Manchester United har klatret på Premier League-tabellen under Ole Gunnar Solskjærs ledelse, men han må nå den viktige 4. plassen – for at sesongen skal berges. José Mourinho var i ferd med å kjøre storklubben i grøfta da kristiansunderen kom for å rydde opp på midlertidig basis. Det endte med 3-årskontrakt og stor tillit fra styret og familien Glazer. Men hvor går veien videre? Solskjær har tatt på seg den mest krevende jobben i fotballen, kan eventyret om nordmannen virkelig fortsette?

Lest? Ole United!

For alle som snakker om at den nye manageren skal vær nær ved å få sparken, etter å ha blitt spilt av banen over to kamper mot Barcelona, vet ikke hva de snakker om. Ole Gunnar Solskjær (46) er mannen Manchester United har valgt for de tre neste årene. Han vil få tid til å bygge sitt lag, som skal kunne sloss om de aller største titlene i Europa etterhvert. Jo før jo bedre. Ryddesjauen begynner i sommer og det er mange som har mye å frykte, av de spillerne vi har sett i aksjon de siste ukene.

Før den tid er det helt avgjørende at Manchester United ikke havner lavere enn den mye omtalte fjerdeplassen i den engelsk ligaen, for det er det som gir kvalifisering til berømte Champions League. Selve rosinen i europeisk toppfotball. Det er der de beste spillerne ønsker å vise seg fram, det er der de største pengene er og det er i Champions League – Manchester United hører hjemme.

Noen eksperter hevder at det kan være “smart” for Solskjærs karriere som manager i Manchester United, å ikke havne i Champions League neste sesong. For å slippe presset, for å slippe å bli målt mot de aller beste så raskt og for å få en mykere overgang til europeisk toppfotball. Det er også veldig feil.

Ole Gunnar Solskjær en vinner, en fyr som ikke vil gjemme seg bak “enklere” oppgaver for å bruke tid til å bygge sitt lag, for å komme til toppen gjennom en sesong mot de nest beste i Europa League i stedet. Du finner ingen ærligere mennesker enn Solskjær, i hvert fall ikke som manager for en storklubb. Derfor vil han gjøre dette på sin måte. Den harde veien. Han vil bli målt på de sportslige resultatene laget hans makter på banen blant de aller beste lagene.

De fantastiske resultatene fra da Solskjær tok over etter den falmende stjernen, Mourinho, var overraskende gode, samtidig naturlige. Spillerne fikk en ny vår, midtvinters, fordi friskt blod og nye ideer ble lagt fram for de. Nordmannen ble omtalt som frisk pust i garderoben og han fortalte den enkelte spiller, at de hadde et ansvar som ansatt i Manchester United og at det forpliktet å bære den berømte drakta. Men, det måtte komme en formsvikt eller en reaksjon på den oppturen. Fotballspillere er ikke maskiner, men enkelt individer som påvirkes av omgivelsene.

Nå når Champions League-eventyret er over for denne gang, må jobben gjøres for å få bli med på leken neste sesong også.

Manchester United må kvalifisere seg til Champions League!
Paul Pogba, er han god nok for Solskjær? Foto: Wikimedia.org

Ole Gunnar Solskjærs viktige oppgave for de siste kampene i ligaen, er å finne tilbake til den energien og driven spillerne hadde da han kom på treningsfeltet rett før jul i fjor. Paul Pogba tok ansvar og var meget god sammen med de aller fleste som hadde vært skygger av seg selv – under José Mourinho i lang tid.

Det er ikke umulig. Utfordringen ligger i framtiden. Spillerne i Manchester United er utskjelt for manglende ferdigheter over tid, men også smarte nok til å forstå at karrieren ender med fiasko, ved å bli solgt eller frigitt. Mange av Solskjærs spillere går en usikker framtid i møte. Da kan det være vrient å mobilisere tilstrekkelig. Ander Herrera er en av disse spillerne som ikke vet hva morgendagen bringer og er ifølge manageren selv, helt ut av stand til å spille av den grunn.

Solskjær og Manchester United vet at de må kvalifisere seg til Champions League. Det forlanges av alle som har med klubben og gjøre samt fansen.

Ashley Young er Solskjærs kaptein, men nordmannen må tørre å ta ham ut av laget, før han gjør større skade enn strengt tatt nødvendig. Kapteinen ble så trakassert og mobbet i sosiale medier etter tapet mot Barcelona at den antirasistiske gruppen, “Kick It Out”, ba Manchester United-fansen om å oppføre seg. I flere aviser får Young dårligst mulige karakter etter tapet i Spania. Det bør gi Solskjær svar nok. Ashley Young bør benkes. Men hvem kan han bruke i stedet? Luke Shaw har hatt en god sesong og fått ny kontrakt. Han blir med Solskjær videre. Men mange nye ansikter kommer inn i sommer.

Til og med normalt solide David de Gea, sviktet, når det gjaldt som mest.

Eksperter som blir lyttet til i engelsk presse, påstår hardnakket at Manchester United må bruke mye penger for å forsterke laget på flere sentrale plasser før neste sesong. For at disse spillerne skal være gode nok til å forsterke laget, skal Manchester United sine speidere gjøre en formidabel jobb, for å finne uslepne diamanter. Å kjøpe seg til suksess har styret på Old Trafford forsøkt gjennom alle de årene etter at Sir Alex Ferguson trakk seg, uten nevneverdig suksess så langt. Å bruke mye penger i fotballen er ikke synonymt med sportslig suksess. Det vet Solskjær.

Solskjær vet også at han blir målt på én eneste ting – resultater.

Skal Manchester United finne tilbake til mestertaktene under sin gamle suksess-manager, Fergie, må de vinne trofeer. Mange trofeer. Utfordringene for 46-åringen fra Karihola i Kristiansund er ikke bare at han trenger nytt og friskt blod i sitt nykomponerte lag. Han skal kjempe mot svært gode lag i den hjemlige ligaen. Liverpool og Manchester City spiller en helt annen type fotball enn andre lag i Premier League. De vinner ofte og taper nesten aldri. Liverpool kjemper på to fronter, om de to gjeveste trofeene, Premier League og Champions League. Manchester City har vunnet ligacupen og sloss fortsatt om tre titler til. De samme som Klopp og Co. og FA-Cupen i tillegg.

Også rike lag som Tottenham, Arsenal, Wolves og Chelsea har penger nok til å sloss mot Manchester United om de aller beste spillerne. Dette er lag som vil kjempe om å vinne de samme trofeene, som Solskjær ønsker å få kloa i. Vi vil påstå at Solskjær har en meget vanskelig oppgave foran seg, kanskje til og med umulig, tatt i betrakting hvilke spillere han disponerer i dag, også vanskeligere under Fergusons æra. Da var særlig Liverpool og i hvert fall ikke Manchester City i nærheten av like gode som nå.

Lykkes Solskjær i å nå fjerdeplassen og dermed kvalifisere Manchester United til Champions League, vil han møte Europas beste lag igjen. Lag som Real Madrid, Barcelona, Ajax, Atletico Madrid, Bayern München, Juventus og alle de beste engelske topplagene, som per i dag, er bedre enn de ‘røde djevlene’. Det er litt av en utfordring som venter nordmannen. Men som han selv har uttalt om jobben: “Det er som å komme hjem og endelig har jeg fått drømmejobben”.

De fem neste kampene er helt avgjørende for Solskjær. Her ser du hvorfor.

Manchester United ligger på 6. plass på tabellen med Chelsea og Arsenal foran seg på de to neste plassene. Kampene som gjenstår går mot: Everton borte, Manchester City hjemme, Chelsea hjemme, Huddersfield borte og Cardiff hjemme og er absolutt ingen walk over. I hvert fall ikke de tre første. Med to poeng opp til Arsenal som innehar fjerdeplassen er lite avgjort. Chelsea har femteplassen med også to poeng mer enn United, men med én kamp mer spilt. Alt tyder på at det hele avgjøres i siste serieomgang 12. mai. Solskjær er dermed avhengig av at andre lag avgir poeng for å nå den viktige fjerdeplassen.

Vi tror de aller fleste nordmenn som følger Ole Gunnar Solskjærs drøm, ønsker ham alt vel med sitt Manchester United. Men skal han lykkes sportslig, må han ikke bare være en svært god fotball-manager, men både ektemann, pappa, psykolog og god samtalepartner for stjernespillere som tjener millioner av kroner per uke. Det er kanskje for mye for langt av en sindig nordmann?

Lykkes Solkjær med å nå Champions League, er bare halve jobben gjort. Hvilke spillere som kommer inn når overgangsvinduet åpner 1. juli, vil bli helt avgjørende for hvordan Manchester United gjør det neste sesong. Også hvilke spillere han klarer å få vekk, er av betydning for bruttostallen. Det skal alltid være en viss balanse i antall spillere i den totale troppen. Vi er overbevist om at Solskjær rådfører seg med sin mentor, Sir Alex Ferguson, som har et enormt nettverk over hele kloden, før nye spillere blir hentet inn.

For mange utskiftinger for raskt, kan få katastrofale konsekvenser. Å få for mange nye spillere inn i et system som skal fungere knirkefritt, så rakst som mulig, er svært krevende. Da skal manageren virkelig vite hva han driver med.

Spørsmålet er om Solskjær har den pondus, kunnskap med ball og mennesker, som det krever å kontrollere et fotball-lag av Manchester Uniteds størrelse, opp og fram blant topplagene i Europa igjen.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Den norske påsken

Man skulle tro påsken var lik for de fleste, fordi det er skapt et bilde av oss nordmenn og påskefeiringen,...

Lukk