Året 2020 vil bli sett på som et av de værste i moderne tid. Kanskje det verste noen gang i fredstid for en lang rekke nasjoner. Menneskeheten ble satt på enorme prøver i 2020, men endelig stater vi på blanke ark i et nytt år, men fortsatt midt inne i en pandemi.

Pandemien traff oss som en knyttneve i bokseringen mellom tungvektskjemper.

Vi var nok nede for telling noen og enhver. Tenk at kloke hoder i forskningens tegn har funnet svar som kan berge oss fra massedød og elendighet. Ja da, vi vet at Covid-19 har tatt mange liv. 1,82 millioner mennesker har mistet livet verden over og tallet stiger hver eneste dag. Det er uvirkelig, skremmende og litt uforståelig. Er det virkelig mulig?

Pandemien, Covid-19

Lest? 2021 vil bli håpets år

Heldigvis er det håp. Menneskeheten ble satt på enorme prøver, men med fullgode vaksiner vil vi før eller siden få livet vårt tilbake. Kanskje langt tidligere enn mange turte håpe på når Norge ble stengt ned 12. mars 2020.

The COVID-19 pandemic, also known as the coronavirus pandemic, is an ongoing pandemic of coronavirus disease 2019 (COVID-19). Caused by severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2). It was first identified in December 2019 in Wuhan, China. The World Health Organization declared the outbreak a Public Health Emergency of International Concern in January 2020 and a pandemic in March 2020. As of 1 January 2021, more than 83.5 million cases have been confirmed, with more than 1.82 million deaths attributed to COVID-19.

Wikipedia.org

Vi kommer til å få en mer normal hverdag, men vi må finne oss i å måtte leve med trusselen hengende over oss en stund – globalt sett. I Norge, som har vært blant de beste i klassen med håndteringen av denne pandemien, vil vi kunne kvitte oss med Covid-19 viruset. Men i store deler av den mest befolkede delen av verden vil det bli vanskelig. Mye fordi viruset endrer seg, muterer og blir mer smittefarlig.

Tenk om vi i januar 2020 hadde visst at innen årets utgang, skulle det oppstå en svært farlig og dødelig virus som det ikke fantes no vaksine mot. Skulle bre om seg over hele kloden og ta livet av 8400 svensker, 194,941 brasilianere, 50.000 spanjoler, 74.000 italienere og 434 nordmenn?

Vaksinene

Internasjonal og nasjonal forskning har gitt oss endel gode svar på ulike spørsmål og Coronavirusets herjinger. Mennesker som smittes og blir friske, får i seg antistoffer og blir immune, men dette gjelder ikke alle. Vi vet at barn ikke blir særlig syke, men vi vet at det muterte viruset smitter barn i større grad. Hvor stor andel av de smittede som blir immune er for tidlige å si mye om. Det forskes over hele kloden og vi vil bekjempe pandemien – med forskernes fantastiske bragd.

Menneskeheten ble satt på enorme prøver

Menneskeheten ble satt på enorme prøver, men på rekordtid har forskerne lykkes til fulle.

Pfizer/BioNtech-vaksinen er allerede i Norge. Det er denne vaksinen de fleste i Norge vil få. Helsemyndighetene har startet kampen for å få vaksinert så mange nordmenn som mulig. Det er en kamp mot klokka og det vil gå raskt når vaksinen rulles ut i større skala allerede i uke 1 av det nye året.

I løpet av første kvartal 2021 vil vi kunne få i alt 2,5 millioner doser av de tre vaksinene som har kommet lengst i godkjenningsprosessen. Dette er to-dosevaksiner. Det vil si at de dekker 1,25 millioner personer. Vaksinasjon mot covid-19 blir frivillig og gratis.

Regjeringen.no

I første kvartal av det nye året vil flere vaksiner bli tilgjengelig, noe som gjør at vi vinner kampen mot pandemien. Hadde ikke den medisinske forskningen kommet så langt som den har, kunne det ha tatt flere år å utvikle fullgode vaksiner mot denne pandemien. Pfizer/BioNtech-vaksinen ble nektet økonomisk støtte i forkant av pandemien, men ble likevel den første til å presentere en god nok vaksine som nå sendes ut i USA og store deler av Europa.

Andre aktører som har fått godkjent sin vaksine til bruk er Moderna (USA/Tyskland) og AstraZeneca som er utviket av Oxford universitet. Også det norske selskapet, Vaccibody, har lovende data for å få til en fullgod vaksine mot Covid-19. Et selskap som har gode erfaringer på å lage vaksiner blant annet mot kreft.

Lest: Dagligvarebransjen håper pandemien varer veldig lenge

USA og Trump

I USA spesielt, er det under Donald Trumps ledelse, en kamp mot klokka fortsatt. Trump lovte at innen utgangen av 2020 skulle 20 millioner amerikanere være vaksinert. Sannheten er at det er under 3 millioner amerikanere som er vaksinert innen 1. januar 2021. Trump forlater det Hvite Hus med et stempel og et ettermæle ingen andre presidenter har lykkes med. Nemlig å ha vært den verste presidenten gjennom i historien.

Man kan godt si at Kina-viruset, som Trump elsker å kalle covid-19, ble presidentens bane. USA behøvde en sterk og handlekraftig president da viruset rammet nasjonen. Trump tenkte business as usual, nektet å høre på sine rådgivere og lot være å ta nødvendige helserelaterte restriksjoner. noe som så langt har ført til mer enn 20 millioner smittede og 354,381 døde amerikanere på Trumps vakt.

Menneskeheten ble satt på enorme prøver, til tross for manglende forståelse for trusselen pandemien var, berges millioner av amerikanere livet grunnet vaksinen. Donald Trump alene må ikke få skylden for pandemien. Men han må stå til ansvar for å ikke gjøre nok til å stoppe virusets herjinger, fordi dette ville kunne få store økonomiske konsekvenser, derfor lot Trump være å stenge ned landet.

Heldigvis er verden endelig kvitt løgneren, forretningsmannen og presidenten, den verste i sitt slag. Måtte Joe Biden ta ansvaret som nyvalgt president. Han må gjerne sette amerikanerne først, men også tenke litt lengre enn utenfor USA egne grenser – fordi en pandemi rammer alle mennesker. Uansett farge, nasjonalitet eller religion. Fattig eller rik.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Mindre fett og mer muskler i 2021?

Mindre fett og mer muskler i 2021? Det er en like viktig tradisjon for mange nordmenn, å forsøke å bli...

Lukk