Matprisene stiger – slik sparer du penger! Så lenge grensene mot Sverige er stengt og du ikke jobber der, må du handle maten din i Norge. Det har aldri vært dyrere mat i Norge, noen gang. Prisstigningen er den største på fire år. Nå er gode råd dyre.

Skal du ha penger til smør gjennom sommeren – må du være kreativ. Her kommer tips om hvordan du løser det.

Lest? 7 veier til den perfekte Norgesferien!

Vi vet at jo flere man er i husstanden, jo mer mat forsvinner fra skapene. Har du tenåringer, forsvinner det et halv brød per måltid, en halvliter melk og mye pålegg. Tenåringer spiser mye mat, fordi de er under konstant utvikling, de er ofte aktive og trenger påfyll. Matprisene stiger – slik sparer du penger!

Bruk lavpriskjedene

Handler du når det er tilbud? Handler du mye når du først handler etter handleliste? Og fryser du ned brød for å holde det ferskt lengre? Alt dette er tommelfinger-regler for kloke handlevaner. Men skal du spare mye penger, er det ikke på maten de store differansene finnes.

Selvsagt er det noen kroner her og der i forskjell på om du handler hos Meny, eller lavpriskjedene. Men det er ikke mer enn at du har spart differansen inn, ved å kjøre mindre bil et par dager. Det er gjennom de største utgiftspostene som strøm og boliglån du kan spare mest. Tar du deg en ekstra-jobb, kommer det mer penger inn.

Dagligvarebutikkene har økt prisene kraftig under koronakrisen. Nå er mat og drikke nær fem prosent dyrere enn for bare ett år siden.

DN.no
Matprisene stiger – slik sparer du penger!
Matprisene stiger – slik sparer du penger!

Vi vet at mat er dyrt, særlig for de med mange personer i husstanden, men siden du er tvunget til å handle mat i Norge. Med dertil høye moms- og avgiftsbelagte varer, blir det nesten hipp som happ hvor du handler. Men velg en av billigkjedene for å spare litt. Ikke Jacobs og Meny, som er dyrest i landet.

Stopp forbruket

Klarer du å stoppe unødig forbruk, blir det mer igjen i potten. Jo oftere, jo bedre. Ja, mat er dyrt og det er forskjeller, men du kan spare så mye mer på andre utgifter.

Det er her du kan spare mye penger. Stoppe å bruke penger på diverse du egentlig ikke behøver. Legg pengene du ikke bruker på søppel i potten, og se den vokse raskere enn du kanskje tror. Matprisene stiger – slik sparer du penger!

De slalåmskiene i boden, den mopeden i garasjen og den båten bak huset – bør jo selges. I dag. Det er penger rett i fôret.

Ei krone her og ei krone der. Blir jo fort to kroner, da. Er du bevisst på hva pengene dine faktisk går til. Kan du bli overrasket hvor myr som går til varer du strengt tatt ikke behøver. Det være seg lunsj på bensinstasjon, avis i kiosken og over-handling når du er i butikken på tom mage. Alt frister når du er sulten. Spis først og handle etter handleliste etter middag. Penger spart.

Krev lavere renter

Strømmen er rimeligere enn på mange år, emn allerede til vinteren vil prisene stige. Betaler du for mye?

Nå er bankenes utgifter minimale. Bankene betaler svært lite for å låne penger, men har fortsatt mye å gå på hva utlånsrenter gjelder. Særlig hos kunder som ikke gidder å følge med på markedet. Har du en effektiv boliglånsrente på mer enn to prosent. Betler du alt for mye, da bør du umiddelbart kreve bedre betingelser i form av lavere renter.

En renteendring på et halvt prosentpoeng, vil gi deg nær en tusenlapp i reduserte utgifter, på et lån rundt 2 millioner kroner. Det er en stor handlekurv med mat, om du får handle for tusen kroner. Er du med? bankene ønsker å tjene mest mulig på hver enkelt bankkunde. Da setter de ikke ned renten på ditt lån, før du ber om det.

sliter du med å betale boliglånet, be om å slippe å betale renter på ett par avdrag. Det får du sannsynligvis innvilget.

Matprisene stiger – slik sparer du penger!
Matprisene stiger – slik sparer du penger!

Følg pengestrømmen

Kapitalistene, investorene og kremmerne begynte å tjene penger tidlig, mange av dem. Det er fordi de fulgte pengestrømmen. Vanket i de økonomiske miljøene. Studerte børsene, kjøpte aksjer, solgte aksjer. Kjøpte boliger, solgte boliger osv. Det er gjennom eiendomsinvesteringer Ole Thon har blitt en av Norges rikeste. Og det er gjennom kloke investeringer du kan bli raskt rik. veldig rik.

Det blir som å pisse i havet å skulle spare et par kroner på å kjøpe servelat på Rema eller Kiwi. Det monner liksom ikke.

Man behøver verken å være gründer eller investor for å spare mye penger. Det er en vesentlig forskjell å tjene mye penger og spare penger. Men det går ut på det samme, å sitte igjen med mer penger over tid, ved å gjøre kloke økonomiske valg. Du kan spare mye penger ved å bruke mindre enn du gjorde i går. Det gjør du ved å planlegge kjøpene dine.

Lest? Sommerferie uten penger? Slik gjør du det!

Dyre abonnement er et eksempel på sløsing mange nordmenn driver med. Netflix? Ser du film og serier på sommeren? Aviser ser leser du på nettet, si opp abonnementene. Trener du på treningssenteret som åpner 15. juni? Hvis ikke? Si opp. Matprisene stiger – slik sparer du penger!

Handle-disiplin

Å være ha selvdisiplin når man handler er lettere sagt enn gjort. Det betyr rett og slett at man ikke skal handle noe, uten at man virkelig behøver det. Hver gang du står med kortet i hånden, skal du spørre deg selv: “Trenger jeg denne varen?” Hvis svaret er i nærheten av: “Kanskje ikke …” Skal du ikke handle den heller. Enkelt? Nei, men det virker altså.

Du bør selge alt du eier som ikke er i bruk eller ikke har vært i bruk det siste halve året. Deretter skal du rydde alle eiendommene din og samtidig selge de eiendommene du ikke behøver. Jo, det er sant. Selg gjerne hele slektsgården.

Å selge en hytte som ikke brukes – kan gi deg startkapital til å kjøpe en firemannsbolig. Denne pusser du opp og leier ut leilighetene til 8000 -10.000 kroner per stykke, per måned. Og du er i ferd med å bli rik. Er du med?

Å ha disiplin når du handler, handler også om å handle klokt. Får du et tilbud om halvpris på en vare, og dette er noe du kan bruke – er det dumt å la være. Det er en investering i seg selv. Det handler om debet og kreditt, pluss og minus.

Øv deg på å skrive opp alt du bruker penger på i løpet av en uke. Du kan bli overrasket over resultatet.

Lykke til!

Vargas

Pin It on Pinterest