Foto: Moa Engelbrektsson

 Jeg er så heldig å få møte spennende og kreative mennesker som er aktuelle i tiden med det de brenner for, og vil vise det til så mange som mulig.

Maria Mohn er 28 år, fra Fredrikstad. Gift og mamma til to vakre barn. Hun har jobbet med sang og musikk og som artist i det små i mange år. Hun har gått på Musikkhøgskole i Oslo i 4 år og har Bachelor-grad i musikkpedagogikk, med fordypning i sang og kordireksjon. Intet mindre.

– Hun valgte å melde seg på IDOL for og kanskje få muligheten til å nå så langt at hun blir lagt merke til som artist. Det er det liten tvil om at Maria Mohn har gjort. Hun er allerede klar som en av 10 finalister i Norges mest kjente sangkonkurranse. ”Klarer jeg en topp 5 plassering så er jeg veldig, veldig godt fornøyd”, sier Maria.

Jeg tror hun håper på bedre enn det, og jeg mener hun kan komme lenger. Det avgjør TV2 sine seere gjennom høsten og fram til 16 desember. Det er med litt sommerfugler i magen jeg ringer på døren til den blonde, pene jenta med den store stemmen.

– Kjennemerket så langt har vært at hun spiller piano og synger samtidig. Du kan jo prøve å se hvor enkelt det er. Jeg kommer inn i et vakkert hjem med et stort kjøkken, to flotte stuer hvor det står et piano langs den ene veggen. ”Det øves og synges i heimen?”, spør jeg og angrer allerede i det jeg har spurt. ”Ja, øving må til”, sier Maria og smiler høflig.

– Alle vet at de som ønsker å leve av å synge må øve, og øve mye. Maria Mohn er en liten skjønnhet, hun er så pen at hun ser egentlig ut som en engel der hun sitter på gulvet og mater sin lille datter med kveldens siste måltid. Hun er ikke mindre vakker hun heller. – Utseende har hun i aller høyeste grad med seg. Det hjelper lite dersom ikke stemmen er bra.

– Ingen kommer langt i IDOL uten å kunne synge, uten å ha en stemme som det norske folk kjenner igjen, og som de vil høre mer av. Maria er det man kan kalle en etablert artist fordi hun allerede har sunget i mange år, men ikke slått helt gjennom. Ennå. Ikke fordi hun ikke har prøvd. Hun har prøvd hardt og lenge. IDOL er kanskje det som skal til for at mange nok for øynene opp for en stjerne.

– En artist som fortjener å jobbe med det hun liker best av alt. Å synge. Og å synge for så mange som mulig, så ofte som mulig. Vi setter oss på det stilfulle kjøkkenet til Maria og praten går lett. Jeg lytter, noterer og blir bergtatt av det IDOL finalisten forteller om veien fram til der hun er i dag, og veien videre.

 

Foto: Maria Mohn

Maria, hva irriterer deg mest?

-«Urettferdighet mot barn”, sier Maria og ser engasjert på meg.” Vi får ikke gjort noe med det som skjer i hjemmene til folk og det som skjer i det skjulte. Uskyldige barn som blir mishandlet og slått er så vondt at det er fælt bare å snakke om det. At barn har det vondt er det verste i hele verden, og det skjer over alt hele tiden.»

– Også Traficking har vært et tema Maria har vært opptatt av etter å ha sett dokumentarer om det på TV, og sett filmen som forandret henne som menneske i følge Maria selv.” Lilya-4 Ever er en sterk film som handler om en jente som blir lurt til å selge kroppen sin”.

Maria er ivrig og ser litt lei seg ut og mener det når hun sier at dette er et alvorlig samfunnsproblem det er vanskelig å gjøre noe med. -”Uærlighet og at folk lyver irriterer meg også fordi det er så vanskelig å forsvare seg mot. Hvorfor skal det jeg sier da være sant?”

Maria kommer til å imponere voldsomt i IDOL – det kan jeg love alle som er interessert i sang og musikk.

”Jeg har gitt ut plate for egen regning, uten at det har gitt noen penger tilbake. Hva annet kan jeg gjøre enn å jobbe videre? Mitt største ønske er å gi ut flere plater. Alt jeg har gjort har jeg gjort selv, det er ikke synd på meg for det, fordi det er jo dette jeg vil. Man kan bare ikke jobbe som artist uten å få betalt.

– Jeg har deltatt på mange veldedighetskonserter fordi det er viktig, men det gir jo ikke inntekt. Hvilket annet yrke er det man jobber gratis?” Maria er fortsatt engasjert og det lyser av de vakre øynene hennes når hun snakker om det. ”Publikum stemmer på den de ønsker å se som vinner. Det betyr også at jeg kan ryke ut på første direktesending i finalen.

Det er viktig at man er ydmyk for oppgaven, og det er 9 andre fantastiske mennesker og artister som er med, og det er jeg så absolutt” Maria er SÅ engasjert og ønsker å få fram hvor viktig dette er for henne, at jeg blir litt små nervøs av hennes engasjement.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Jac4ZiHhCpU[/youtube]

TÅRER PÅ TV

Du blir lett rørt og gråter på TV?

”Hehe….ja, jeg gjør det, men det er så sterkt for meg å synge, det er som å gråte uten tårer, og når jeg er ferdig kommer tårene. Hele livet har det vært sånn. Får jeg ikke gjøre det så dør faktisk en del av meg. Det er egoistisk, men jeg bare må gjøre det, det er like viktig som å puste. Dersom folk får noe ut av det jeg synger, så er det helt fantastisk.

«Tenk at jeg kan få lov til å kommunisere med andre mennesker på den måten som jeg ønsker. I en verden som er så kald og brutal tror jeg at musikk og sang er veldig viktig for mange.”

”At man skaper magiske øyeblikk og sinns-fred med sang for andre gir meg så mye.Det er for de små øyeblikkene man føler at man lever.”

”Jeg føler at jeg bør være med på IDOL fordi det må skje noe drastisk med karrieren min. Jeg trenger inntekt og det får jeg ikke av å stå på den lokale scenen i Fredrikstad, ikke nok til å leve av i hvert fall. Det må penger inn. Jeg står ved et veiskille i livet mitt denne høsten».

«Enten så lykkes jeg med IDOL eller så må jeg rett og slett finne meg noe annet å gjøre. Men det er liten tvil om at det er dette jeg ønsker mest av absolutt alt. Dette er min lidenskap!”

Maria er forkjølet og slurper i seg varm te for å prøve å ta så godt vare på sitt verktøy – sin vakre stemme – som mulig. Hun er rød rundt nesen og blank i øynene, men allikevel blendende vakker. «Det er mange som mener det er å gå en snarvei med å få lov til å være med i IDOL, og at det slett ikke er noen jobb.»

– Maria Mohn blir igjen engasjert og veiver med armene og er så ivrig at hun har reist seg med te koppen. «Det er slett ikke noen dans på roser og bare enkelt, det er knalltøff  jobbing, venting og et hektisk program, bare meld dere på og prøv selv». «Hvert skritt er et lite nåløye man skal gjennom for å komme videre».

”Det er mye som står på spill og så lenge dommerne bestemte så hadde de all makt, hadde de en dårlig dag på jobben så kunne man ryke ut om man ikke traff riktig.”

Nå er det derimot seerne som skal bestemme videre skjebne for de 10 som skal være med i finalerundene.

Maria har skiftet til pysj på sin lille vakre datter, og hun tar henne med til soverommet. Jeg hører hun nynner noen koselige natta-sang-strofer for det lille nurket. Tenk å få godnatt- sang av en IDOL stjerne tenker jeg i mitt stille sinn, men holder kjeft. Jeg har sagt nok dumt for en stund.

”Min kjære mormor er min største fan, og hun sover ikke en gang om natten før jeg skal på TV. Hun er helt i hundre, men noe skrantende helse også. Hun begynner jo å bli gammel stakkars. Hennes største ønske er at jeg skal synge en ABBA sang. Jeg har lovet å tenke over det, og det kan være at det kommer en overraskelse. Mer kan jeg ikke si. Mormor betyr veldig mye for meg” sier Maria og smiler sitt vakreste smil.

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pLw0V573HLo[/youtube]

TV HAR ALL MAKT MED LYD OG BILDE

«Jeg har vært på Beat for Beat, men det gir ikke den statusen som det gjorde tidligere. Før holdt det å synge bra på TV èn fredagskveld så begynte ballen å rulle. I dag er det så mange om beinet og det må mer til for at publikum skal huske deg. På IDOL får publikum muligheten til å bli kjent med artistene over flere fredager og da er det kanskje mulig å bli husket».

«Skal folk gidde å dra hjemmefra for å dra på konsert for å høre deg synge, så skal du jammen i meg ha noe å komme med også. Det er en knalltøff bransje, men jeg vet at det er dette jeg ønsker.”

” Jeg kom ikke plutselig på at jeg kanskje skal begynne å synge i en alder av 28 år, jeg har håpet på et gjennombrudd i mange år. På et jobbintervju er det ingen som ser negativt på det å ha erfaring, heller tvert i mot. Jeg jobber hele tiden, døgnet rundt for å lykkes som artist. Først nå føler jeg at jeg har en reell sjanse fordi TV er et så kraftig medium. IDOL er en kjempemulighet for meg til å vise folk hva jeg har på hjertet.”

Maria går litt fram og tilbake mens hun snakker, jeg får saft og kjeks.

Vi går inn i stuen og Maria vil spille noen toner og høre min mening om et par ting hun har på agendaen. Jeg er ingen musikkjournalist på noen måte, jeg bare hører det jeg hører.

Nakkehårene reiser seg og det går frysninger gjennom kroppen. Dette er magisk. Jeg får en intim konsert med Maria Mohn.

Jeg kan ikke med beste evne forklare det jeg hører uten å røpe for mye, men det var fantastisk.

Det har gått mange timer, jeg er sliten av inntrykk og jeg er grenseløst imponert. Jeg får en god klem og rusler ut i høstmørket vel vitende om at jeg har vært vitne til en engel synge, og bare til meg. Jeg blir igjen litt rørt, for så vakkert var det.

 

Foto: Andreas Ulvo

Noen mennesker griper deg langt inn i sjelen og rister den.

Noen mennesker er ekte, og så intense at du blir sugd med i drømmen, i håpet om at dette er virkelig mulig. Drømmen blir til mens vi lever, Maria lever for sin drøm.

Maria Mohn er et slikt menneske.

Det er hun vakre ved flygelet du vet.

– Hvis du følger med på IDOL så håper jeg du kan høre etter hva du synes om Maria, og stemme på den artisten du ønsker skal gå videre i sangkonkurransen. Noen får drømmen sin oppfylt, andre må gå skuffet hjem.

Det er kun en vinner i IDOL, og det er det du og jeg som er med på å avgjøre.

Stemmer du ikke på din favoritt vil vedkommende før eller siden måtte forlate den steintøffe konkurransen.

Har du funnet din favoritt eller venter du til finalene begynner?

MITT IDOL FÅR MIN STEMME – FREDAG KVELD BEGYNNER DET!

 

 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
IDOL- Møte med mennesker…

    Foto: TV2.no Jeg har møtte en av de ti IDOL finalistene, dette intervjuet kommer i sin helhet om...

Gaddafi er drept- født og drept i byen Sirte

Gaddafi og hans nærmeste medarbeidere skal ha forsøkt å flykte fra hans fødeby Sirte. Konvoien skal ha blitt angrepet to...

Lukk