Middagsinspirasjon for alle som har et kjøkken, er glad i mat eller som liker å lage mat til andre. Julen har en tendens til å bli et etegilde som til slutt, setter seg rundt midjen. Men det kan du endre på med enkle grep, bare husk at det skal være lov å kose seg i jula. Kos for alle betyr også god mat som er både sunn og usunn.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Nettsider og oppskrifter

Vi trenger ikke å tenke på vekta før neste år, ikke sant?

Enten du finner oppskrifter fra mormors gamle oppskrifter i skapet hjemme, eller fra matprat eller andre nettsider. Du er sjefen på kjøkkenet én dag i julen, da bør du sette opp en meny som imponerer samtlige gjester. Hvorfor? Fordi det er så enkelt å lage noe som alle liker, som du bør få kudos for i ettertid.

Lest denne? 5 alkoholholdige drikker vi anbefaler

Ikke glem at det perfekte måltidet ikke er komplett uten nok og riktig drikke til – som et viktig tilbehør. Men det vil under ble omstendigheter i et privat selskap eller en middag, være gjestene som alltid er viktigst. Derfor bør du gjøre deg flid på kjøkkenet som vert eller kokk.

Oslo-avtalen

Vi som skriver om mat, drikke, relasjoner mellom mennesker, kjærlighet og samhold, ønsker å fremheve hvor viktig maten er for at alle rundt bordet skal føle seg verdsatt.

La oss ta et eksempel på nettopp dette: Da diplomat-ekteparet Mona Juul og Terje Rød-Larsen m. fler, var vertskap for de hemmelige samtalen mellom Israel og PLO i Norge, den såkalte Oslo-avtalen. Var maten som ble presentert, helt avgjørende for at det i det hele tatt ble noen avtale. (Mer om Oslo-avtalen)

Her ble det servert norsk laks, vafler, sjokolade, akevitt og øl i store mengder, før avtalen ble signert i Parkveien 45 i Oslo i 1993. Resten er som kjent en brokete historie, men maten, maten var en formidabel suksess.

Man kan selvsagt være gode venner i utgangspunktet og få til et vellykket måltid – sammen.

Middagsinspirasjon for alle

Alene og sammen

Kan man ha et perfekt måltid, alene? Selvsagt kan man det. Aldri er det så viktig som nettopp da, å gjøre alt man kan for at måltid blir så godt som mulig. Da er det like viktig at man har riktig drikke til måltid. Enten en temperert vin, kaldt øl, eller et alkoholfritt alternativt. Kanskje bare friskt vann er godt nok?

7 veier til ditt perfekte måltid, der vi helt sikkert kunne plukket ut sytti varianter av disse. Kall det gjerne villedende veiledning, eller overskrifter i mylder av tips. Velg selv.

  • Bruk de beste råvarer – uansett meny
  • Bruk nok tid til planlegging av alle måltid, om mulig – ha riktig verktøy tilgjengelig
  • Lag det gjestene liker – sjekk ut på forhånd
  • Bak brød til måltidene
  • Gjør deg flid med desserten
  • Pynt bordet – også utenom festen
  • Husk god hygiene – alltid

Grill-vinter

Kan man grille mat uten at det er tjue grader og sol? Selvsagt kan man det. Alt man trenger er en grill, grill-vennlig mat og deilige mennesker som fortjener gode retter. Grillmat i julen kan være noe annet enn kjedelige grillpølser på engangsgrill. ikke sant?

Alt du behøver er egentlig to ting. Oppholdsvær og tid nok til å tilberede godsakene.

Fisk i alle variasjoner, klippfisk, laks, sei, makrell og lettsaltet torsk, breiflabb, kveite, reker og kongekrabbe. Du vil bli positivt overrasket hvor fantastisk fisk og skalldyr smaker når den kommer fra grillen. Fisken kan med fordel pakkes i folie sammen med grønnsaker, krydder og litt smør, før den legges på grillen.

Middagsinspirasjon for alle

Mang en matelsker er villig til å ‘gå over lik’ for et godt måltid stekt makrell, eksempelvis.

Lest denne? Åpne grenser vil tømme norske matbutikker

Grønnsaker som asparges, løk, rosenkål, paprika, auberginer, maiskolber og tomater i alle størrelser, hører til et festbord som har vært på grillen – før maten skal nytes. Bakt potet, småpoteter eller vanlige poteter hører også til et festbord. Har du store poteter, kan disse kokes i 10-15 minutter før de legges på grillen.

Stek gjerne grønnsakene på indirekte varme.

Kjøtt

Kjøtt av lam, gris, storfe, hva hjertet måtte begjære – alle typer kjøtt kan grilles. Digre biffer, hjemmelagde hamburgere, pølser i alle varianter, lammekoteletter, spareribs marinert etter eget ønske, lammecarre, eller kanskje en selv-røket sommerkotelett eller to? Til og med ribbe passer perfekt på grillen.

Pensle kjøttet eller grillristen før steking, for å unngå at det brenner seg fast.

Husk godt og rikelig med krydder, ikke bare salt og pepper.

Kun fantasien setter en stopper for hva du kan legge på en grill, enten du velger gassgrill eller kull, de fleste velger nok gass, men det er fullt mulig å grille med kullgrill. Man må bare bruke hodet, snu maten ofte og grill gjerne på indirekte varme, så har du full kontroll.

Alt kan grilles hele året.

Middagsinspirasjon for alle bør være så enkelt at selv far kan være med å bidra. Og husk at det alltid er menneskene rundt bordet som er viktigere enn hva som serveres.

Vargas

Pin It on Pinterest