Vi skriver om fotball generelt, engelsk fotball spesielt og har vært innom den enorme pengebruken, kanskje særlig i Premier League en rekke ganger. Her får du en oversikt over hvilke managere som har brukt mest, gjennom tidene.

Nå er har vi funnet en liste som forteller hvilken manager med størst pengebruk i Europa. Og ikke overraskende, du har hørt om de aller fleste, mange ganger. Hvem har brukt mest tror du?

Du gjettet selvsagt riktig. José Mourinho.

Nettopp derfor er signeringen av portugiseren til ENIC Internasjonal og Spurs en gåte på en måte. Hvorfor ønsker Tottenham en manager som er mest kjent for å bruke penger som en full sjømann, når klubben er kjent for å ikke bruke særlig mye penger på forsterkninger?

Lest: Egoene i engelsk fotball …

Vi vet at José Mourinho er fornøyd med spillergruppa han har tilgjengelig, men det er før en eneste ball er sparket som Tottenham sjef. Etter to, tre tap, vil nok fisen få en annen lyd, og manageren ønsker å forsterke laget, slik han så ofte har fått lov til, tidligere.

De fleste husker tragedien i Manchester United, før nest siste sesong, da Mourinho krevde ny midtstopper, men Ed Woodward, styreformannen i storklubben som nektet ham kjøpet. Bruk de spillerne du har, svarte knipne Ed.

Så gikk det sakte, men sikkert feil vei med “The Special One” hos Manchester United også, dessverre kan vi ikke se at han skal kunne lykkes i Tottenham uten særlige midler til å styrke laget. Noe penger vil han åpenbart bruke, men ikke i nærheten av de midlene han har brukt på 97 spillerne har han kjøpt i sin karriere.

Nemlig uvirkelige 1,6 milliarder Euro til sammen.

Vi sliter også med å forstå hvorfor José Mourinho skal ha mer enn dobbelt så mye i lønn enn eksempelvis Jurgen Klopp i Liverpool? Er Mourinho så mye bedre tyskeren? Selvsagt ikke.

Lest? Best i Premier League?

Managere med størst pengebruk?

Managere med størst pengebruk?

Arsenals legende, Arsene Wenger er på sjetteplass, men har også en betydelig lenger karriere til å ha brukt nesten 1 milliard euro på. Wenger har også kjøpt flest spillere, av de ti som har brukt mest penger gjennom sine karrierer. 103 spillere har franskmannen hentet.

Deriblant kanskje den beste av dem alle som har spilt på øverste nivå i England, Thierry Henry.

Carlo Ancelotti og Pep Guardiola har brukt 1,2 milliarder euro hver.

Spanjolen har kjøpt 52 spillere fordelt på tre forskjellige lag, Barcelona, Bayern München og Manchester City. Men italieneren Ancelotti, har signert hele 85 spillere fordelt på ni lag. Inkludert Milan og Juventus, samt PSG, Chelsea, Real Madrid, Bayern München og sin nåværende arbeidsgiver, Napoli.

Mange spør seg hvor disse pengene kommer fra, og det med rette.

Når en manager skal tjene 170 millioner kroner på ett år, er det ikke kakelodd, dugnad og vaffelsteking som er bakgrunn for manageren eller spillernes lønn – slik norske klubber har blitt drevet her hjemme.

Lest? Lønningene i engelsk fotball …

Voldsomme summer i omløp hele tiden, det koster alt fra 500 kroner til en tusenlapp å se kamper, særlig i Premier League er det dyrt. TV-rettighetene, antall kamper som vises på TV, gir penger i kassen, samt store beløp fra reklame og sponsorer.

Det brukes særlig mye penger på spillerkjøp, til og fra de antatt beste lagene i Europa. Altså både kjøp og salg. Dette genererer penger i markedet, men noen ganger, før et overgangsvindu stenger, kan det bli panikk-kjøp eller salg, som klubben angrer på i ettertid.

Real Madrid brukte over 3,5 milliard kroner på spillere, bare i juni måned.

I sommer sprengte Real Madrid banken, og sved av bunkevis med Euro. Spanjolenes mektige president, Florentino Perez, angret nok på at han lot gullgutten, Christiano Ronaldo få gå til Juventus. Real Madrid har vært direkte svake over tid etter at portugiseren forsvant.

Manager Zinedine Zidane har dog ikke vært i ‘gamet’ lenge nok til å komme inn på topp-ti listen over de managere i Europa, som har brukt mest penger.

Ifølge anerkjente Deloitte, som har gått Real Madrid-tallene i sømmene for 2018, kommer inntektene fra: Billetter og stadion-inntekter, €174m. internationale- og vennskapskamper, €100m. TV-rettigheter, €174m. og markedsføring, reklame, draktsalg m.m ca €300m. De siste 11 sesongene har Real Madrid økt inntekten – hver eneste sesong. 

Når man har sportslig suksess over tid, tjener man betydelig beløp. Men går det dårlig og trofeene uteblir, går selvsagt inntektene ned tilsvarende, rimelig raskt.

West Ham manageren, Manuel Pellegrini, er kanskje noe overraskende på listen, og som har brukt en drøy milliard euro, men dette skyldes at chileneren var manager for Manchester City i tre sesonger fra 2013 – 2016, og at han har vært i bransjen siden 1988, med totalt 14 lag i beltet sitt, som manager.

En annen fyr vi skal legge merke til er Maximilian Allegri, som også har svidd av en hel milliard euro siden 2003 i 7 forskjellige klubber. Men det er utvilsomt de to siste han har fått veive mest med sjekkheftet. Både i AC Milan fra 2010 – 2014, og ikke minst i suksess-perioden med Juventus fra 2014 og fram til 2019, hvor italieneren tok tre Serie A-mesterskap på rappen.

Managere med størst pengebruk?
Claudio Ranieri foto: BBC.com

Roberto Mancini har signert 79 spillere og tok Manchester City til sitt første seriegull på 44 år, på bekostning av Manchester United, på drastisk vis i siste minutt av siste kamp i sesongen 2011/2012. Landslagssjefen til nåværende Italia, har brukt drøyt 800 millioner euro på 7 klubblag, blant andre Inter Milan i to perioder og tyrkiske Galatasaray.

Claudio Ranieri har også vært i ‘gamet’ veldig lenge. Italieneren sjokkerte til og med egne fans, når han tok Leicester til det berømte seriegullet i 2016, men han har signert hele 95 spillere fordelt på tjue klubber, og brukt 800 millioner euro siden starten i 1986.

Rafa Benitez har et stort navn i flere klubber, utvilsomt. Men hans navn skinner nok mest i Liverpool, hvor han tok Champions League-tittelen, mot alle odds i 2005. Rafa har brukt 752 millioner euro, fordelt på 92 signeringer for 15 forskjellige klubber. Spanjolen var i Liverpool fra 2004 – 2010.

Rafa huskes også for å hente legender som Robbie Fowler, Xabi Alonso, Pepe Reina og Fernando Torres til Liverpool. Lengende Benitez var manager for Newcastle i tre sesonger før han forlot England til fordel for den kinesiske klubben, Dalian Yifang.

Unai Emery fikk den tunge jobben å ta over Arsenal etter Arsene Wenger, og midt i den vanskelige andresesongen, sliter spanjolen såpass at han er blant favorittene til å bli erstattet. Likevel har altså 48-åringen rukket å bruke drøyt 700 millioner euro på 63 signeringer, fordelt på 7 klubber.

I Sevilla gikk det bra hvor han vant Europa League, i Valencia før dette ikke så bra, ei heller i PSG gikk det vel så fryktelig godt, men Emery er altså den tiende manageren på listen – over hvilke som har brukt mest penger.

Kanskje ikke så mye å skryte av, all den tid det vil være kvantitet framfor kvalitet som teller mest i fotball. Alltid.

Vi vet at Sir Alex Ferguson kjøpte 105 spillere i sin tid som manager for Manchester United, hvor Viv Anderson, backen, ble den første han kjøpte. Prisen var £250.000 fra Arsenal – resten er som kjent historie. Og for en historie.

Vargas

Pin It on Pinterest

vargas12.com