Begge Norges store stjerner, kan finne påkjenningene for store, regelverket for komplisert og prisen for å fortsette karrierene i langrennsporet – for kostbar. Hva vil konsekvensene bli når budskapet kommer?

Therese Johaug ble nylig stemplet som juksemaker og doper, for å ha brukt en leppekrem kalt Trofodermin, forevist av landslagslegen, pga solbrenthet. Legen tok all skyld og gikk av. Utøveren kan få fire års utestengelse. Da er det over. Er det slik dopingreglene skal virke?

Therese spurte legen og fikk svar at denne var trygg å bruke. Ergo skal en eventyrlig karriere være over. Uvirkelig.

Marit Bjørgen og Therese Johaug har vunnet det som vinnes kan som aktive utøvere. Nå, i den aller største krise i langrennsportens historie, vil det være den komplette tragedie, om begge velger å legge skiene på hylla. Begge har utvilsomt tenkt tanken, og før sesongen er i gang – kan krisen være et faktum.

Drammen World Cup Ski Sprint 2010 Marit Bjørgen

zen whisk via Compfight

Hvor ligger det norske kvinnelandslaget i langrenn da? Med brukket rygg åpenbart. Hvorfor? Fordi Norge nasjonalsport har ledere og støtteapparat som ikke tar oppgaven særlig seriøst. Eller, hva kan ellers være årsaken til at legen ikke sjekker, dobbelt sjekker, og sjekker igjen – en krem som er kjøpt på apotek, uten resept. Siste nytt i denne saken, er at Johaug selv skal ha mottatt både tuben med salve, med eske og vedlegg. Krisen er et faktum, både utøver og lege burde ha sett advarselen på esken.

Skidronningen Marit Bjørgen, innrømmer at hun har hatt mange tanker siden hun fikk sjokkbeskjeden av Johaug selv.

– Da hun fortalte det, kjente jeg på følelsen av om det verdt det. Er det verdt å drive med dette? Jeg hadde aldri drømt om at Therese skulle komme i en slik situasjon. Man har ingen garanti for at man ikke havner i en slik situasjon selv. Når jeg ser hvor tøft det er for Therese, så lurer man på om det er verdt det.

Marit Bjørgen

Både Bjørgen og Johaug har tjent millioner av kroner i skisporet. De kan lene seg tilbake og hvile på laurbærene resten av livet med penger nok i banken. Men det er ikke det det handler om, det handler om å prestere, konkurrere og ikke minst representere folket – med flagget på brystet. Kan det allerede være over? For begge?

Tusenvis av spaltemeter er skrevet om Johaug-saken og astma-medisinen som Martin Johnsrud Sundby brukte, uten å vite at den inneholdt stoffer som står på WADA’s dopingliste.  Hva skjer om regelverket, som er ment for å unngå at doperne doper seg, er så kronglete at ikke engang legene vet å kunne gi riktige svar, når utøverne spør hva som er ok å bruke eller ikke? Therese Johaug og Marit Bjørgen er ikke dopere, de er nasjonalskatter, elsket av folket, som lever av å være raskest i sporet. Langrenn er for nordmenn, det fotball er for engelsk menn. Vi må ha det.

Hva skjer om heltene ikke gidder mer? Om Marit Bjørgen, som nå er blitt mamma, og har blitt 36 år, blir 37 år i mars, og Therese Johaug som er 28 år, blir behandlet dårlig av et system som ikke fungerer – vil langrennssporten som vi kjenner den i dag, dø ut. Omsetningen for norsk langrenn forsvinner, og langt færre gidder å gå på mesterskap.

Vi bør vokte oss vel for å behandle våre helter uten respekt, og slå opp krigstyper hvor det skrikes om doping, enten det er astma-medisiner eller leppekrem. Selvsagt skal WADA fortsette med å jakte doperne, men reglene må være enklere, slik at støtteapparatet og utøvere vet hva som kan brukes og ikke.

Therese Johaug og Marit Bjørgen er ikke dopere; de ER norsk langrenn. Da bør de også behandles deretter – ellers er det over!

 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Liverpool – Man United, vrakes Rooney til storkampen?

José Mourinho, mesterhjernen som vinner de viktigste kampene, "The Special One" som nå har sin aller vanskeligste oppgave, å skal...

Marcus og Martinus til IDOL!

Brødrene Gunnarsen, Marcus og Martinus har allerede lagt hele Norge, og nå hele Sverige for sin føtter. Ingen andre norske...

Lukk