Matkjedene lurer deg til å handle hos dem, ved å justere prisene ned før sesong, for deretter å sette prisene opp igjen. Særlig etter at matbørsen fra Norges største avis – har gjort sine undersøkelser.

VG.no kan avsløre at samtlige av de tre billigkjedene Extra, Kiwi og Rema 1000, bevisst justerer opp prisene på grillmat. Midt i fellesferien. Når det fortsatt er mye sommer igjen, fordi matbørsen allerede har blitt publisert. Matkjedene lurer deg!

Når samme avis kan bekrefte at forskjell på de to dyreste, Rema 1000 og Kiwi er av så små marginer som noen få øre, på flere hundre produkter. Lukter det bevisst og planlagt fra de respektive kjedene. Dette er selvsagt noe konkurransetilsyns bør se på – all den tid det er forbudt å samkjøre prisjusteringer som gagner den respektive kjede.

Konkurranseloven § 10 forbyr samarbeid mellom foretak som har til formål eller virkning å begrense konkurransen. Tilsvarende forbud finnes i EØS-avtalen artikkel 53 og TEUV artikkel 101.

Konkurransetilsynet.no

Norges største avis har gjort matbørser blant konkurrerende billigkjeder i mange år.

Rema 100 og Kiwi

Tidligere var både ICA og Rimi, Mega og Joker med på disse, men siden det per i dag er kun tre store billigkjeder igjen i Norge, er det disse som blir nevnt i VGs store matbørs. Og det er Rema 1000, eid av Reitangruppen, Kiwi, eid av Norgesgruppen og Extra, som eies og drives av COOP, igjen.

La oss se hva VG.no har funnet, som gjør at du som forbruker og kunde, bør være på vakt når du handler flintstek, hamburger, pølser og biff når du skal grille og kose seg i sommer.

Kjedene skal tjene penger først og fremst – uansett framgangsmåte. Heldigvis er det et strengt regelverk som skal forhindre kjedene å samarbeide, noe vi sterkt mistanker med dette resultatet.

I juni kostet alkoholfritt øl, 0,33 l uten pant, 3,50 hos samtlige kjeder, i dag, koster samme vare 9,90. Samme produkt, samme prisstigning med hele 183 prosent. Hva synes du som forbruker om dette? En prisjustering som verken er naturlig eller særlig logisk, men som kommer som en bevisst strategi for å lure deg som kunde.

Lest? 10 sparetips for en bedre økonomi

Matkjedene lurer deg!

Kjøper du ikke alkoholfritt øl i juli, men bare i juni? Selvsagt ikke. Dette er ett av flere eksempler på at kjedene vet hvilke varer kundene kjøper mest av om sommeren, kjedene blir gjort oppmerksomme på når matbørsen blir publisert, og justerer derfor opp prisene deretter.

Både Rema 1000, Kiwi og Extra har lov til å bestemme sine egne priser, men om de bevisst samarbeider om prisene, som blir endret til det samme, på samme tidspunkt, bør de sees etter i sømmene.

Stor konkurranse på mat, der priskrigen de senere årene har gjort at særlig sesongvarer har blitt sterkt redusert. Og det er bra for forbrukeren. Men matkjedene lurer bevisst kundene ved å annonsere rimelig sommermat. For deretter og justere prisene opp med det dobbelte – noen uker senere. Det er ikke tilbud, det er svindel.

Entrecôte i skiver kostet 123,70 i juni, men ble priset til 166,11 hos Kiwi, én måned senere. Og slik holder de altså på disse grådige luringene, som gjør alt de kan for å trikse og mikse med prisene. For at du skal bli lurt til å tro at du handler billig, du som er lojal kunde og all ting.

Rema 1000 burde skamme seg

Folk flest har ferie og kanskje litt bedre råd enn ellers, det utnytter kjedene til gangs, ved å justere opp prisene på sommer- og grillmat. Det skal mye til for at noen gidder å bry seg, tenker kanskje kjedene, når de fleste kundene er i sommerferie modus.

Vel, heldigvis er VG.no på jobb, og vi liker ikke norske forretninger med elendig utvalg og juks og fanteri. Vi anbefaler våre lesere om å handle når det er skikkelige tilbud, følg med på annonser eller reise utenlands.

Rema 1000 burde skamme seg. De sitter og håver inn milliarder av kroner, men nekter å justere prisene for å ta igjen tronen som billigste kjede i Norge. Kiwi har lært leksa si og vært Norges billigste, med svært små marginer, i nærmere to år, nå blir Norgesgruppen slått av COOP. Fordi Extra kommer best og billigst ut i denne testen.

Kiwi er 0,22% dyrere enn Extra, Rema 1000 er 0,23% dyrere enn vinneren i julis matbørs, ifølge VG.no. Det skiller altså drøyt seks kroner, på en handlekurv som koster 2899,30 kroner for 68 varer, hos Extra.

Tror du det er tilfeldig at forskjellene er så små? Ikke vi heller.

Strømstad gir halv pris

Ønsker du et betydelig rikere utvalg og rimeligere matvarepriser – bør du heller dra til Sverige, Danmark eller Tyskland. Her får du faktisk et bredere utvalg av samtlige varegrupper og til halve av den prisen du må betale i Norge.

Du visste det sikkert, men i Strømstad får du faktisk både Entrecôte, fløte, vannmelon og alkoholfritt øl. Til mellom 30 og 50 prosent av det man må betale i Norge. Legger du til at valutakursene også går din vei med norske kroner i hånden – er det bare å ta turen.

Vi gidder ikke engang å nevne hva du kan spare på øl, vin, sprit og annet snadder på Systembolaget, sammenlignet med avgiftstunge, Vinmonopolet.

Handelslekkasjen til Sverige alene – vil i 2019 runde 18 milliarder kroner. Det bør norske kjeder ta mye av skylden for selv, til tross for at regjeringen lukker øynene for denne skandalen og har gjort det lenge.

Lar du deg lure av grådige norske kjeder?

Kilde: VG.no

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Favoritter på YouTube? Her er våre!

Favoritter på YouTube? Her er våre! Merk deg navnet, The FML Show har 40.000 følgere på verdens største videonettsted, de...

Lukk