Maten som får gjestene tilbake. Som vert, skal du åpenbart gjøre deg flid med hva du serverer på tallerkenene og i glassene, men noe er viktigere – gjestene rundt bordet, er alltid hovedpersonen ved et måltid.

For å lykkes på kjøkkenet trenger du tre ting: Tålmodighet, gode råvarer og nok tid.

Les gjerne: På menyen – steker du biffen riktig?

Legger du i tillegg hjertet ditt i å tilberede måltidet etter beste evne, vil gjestene dine trives og kose seg med deg som vert og de kommer tilbake, gang etter gang. Hva som står på menyer har selvsagt mye å si, men det er altså gjestene som er viktigst.

Du bør legge nok tid i å vite hva man bør drikke til fisk, skalldyr og annen type mat fra havet, på lik linje som hvilken vin skal serveres til rødt- eller hvit kjøtt.

Maten som får gjestene tilbake.

At det passer best med øl til mange typer forskjellige kjøtt- og gryterett, som til tacoen. Men så finnes det da hundrevis av forskjellige øltyper til de forskjellige rettene også. Porter til dessert, IPA til smaksrike retter, som fårikål og pizza f. eks.

Leser man seg opp på hvilken type vin som passer til hvilken type Bacalao f.eks, fordi det finnes jo også mange typer Bacalao, nesten like mange som gode typer rød eller hvit vin.

Skal du være en respektert hobby-kokk bør du uten unntak bruke gode råvarer, gjerne så kortreist som mulig og se alltid på kvalitet ved kjøp, uansett. Den ferskeste fisken får du direkte fra båten, det ferskeste kjøttet får du direkte fra bonden og det beste ølet får du fra mikrobryggeriene, som velger å lage håndverker-øl.

De beste råvarene får du fra produsenten, eller fra første ledd i handelskjeden. Søker du opp lokale produsenter, vil du bli overrasket over kvalitetsforskjellen på varene. En bonde nær deg, selger garantert ferske, fantastiske egg, ofte fra frittgående høner – jo, du kjenner forskjell på smaken også.

God mat lager seg nesten selv, og med gode nok råvarer, er det bare nok og riktig tilbehør som gjør måltidet til en fest. Her har vi satt opp et par enkle tips, til det perfekte måltid om du skal ha gjester til bords. Så enkelt at selv far kan klare det.

Pasta Bolognese: Du bør sette av en time, koke fersk pasta og bruk gjerne karbonadedeig, løk, olivenolje og hermetiske tomater (Mutti) som base for snadderet. Sper du på med en riktig dose god hvit vin, hvitløk, vann, oksekraft, gulrot, stangselleri,  og bacon, samt nok og riktig krydder, med en godt modnet parmesan og litt fersk Basilikum på toppen, vil gjestene din juble tilfredstillende. Hver gang.

Bacalao: Her ligger hemmeligheten i fisken, naturligvis. Du vite hva du driver med, ellers kan du risikere å ikke kunne spise retten, om du f.eks glemmer å vanne ut klippfisken. Er du ei kløne på å dra av skinn og rense fisken fri for ben, kjøp ferdige pakker for alt slikt. vann den ut i minst 24 timer, og bør lagres kjølig.

Det du trenger foruten klippfisken, er: Olivenolje, hermetiske tomater, paprika, tomatpuré, hvitløk, chilli og poteter som tåler å stå på varmen en stund. Legg fisk og potet lagvis i gryta, og la den putre en drøy time, gjerne lengre.

Denne retten er best etter én dag eller to, når alle smakene “har satt seg.” Rør aldri i gryta, bare rist forsiktig av og til. Dette kan bli et måltid dine gjester, sent vil glemme.

Server gjerne fersk loff eller focaccia til, men dette er en rett som står seg godt alene.

Kjøper du inn forskjellige typer øl, er du sikker på å ha riktig drikke, til riktig måltid. Husk at det også finnes en rekke gode alkoholfrie alternativer, både på Vinmonopolet og i dagligvareforretninger.

Til slutt vil vi anbefale deg å bruke grillen – til å tilberede mat. Det er sjelden du skal tilberede en rett som ikke passer på grillen. Fisk i folie med grønnsaker og litt sitron, av all typer fisk, er så godt at ungene vil be om påfyll. Det bør de få i såfall.

Velbekomme!

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Vin til påske?

Vin til påske? For aller første gang, holder Vinmonopolet åpent på påskeaften. Dermed får alle vinelskere fatt i påske-vinen, ankerdrammen...

Lukk