I sosiale medier florerer det med fansider for Elena Ferrantes meget omtalte verk “Mi briljante venninne”, den første av i alt fire bøker, kalt Napoli-kvartetten; om to venninner som lever i slummen i Napoli.

“Mi briljante” venninne er en bok du kommer til å lese – før eller siden, garantert!

“My Brilliant Friend” er populær i Norge, i Europa, men også i USA og selvsagt i Italia hvor Elena Ferrante har sitt utspring, og hvor handlingen er lagt. Få vet hvem Ferrante er, vedkommende bruker dette pseudonymet som allerede er kjent over store deler av den litterære verden.

Mi briljante venninne” handler altså først og fremst om kjærlighet, men innehar også vold, brudd på tillit og evig vennskap. Boka som nå hylles av “alle” har Italia på 50-tallet som utgangspunkt, men skildrer landets endringer fram til i dag.

Via sosiale medier kan man følge lesernes kommentarer via hashtagen #ferrantefever.

SCF972 FOTO: Ferdinando Scianna

Fra forlaget “Samlaget” som utgir boka i Norge, står det å lese om dette storslåtte mesterverket av en roman:

Fattigkvarteret er prega av vold og brutalitet, de to jentene skiller seg ut ved å være kløktige, og Lila også for villskapen sin. Hun er trassig, møkkete -fryktløs. Oppveksten i disse røffe gatene lærer jentene å stole på hverandre og ingen andre. Elleve år gammel må Lila avbryte skolegangen for å arbeide i farens skomakerbutikk, mens Elena fortsetter å studere, og Lila er bare seksten år når hun gifter seg den velstående kjøpmannen Stefano Carracci, sønn av den forhatte Achille, for å komme seg ut av grepet Solara-familien om henne og resten av bydelen.

VG og en rekke anmeldere har gitt boka “Mi briljante venninne” best mulig omtale og terningkast seks. VGs, Kristine Isaksen er en av disse, hun skriver blant annet dette:

Fortelleren har et klokt røntgenblikk på personer, relasjoner, maktspill og overlevelse. Tonen er brutalt rett på. Her finnes mange korthugde karakteristikker til nytelse og ettertanke. Teksten er likevel lett og ledig å lese, takket være Kristin Sørsdal, som har gjort en fantastisk oversetterjobb.

Elena Ferrante, eller hvem det nå er som skriver dette historisk populære verket, hviler ikke på laurbærene. Hun kommer med bok nummer to allerede i oktober i år. Den heter “Historien om det nye navnet.”

Bok nummer tre kommer våren 2016 og er kalt “De som flykter og de som blir”. Bok nummer fire kommer høsten 2016, og er kalt “Historien om det tapte barnet.”

– Med et så fantastisk gjennombrudd med bok nummer én, vil det godt gjøres å holde stemningen, intensiteten, interessen og populariteten oppe gjennom tre bøker til – normalt sett. Boka “Mi briljante venninne” er dog så gjennomført at den allerede har blitt et ikon, en bestselger av så stort internasjonalt format – at den lever allerede sitt eget liv.

Da vil de tre kommende bøkene bli revet bort fra butikkhyllene når de kommer. På lik linje med andre verk som har hatt en førstebok-som har skapt overskrifter over landegrensene. Allikevel har du nesten helt sikkert, ikke lest noe lignende noen gang.

Gjør deg selv en stor tjeneste, bli med Lila og Elena fra starten – les “Mi briljante venninne” og gled deg til høsten. Da kommer den eventyrlige fortsettelsen.

Ikke glem at bøker forandrer deg som menneske, noen bøker leses, andre slukes. Du vil ikke glemme “Mi briljante venninne”. Aldri.

Kilde: Aftenposten

Vargas

 

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Watford er klare for Premier League!

Laget som ligger 3 mil Nord-Vest for London sentrum, laget som er mest kjent for å ha Elton John som...

Lukk