Målvakten! Lagets viktigste spiller?

I vår nedtelling til VM i fotball, tar vi for oss den forskjellige plasseringen i sentrallinjen i et fotballag. Vi er kommer til keeperen, målvakten, mannen med hanskene. Lagets nummer én. 

Alle som er glad i fotball, har et forhold til én eller flere keepere. Bare spør alle Liverpool-fans. Loris Karius ble slått i svime av Sergio Ramos og gjorde to kardinalfeil i Champions League-finalen mot Real Madrid. Med hjernerystelse, ifølge leger som har undersøkt tyskeren i ettertid. Karius er nok ferdig som målvakt. I hvert fall for Liverpool. Snakk om utakknemlig jobb.

Lest? Midtbanespilleren!

Ingen andre fotballspillere er mer utsatt for mediene og fansen kritikk, når det blir gjort en eller flere tabber, bare spør Erik Thorstvedt. I sin første kamp på engelsk gress, for Tottenham mot Nottingham, året var 1989, startgropa for norsk invasjon av norske spillere til engelsk fotball. Ei lompe av et skudd, ble fomlet i mål og Torstvedt ble slaktet av alle. En sterk psyke, en fysisk sterk kropp og en klok manager berget “Erik The Viking” som fikk 173 kamper for ‘Spurs’ og 97 for Norge. Norges beste målvakt gjennom tidene.

Skal man ta for seg målvaktene i en artikkel, kommer man aldri unna legenden Gianliugi Buffon (40).

Målvakten!

Målvakten!
Gigi Buffon, Foto: Wikipedia-org

Den italienske kjempen som nå har bestemt seg for å legge opp på landslaget og for sitt elskede Juventus, har en imponerende merittliste å vise til. Den sympatiske målvakten har blitt kåret til verdens beste målvakt en rekke ganger, spilt 677 ligakamper, 509 av disse for Juventus, og 176 landskamper for Italia. Man blir fort legende av slike tall. Gianliugi Buffon, blir stående som den aller beste representant – for en utskjelt posisjon på fotball-laget.

Vi vil savne både Buffon og Italia i årets fotball-VM.

Målvakten har en utakknemlig jobb, vedkommende står jo bare der og venter på at en fotball skal komme susende over hodet på en. Er han eller hun heldig, klasker den i ansiktet og spretter ut igjen. Sannsynligvis slipper man inn både ett og to mål i løpet av en kamp og får kritikk for minst det ene. Viktig, ja vel, men akk så ensomt.

En keeper skal være svært god over tid, før man blir lagt merke til.

Gjør man mange nok graverende feil som målvakt, henger det ved deg gjennom resten av din karriere. Bare spør Jørn Jamtfall i Rosenborg. tabbe-Jørn gjorde en rekke tabber som målvakt for trønderne i serien, i Champions League, men også for Norge, som landslagskeeper. Så ille ble det for stakkars Jamtfall at spørsmålene før en kamp, handlet om tabbene han gjorde i den forrige.

Hvem som har vært den aller beste målvakten gjennom alle tider, skal vi ikke begi oss ut på.

Gianliugi Buffon husker vi best, for vår del, fordi han har gjort det han elsker så lenge, spilt så mange viktige kamper, vunnet en rekke trofeer og blitt verdensmester, men har hatt uflaks og stang ut langt oftere. Tyske Manuel Neuer gjør ting på sin måte, og på imponerende vis har spilt som en sweeper, som en forsvarsspiller som er like god med begge ben – offensiv og uredd, møter han motstanderne langt utenfor sin egen seksten meter. En måte å spille fotball på for en målvakt, vi aldri før har sett.

Spanske David de Gea, ble av VG.no kåret til verdens beste målvakt for 2017. Vi er ikke helt enige.

Vi mener Manuel Neuer fortsatt er best i verden, til tross for en skuffende sesong med noe skader, er tyskeren, “all over” den aller beste sisteskanse av alle målvakter. Brassen, Ederson, hos Manchester City er imponerende god, det samme er Hugo Lloris i Tottenham, Ter Stegen i Barca, Courtois i Chelsea og Jan Oblak i Atletico Madrid. Sannsynligvis er det et titals, eller kanskje et tjuetalls keepere som kan bli verdens beste på sikt.

Fellesnevner for alle disse vi har nevnt er at de har spilt godt over tid, på klubb- og landslag. Skaffet seg et solid navn i de internasjonale mediene fordi de har spilt på de aller beste lagene.

Jo bedre spillere man har rundt seg, jo enklere er det selvsagt å være god selv.

I et mesterskap som VM, vil alltid målvaktene havne i fokus på godt og vondt. Straffesparkkonkurranse, tabber, glimrende redninger og redninger eller feil som kan være avgjørende for at en hel nasjon går av hengslene i vill jubel, eller gråter av fortvilelse.

  1. juni sparkes VM i fotball i gang, da vil målvaktene ikke minst – komme i fokus igjen. Stakkars menn.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Dyrt å se Premier League neste sesong!

Dyrt å se Premier League neste sesong! Gigantselskapet Amazon, har kastet seg inn i kampen om rettigheter til å sende...

Lukk