MC-ulykker i vår og sommer i Norge er uunngåelig. Dessverre er det slik hvert eneste år. Når våren kommer blir veiene tørre og fristende for eierne av tohjulinger – med kraftig motor. Motorsykkel-ulykker er like synonymt med årstiden som at man skal stille kokken fram i mars.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Statistikk

I 2020 døde 16 personer som satt på motorsykkel når det smalt eller at turen endte med utforkjøring. I 2021 gikk tallet ned til 12, men det er 12 for mange om man spør de etterlatte. MC-ulykker i vår og sommer er en belastning for samfunnet. Både lokalt og nasjonalt.

Les også: Tolv år med Vargas

Merkelig nok var september måned i 2021, mer krevende med flere dødsfall enn gjennom sommeren i fjor. Da døde 5 personer på norske veier etter MC-ulykke. Og fram til 1. september i fjor hadde 70 personer mistet livet i trafikken. Les mer om den dystre statistikken på Vegvesen.no

Når man sitter på en tung motorsykkel, bør man vite at man er ekstremt eksponert for skader ved en ulykke. Man har hjelm, hansker, kjøredress og ryggplate-beskyttelse. Men det hjelper så lite om man treffer autovernet eller møtende trafikk i 70, 80 eller 90 km/t.

MC-ulykker i vår og sommer kan ramme hvem som helst.

Du bør vite at ikke engang du, er udødelig, selv om du er “verdens beste” MC-fører. Det er lite kult å være død, for da er det over, alt er slutt. Men husk at du kan overleve, men havne i rullestol og være lam. Tenk over konsekvensene av dine handlinger når du setter deg på sykkelen. Hver gang.

MC-ulykker i vår og sommer

Høy hastighet

Alt for mange ulykker med dødelig utgang, skjer på tørre veier. Det kan bety at hastigheten blir for høy når solen skinner og det er fristende å gi på litt ekstra. Men det er all grunn til å tro at de aller fleste MC-førere er gode til å manøvere sykkelen.

Dessverre finnes det statistikk for at noen velger å kjøre i ruspåvirket tilstand. Enten de kjører sykkel eller bil. Møteulykker, utforkjøringer, kryss-ulykker og fart, er i all hovedsak årsakene til MC-ulykker.

MC-ulykker er de hyppigste ulykkene i trafikken. Motorsyklister er involvert i 20 prosent av dødsulykkene, opplyser Statens vegvesen – som har funnet svar på hvorfor det går galt

Personskadesiden.no

Å avpasse farten etter forholdene, følge fartsgrensene, ta pauser ved behov og sørge for å få god erfaring. Er preventive måter å komme hjem fra kjøretur – like hel, kjedelig, men sant. Ofte er det de mest uerfarne som risikerer å havne i alvorlige ulykker på motorsykkel i følge statistikken.

Dårlige veier

Den første turen med båten, eller på motorsykkelen, på fjellet uten nok eller riktig utstyr. Man må ikke være forsker for å skjønne at det sjeldent er tilfeldigheter, men heller slurv, unøyaktighet og dårlig planlegging som er årsaken når ulykken er ute.

Vi har dårlige veier i Norge, men tryggere biler enn noen gang, allikevel vil mange miste livet på norske veier. Også denne kommende sommeren. Det rammer jo alltid andre enn deg, ikke sant?

Les også: Våren kommer og det gjør du også

På sjøen er det fortsatt ikke forbudt å la flytevesten ligge i bunnen av båten, det alene er grunn til at også denne sommeren vil flere nordmenn drukne pga uvettig atferd på sjøen.

Om du skal på tur denne våren eller sommeren, uansett hvor, er planlegging det viktigste du kan gjøre. For å forebygge og unngå ulykker eller skader på personer eller utstyr. 

Ved å vite og ikke tro, er du langt på vei.

Skal du til fjells bør du selvsagt hvite nøyaktig hvor du skal, ta med nok riktig utstyr, nok mat og varme nok klær. Skal du kjøre motorsykkel bør du holde fartsgrensen og unngå å ta store sjanser.

Siste sommer

Skal du på biltur bør du være sikker på at bilen holder fram og tilbake. Når var den egentlig på service sist?

Stadig flere nordmenn velger å kommer seg ut av heimen når været tillater det.

Faktisk er det ikke mye som skal til før sjansen for ulykker kan skje, det er nok om man reiser på steder man aldri har vært. Det gir utfordringer som kan forårsake at man gjør feilvurderinger som fører til farlige situasjoner.

Gjør deg selv en tjeneste og beregn risiko på det aller meste du foretar deg. Ta aldri sjanser med sikkerheten, da øker sjansen for at du får oppleve neste sommer også.

Dessverre er det flere nordmenn som opplever sin siste vår eller sommer – nettopp i år. Blir det deg?

Hvilken reaksjon vil det i så fall oppstå, blant dine nærmeste, om de får beskjed om at du er drept i trafikken? Avisene vil komme med en liten notis, som dette.

Vargas

Pin It on Pinterest