[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FwJi-l37-VA[/youtube]

 

Framtidens reiser går kanskje til vår nest nærmeste planet. Men det er en enorm utfordring. Og svært mange spørsmål man må få svar på, før en reell reise blir satt ut i live. Øvelsen, eller reisen foregår i en bunkers i Moskva.

-Sett i lys av hvilken enorm verdi dette gir forskningen, er dette en milepæl for romfartens utvikling, og vil gi menneskeheten svar man tidligere ikke kunne drømme om. Innen hundre år, og kanskje før- bor det muligens mennesker på en annen planet enn Tellus.

Det er i senere tid mye som tyder på at det har vært vann på Mars.

Bilder fra NASAs Mars Reconnaissance Orbiter, som har gått i bane rundt Mars siden 2006, viser at mørke strømmer dukker opp i flere områder hver vår, for så å forsvinne igjen når det går mot vinter.

Fenomenet er blant annet observert i det såkalte Newtonkrateret.

– Den beste forklaringen vi har på disse observasjonene så langt, er at det er vannstrømmer, sier Alfred McEwen ved University of Arizona.

En skremmende tanke, med det kan skje.

– Mange i besetningen har hatt problemer med søvnen. Dette tror vi delvis har sammenheng med mangel på naturlig dagslys som til vanlig regulerer døgnrytmen vår. Dette er noe vi kjenner igjen fra virkelige romferder hvor omtrent halvparten av astronautene sliter med å sove, forklarer Mjeldheim Sandal.

– Mennesker har siden tidenes morgen ønsket å få svar på om det er mennesker på andre planeter enn vår jordklode. Dette er også i moderne tid et meget aktuelt spørsmål. Problemet er at avstandene i universet er så enorme, at teknologien gir oss ikke mulighet til å reise raskere enn at det er kun Mars som er aktuell å komme fram til, ennå.

– Mars har i alle år vært den naboen NASA og andre forskere i fra Europa har sett på som den mest spennende mht at mennesker kan besøke den. Dvs vi har ikke så mye valg. Alle andre planeter bortsett fra Månen og Venus er ennå for langt unna til at mennesker kan komme seg dit.

– Venus blir kalt Jordens søsterplanet, men her slutter likhetstrekkene. Venus har ikke noe vann på overflaten. Planeten har en tett og giftig atmosfære som nesten utelukkende består av karbondioksid, med skyer av svovelsyre. Overflatetrykket er hele 90 bar – det vil si 90 ganger høyere enn på bakken på jorda.

-SETI er en forkortelse for Search for Extraterrestrial Intelligence (leting etter utenomjordisk intelligens), og er en privat stiftelse. SETI ble skilt ut fra NASA i 1994, men fortsetter driften med over 100 forskere, lærere og andre ansatte. Private sponsorer holder liv i det unike instituttet.

– SETI bruker verdens mest avanserte «høreapparater» til å lytte etter signaler fra andre planeter. Instituttet har utviklet mye egen teknologi, og er nå i ferd med å bygge opp Allen Telescope Array, hvor flere hundre avanserte «parabol-antenner» kobles sammen. Dette vil utgjøre det kraftigste og mest avanserte radioteleskopet laget for å oppdage liv på andre planeter. I tillegg har SETI begynt å se etter livstegn i form av infrarøde eller synlige lysglimt rettet mot jorda som budskap fra fjerne planeter.

Romfartsorganisasjonene bruker resultatene i forbindelse med utvelgelse og trening av astronauter, og for å utvikle metoder som kan hindre psykologisk svikt blant mannskapet under reiser i rommet.

Det betyr at resultatene vil kunne brukes den dagen det er klart for en virkelig reise til Mars.

Hvilke verdier har du i ditt liv? Er du villig til å være med på en reise ut i rommet, og være borte fra det trygge, kjente og kjære og kanskje få ditt navn inn i romfartshistorien med gullskrift?

Du kan få muligheten til å være med en gang, langt der framme.

 

Planeten Mars Foto: SIDE3.no


I løpet av de 17 månedene som Mars-simuleringen har foregått, har de 6 testastronautene levd, jobbet, spist og trent på samme måte som astronauter i rommet.

De har foretatt utallige vitenskapelige eksperimenter for forskerne som holder øye med simuleringen, blant annet undersøkt hjernen til hverandre, skannet seg selv og avlevert flere ulike typer prøver, både fysiske og psykologiske.

Det vil ta tid å analysere alle de vitenskapelige resultatene, men forskerne har allerede fått svaret på hovedspørsmålet for simuleringen.

-Ja, mennesker kan overleve den uunngåelige og lange isolasjonen som en tur til Mars vil kreve, rent psykologisk sett, sier Patrik Sundblad, spesialist i human biovitenskap hos ESA.

-Psykologisk sett var nok stemningen på det laveste i august 2011, det var den mest monotone delen av oppdraget, familie og venner var på ferie og sendte ikke så mange meldinger, og maten var lite variert, sier Sundblad.

Men humøret til mannskapet steg ettersom simuleringen begynte å gå mot slutten, kontakten med venner og familie tok seg opp igjen etter ferien, og farten på kommunikasjonen økte til sanntid den 15. september 2011.

Nå er «reisen» over. Mannskapet på 6, Diego Urbina (italiensk), Romain Charles (fransk); Sukhrob Kamolov, Alexei Sitev og Alexandr Smoleevski (russisk); og Wang Yue (kinesisk). kan vende tilbake til sitt normale liv, sine familier og venner som de ikke har sett siden juli 2010.

Hva gjør man ikke for forskningen.


[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=RR656R7duuM[/youtube]

 Vargas

 

Kilde

 

Aftenposten.no

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Om en uke skal Henry «Hank» Skinner dø

  Fangen som sitter på "Death Row" i Texas er den første fangen noen gang som ikke får sin sak...

12% av det norske folk har hatt gruppesex

Det betyr at det er stor sjanse for at du kjenner en eller flere som har prøvd ut å ha...

Lukk