Nelson Mandela, selveste Mandela. Mannen som mange ser på som den viktigste nålevende frihetskjemper, tidligere president og politiker på kloden.

Mannen som satt fengslet på Robben Island i 27 år, uskyldig. Mannen med fange nummer 46664.

I sitt 94. år er Nelson Mandela lagt inn på et sykehus i Johannesburg, nok en gang med lungebetennelse. «Mediba» som alle afrikanere kaller sin kjære Nelson Mandela er elsket av sitt folk. På ny har mange flokket seg rundt sykehuset der deres tidligere president (94-99) er innlagt.

– Hans popularitet går langt utover Sør Afrikas grenser. Mandela var en ruvende skikkelse som politiker, og han er det fortsatt i de aller fleste land der de svarte er undertrykt. Spør man en markant politisk skikkelse av internasjonalt format hvem som er deres forbilde- vil de fleste svare Nelson Mandela.

Hans enorme steier-evne, hans vilje til å forstå sin motstandere og hans diplomatiske måte å håndtere vanskelige politiske spørsmål, ble lagt merke til i alle verdenshjørner. Hans parti, ANC (African National Congress), var et fryktet politiske parti med mye makt i Afrika. Dette var Mandelas fortjeneste.

Hans ordtak var En mann, en stemme.

– Både nasjonalt og internasjonalt ble Mandela et tydelig og samlende symbol på frihet og likeverd, mens apartheidregimet og dets støttespillere forsøkte å fremstille både Mandela og partiet ANC som kommunister og terrorister.

Den motstanden ble raskt slått tilbake og Mandela var mer populær enn noen gang. Så populær at han var på alles lepper uansett hvor i verden han reiste.

Da han i 1990 ble løslatt fra fangenskap gikk han i bresjen for en politikk for forsoning og samarbeid, som bidro til å føre landet inn i et multietnisk demokrati. For dette arbeidet fikk han Nobels fredspris i 1993, sammen med Sør-Afrikas daværende president Frederik W. de Klerk.

Dessverre så ser det ut til at livet er i ferd med å ebbe ut for en av vår tids største og viktigste personer som har viet hele sitt liv i kampen mot undertrykkelse og rasisme. Hans taler ble lagt merke til uansett når og hvor de ble holdt.

Nelson Mandela vil bli stående igjen som Afrikas sterkeste mann, Afrikas løve er syk, svært syk. En nasjon holder pusten, en hel verden følger aktsomt med.

Hvil Mediba. Hvil.

 

Kilde: Wikipedia

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
The Gathering 2013 er i gang- For alle som hater ski-påske

Hva er det som får nesten 5000 håpefulle ungdommer til å presse seg sammen inne i Vikingskipet på Hamar for å surfe?...

FRP går til valg på en feilslått politikk som aldri kan la seg gjennomføre

Det er ikke så rart at hjemmesitterne gang etter gang er det største "partiet" i Norge, når man ser hvilke...

Lukk