som består av tall og bokstaver, kan man si koden man ønsker å flytte brikken fra og hvor den skal plasseres. Du kan jo forsøke selv.

– Indias egen stormester i sjakk, heter Viswanathan Anand (44) som er rangert etter Magnus Carlsen, men nå skal de altså møtes på Anands hjemmebane i et krevende mesterskap. Dette kan bli mer spennende enn man har forespeilet på forhånd.

NRK har kjøpt eksklusive senderettigheter til VM-kampene, og sender som eneste norske mediehus kampene på TV og nett. Det skal sendes 100 timer med fantastisk sjakk over 12 partier. Nordmannens ekstreme hukommelse kan være det som gjør han til verdensmester igjen.

Skal du følge med på Magnus Carlsen i VM?

 

Magnuscarlsen.com

Kilde: Wikipedia

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Manchester-lagene i trøbbel

Manchester City og Manchester United har begge poengmessig hatt en tøff høst. Begge har gått på sure nederlag og tapt...

Lukk