.For aller første gang får vi førstehåndsberetninger fra norske skarpskyttere på oppdrag i Afghanistan.

«Med mandat til å drepe» blir utgitt av Kagge Forlag og lanseres torsdag. Boka er ifølge forlaget skrevet av en rekke norske skarpskyttere, men alle er anonyme. Motivet til soldatene skal være å beskrive livet på bakken og med dette skape debatt om det norske engasjementet i Afghanistan.

Boka ble først kjent for forsvarsledelsen denne uka, og oberstløytnant John Inge Øglænd er den eneste i Forsvarsstaben som hittil har lest deler av boka.

Han tror boka vil vekke debatt om den norske deltakelsen i krigen i Afghanistan, men han tviler på om den vil bli et viktig bidrag.

– Forsvaret tar gjerne en debatt, men jeg er usikker på om boka vil bidra til en bredere debatt, sier Øglænd til NTB.

Uttalelsene fra kjendis-forleggeren Erling Kagge kommer som en reaksjon på at Forsvarssjefens talsperson torsdag morgen rykket ut og slo fast at soldatforfatterne har brutt taushetsplikten.

Han innrømmer også at man har endret detaljer i soldatenes fremstillinger i et forsøk på å unngå å sette norske soldaters liv i fare.

– Vi er i likhet med forfatterne uenige i det. Detaljerte beskrivelser av omstendigheter, identiteter, tid- og stedfesting er forandret gjennomgående i boken, skriver forlegger Erling Kagge i en e-post til Aftenposten.no.

– Dette er så vidt vi vet andre i Forsvaret klare over, hevder Kagge.

Hverken forleggeren eller forfatterne har ønsket å besvare spørsmål på telefon fra Aftenposten.no.

 

FAKTA:

I boken forteller skarpskytterne åpent om treningen for å bli en av landets skarpskyttere, om hvorfor de vil reise til krigsherjede områder verden over – og om det å drepe et annet menneske.

En av dem forteller om hvordan han i et oppdrag mot flere Taliban-opprørere tok livet av en 16 år gammel gutt. Etterpå viste det seg at gutten nylig var blitt tvangsrekruttert av Taliban.

«En 16 år gammel sønn er farens stolthet. Afghanske menn snakker aldri om sine døtre, for dette er mannens regime. Også sønnen står i døråpningen idet gruppen med opprørere dukker opp. Det er ungdommen ærendet gjelder. En av talibansoldatene trår myndig fram og forkynner sitt forslag raskt og aggresivt:

«Dere får hundre dollar, så er gutten med oss og kriger i ett år. Eller vi dreper ham her og nå.»

– Ikke sensitive saker

Forleggeren forklarer at Kagge Forlag har forsøkt å unngå å røpe hemmeligheter om hvordan norske soldater kriger mot fienden.

– Boka skildrer ikke operasjonsmønster, stridsteknikk, utstyrsdetaljer eller andre sensitive saker som vedrører måten norske soldater opererer på i Afghanistan som ikke tidligere er gjort offentlig i langt mer detaljerte vendinger, skriver forleggeren.

– Forøvrig må ytringsfriheten som står sterkt her hjemme også gjelde for nordmenn med erfaringer fra Afghanistan, sier Kagge.

Det at soldatforfatterne får støtte fra Befalets Fellesorganisasjon gjør saken enda mer alvorlig- Det norske forsvar vet at Norge er i krig, politikerne vil helst slippe å snakke om akkurat det.

Det forteller vel litt mer om politikerne enn soldatforfatterne…

Med mandat til å drepe

Norske skarpskyttere i Afghanistan forteller

Veil. pris: kr 339.00
ISBN: 9788248910114
Utg.År: 2010
Heftet/innbundet: Innbundet
Illustrert: Ja

KAGGE FORLAG

Kilde Aftenposten.no og VG.no

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3784674.ece

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10018037

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Michael Mancienne til Wolves for tredje gang

Fantastiske nyheter for Premier Leauges deiligste klubb! Mancienne kommer fra Chelsea til Wolves for tredje sesong på rad, også denne...

Høybråten er blitt desperat!

INGER LISE HANSEN- KRFS AFRODITE   I regi av Naturvernforbundet arrangeres det miljøfestival i Kabelvåg denne helgen. Målet er et...

Lukk