Manchester United fortsetter pengebruken, noen vil kalle det sløsing, andre vil kalle det investeringer. Dessverre er det lite som er så lite smart, som å eie en fotballklubb, kjøpe overbetalte spillere – med mindre man vinner trofeer.
Estimated reading time: 4 minutter
Nye spillere
Om Manchester United hadde investert de £80m de brukte på Harry Magurie. På Bitcoin i stedet, ville de sittet på en formue på 8,9 milliarder kroner. Men hvem tenker på kryptovaluta når man skal bygge et fotballag, ikke Solskjær som kjøpte utskjelte Maguire for nær én milliard kroner. Og i hvert fall ikke Erik ten Hag, som nå skal forsøke å bygge opp sitt Manchester United-lag, på sin måte.
Les også: Wolves sprenger banken med ny portugiser
Om en spiller er kjempedyr eller billig, er det markedet som avgjør. Om en spiller er god eller ikke, vet man lite om, før han kommer inn i laget. Kanskje lykkes spilleren fra første øyeblikk, slik vi ser Erling Braut Haaland gjør i Manchester City. Eller så kan det være at spilleren ikke finner seg til rette og flopper, Til tross for høy prislapp.
Det er nemlig endel faktorer som skal være på plass for fotballspillere som endrer arbeidsgiver. Managerens måte å bruke vedkommende på, er viktig. De allerede etablerte spillerne, hvordan spiller disse sammenlignet med den nye spilleren? Spillesystemet, passer det den nye spilleren?
Ingen garanti
Utenfor banen, i det sosiale miljøet og i garderoben? Blir the match? Det er ingen selvfølge å passe inn. Dessuten kan spillere som kommer inn i et nytt lag, endre karakter og form underveis i karrieren. Se på Bruno Fernandes i Manchester United, som hadde en fantastisk første sesong. Til å bli nesten helt borte sesongene etter.
Manchester United fortsetter pengebruken etter Erik ten Hags ankomst. Nederlenderen får tydeligvis åpent sjekkhefte og får kjøpe de spillerne han ønsker seg. Men ikke alle spillere lar seg kjøpe eller ikke ønsker seg til Manchester. Frenkie de Jong, som ten Hag hadde øverst på ønskelisten sin, vil heller spille Champions League med Barcelona, forståelig nok.
Uansett prislapp vil nye spillere aldri kunne gi laget og manageren noen garanti for at overgangen blir en suksess. Manchester United var blant de aller største klubbene i verden, men nå er det snart bare minnene igjen. Når man ikke spiller blant de aller beste i Europa, les: Champions League, er man heller ikke lenger blant de største.
Også økonomisk er den falmende storklubben betydelig mindre verdt, bare på noen få år.
Pengebruken
Så langt i sommerens overgangsvindu, som stenger ved midnatt, 1. september, har altså Manchester United brukt £140m, på fire spillere.
Her har Erik ten Hag lykkes med å hente sin tidligere elev i Ajax, brasilianeren, Antony (22). Prislapp: €100m. Spissen har signert en femårskontrakt, og blir den fjerde dyreste spilleren til Premier League – noen gang. Kun Pogba, Grealish og Lukaku har vært dyrere.
Manchester United har bruk mest penger på spillerkjøp i Europa det siste tiåret. Ifølge det sveitsiske forskningsinstituttet CIES Football Observatory. Siden 2012 har United et negativt nettoforbruk på mer enn én milliard euro. Og topper dermed listen foran byrival City
Sporten.com
I tillegg har Erik ten Hag hentet Casemiro (30) for £60m, Lisandro Martinez for £49m og Tyrell Malacia for €15m.
Christian Eriksen kom gratis. Nå er også Newcastle-målvakten Martin Dúbravka for £5m. Casemiro er altså 30 år, ikke god nok for Real Madrid, ok, det er det mange som ikke er. Men £60m. er jo fullstendig galskap.
Manchester United fortsetter pengebruken, som om det er løsningen på alle problemene i klubben, å kjøpe seg til suksess. Det gir som sagt ingen garantier.
Erik ten Hag kan lykkes som manager i Manchester United, men det vil utvilsomt ta tid. Spørsmålet er om styret, eierne og fansen gir ham den tiden ha behøver – til å få bygget sitt lag.
Vargas
Siste kommentarer