Sommeren skal være en glad-tid for oss alle, med fritid, ferie, sol, varme og kos. Dessverre så er det mange som sliter mentalt også på denne tiden av året. Et tydelig bevis på dette er  antallet oppringninger til “Hjelpetelefonen” hos Mental Helse. 

– I juli har Hjelpetelefonen hatt en økning på 20 prosent i antall henvendelser sammenliknet med 2011. – Om sommeren tar hjelpetjenestene ferie. Det gjør sommerferien tung for mange, dessverre er det ikke alle som får den hjelpen de så sårt trenger.

– Mange mennesker med behov for langvarige og koordinerte tjenester har kontakt med flere hjelpetjenester i løpet av året. Om sommeren tar det plutselig slutt, når psykolog, fastlege og støttekontakt tar ferie.

– Sykdommen reiser ikke på ferie, derfor er det spesielt vanskelig for de som har behov for å  ha faste støtteordninger med egne kvalifisert helsepersonell som kjenner hvert enkelt individs sykdomsbilde.

Blir problemene for store så er tilbudet gjennom “Hjelpetelefonen” en trøst som for mange kan være livreddende gjennom en lang sommer.

Det største problemer et allikevel at nesten halvparten ikke kommer gjennom på “Hjelpetelefonen” hos Mental Helse.

I løpet av et døgn får hjelpetelefonen mellom 170 og 180 telefoner.

– Av disse er det noen som er frustrerte over tilgjengeligheten av hjelpetjenestene hver eneste dag. De er fortvilet over at mange tilbud stenges i ferien og at det ikke er mulig å komme gjennom på telefon.

5 måter å hjelpe seg selv på:

  1. Snakk om det som føles vanskelig med en du har tillit til. Det kan være foreldre, en venn, helsesøster eller legen din.
  2. Planlegg positive aktiviteter. Gjør noe hyggelig hver dag – selv om du egentlig ikke orker.
  3. Del problemene i mindre biter hvis de blir for vanskelige.
  4. Tenk på det du får til i stedet for alt det du ikke får gjort.
  5. Vær mot selv som du ville vært mot en venn.

Mer enn 500 mennesker tar sitt eget liv hvert eneste år i Norge. Det er 500 for mange og politikerens ansvar å legge til rette for at psykisk syke får den hjelpen de behøver, og i tide. 

Her må det bevilges betydelige midler for å øke kapasiteten for psykisk helsevern i Norge, og det så raskt som mulig. Vi har ikke flere å miste i selvdrap nå!

Det er skremmende at det ikke settes inn nok ressurser på styrke antallet fagpersonell til å kunne svare på oppringninger fra mennesker i ytterste nød i livets verste krise.

– Om livet er vanskelig og du ikke finner meningen med livet eller er i deprimert og fortvilet. Prøv å tenke etter hvor mange som bryr seg om deg, er glad i nettopp deg, og hva disse er villig til å gjøre for at akkurat du skal få det bedre.

– Bare ved å søke hjelp i tide kan dine problemer bli tatt på alvor så livet ditt kommer inn på riktig spor igjen. Det er ikke flaut å søke råd. Tvert i mot så er det det viktige avgjørelsen du tar.

“Hjelpetelefonen” er Mental Helses telefon- og nettjeneste for alle som trenger noen å snakke eller skrive med.

Hva kan Mental Helse gjøre for deg:

“Våre veiledere har forskjellig bakgrunn, men felles for alle er at de har livserfaring og ønske om å være et medmenneske. Vi tilbyr dialog om enkle eller vanskelige tema. Vi har tid, vi lytter, vi reflekterer og vi gir råd.

Vi ønsker å bidra til optimisme og opplevelse av mestring og selvstendighet. Du kan være anonym og vi har taushetsplikt. Ved akutt fare for liv og helse og ved mistanke om mishandling, overgrep, eller omsorgssvikt overfor barn, har vi plikt til å melde fra i henhold til lovverk.”

“Hjelpetelefonen” er åpen 24 timer i døgnet, 365 dager i året.

http://www.ung.no/psykiskhelse/

Ring Røde Kors-telefonen for barn og unge. Dit kan du ringe alle hverdager mellom klokken 14 og 20. Tel: 80 03 33 21

Hjelpetelefonen for psykisk helse drives av Mental Helse.

 Tel: 810 300 30.

 

Kilde: Mental Helse.no

 

 

Vargas

Pin It on Pinterest