Med varmen kommer tørsten. Du vet det kanskje selv, men skjuler det med gode argumenter, at man blir tørst i varmen, eller fortjener en øl når du har gjort en innsats. Enten det er ute eller inne.

Selv det minste belønnes med alkohol. Andre dikker bevisst aldri midt i uken, men tviholder på helgefylla. Alkoholkonsumet øker med gradestokken, hos nordmenn.

Lest? Drikker svigermor? 

Unge som drikker for mye for tidlig i livet, kan få alvorlige skader på vitale organer. Da menes ikke en six-pack med øl eller et par rusbrus for mye, men mengder med drinker av sprit – over lang tid. Menneskekroppen er motstandsdyktig mot mye, men alkohol er noe av det som ødelegger mer enn mange er klare over.

Er du typen som blir utilpass på sommerfesten på jobben, fordi drikkepresset er formidabelt og vanskelig å håndtere? Alkoholen flommer i Norge gjennom sommeren. For noen blir det for mye.

Med varmen kommer tørsten …

Med varmen kommer tørsten ...
Sol inviterer til kos  Foto: Wikipedia.org

Grilling, sol, varm, camping, ferie, helg, sammenkomster, bursdag, til og med i konfirmasjonen til femtenåringene, serveres det øl og vin.

Det finnes mange settinger der man møter alkohol ofte, for første gang eller for mange nok ganger til at det rett og slett kan bli et problem. Er du bevisst hvor ofte du drikker? Drikker du kanskje for mye, for ofte?

Helsedirektoratet er en smule bekymret for nordmenns drikkevaner, men det er i all hovedsak de godt voksne og eldre, som drikker mer enn de har gjort tidligere. Det medisinske tidsskriftet The Lancet, publiserte nylig hvilke drikkevaner 600.000 mennesker har i 19 forskjellige land.

Her kommer eldre nordmenn særlig dårlig ut.

Nordmenn fra 45 til 66 år, har mer penger enn noen gang, de er mer urbane, friskere og reiser mer enn før. Det er ikke lenger verken tabubelagt eller forbundet med noen skam å drikke vin til maten eller besøke den lokale restauranten – flere ganger per uke.

Nordmenns gode økonomi gir endrede vaner og det er godt voksne kvinner og menn, bestemødre og bestefedre med sterk kjøpekraft – som ut i fra undersøkelsen, drikker mest. Til og med så mye at det kan være skadelig.

Nordmenn elsker å reise, mange har feriehus i varmere strøk hvor alkoholen er rimeligere og svært tilgjengelig. Sett i lys av drikkemønstret til disse menneskene i sin andre ungdom, kan Norge ende opp med mange eldre med et usunt forhold til alkohol.

Selvsagt bør også godt voksne og eldre få muligheten til å nyte livets siste fase sammen med de som betyr mest. Forskjellen på å ha en god alderdom, og det å bli raskt syk som gammel, kan faktisk være relatert til alkohol som pensjonist.

Måtehold er helsedirektoratets sterke anmodning for eldre, uansett hvor kjedelig det høres ut.

Kilde: NRK.no

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Du skal vel ikke gifte deg i sommer?

Du skal vel ikke gifte deg i sommer? Sjansen for at det ikke holder, ekteskapet altså, er overhengende. Faktisk er...

Lukk