Middelhavskost – veien til et sunt liv! Overvekt, høyt blodtrykk, usunne kolesterolverdier og insulinresistens er kjente risikofaktorer for mange nordmenn. I middelhavslandene som Spania, Hellas og nord i Italia er dette langt mindre utbredt.

Hvorfor? Kosthold, klima og aktivitet.

De fleste nordmenn som har besøkt disse velkjente turistmålene, vet også at frukt- og grønnsaks utvalget på markedene i disse landene er formidable. Prisene også langt mer hyggeligere enn her hjemme.

Middelhavskost – veien til et sunt liv!

I tillegg spiser grekere og italienere mye mer fisk enn oss, de bruker oliven og rapsoljer i matlagningen, og de er fortsatt langt mer aktive enn oss, rent fysisk.

I tillegg har de et langt mer helsebringende klima, med lite kulde, mye sol som gir helsebringende effekt på kort og lang sikt.

Men, et sunt liv har ikke bare med hva man putter i munnen å gjøre, det handler også om livsstil og stressnivå. Søvn og stress har en direkte vesentlig påvirkning på hormonbalansen i kroppen, som igjen er knyttet til forbrenning.

Et sunt sinn er god helse, og å bekymre seg syk, for seg selv, for egen helse eller for andre som står en nær, er et velkjent problem. Klarer man å skyve vekk unødig bekymring, og leve i nuet uten å ta alt så bokstavelig og alvorlig, vil du etter kort tid få bedre helse.

Middelhavskost er ikke veien til evig liv, men det holder deg frisk – lenge

Et godt eksempel er en av de unge deltagerne i programserien “Sykt Perfekt“, som fikk diagnosen epilepsi, fordi hun var så opptatt av at alt skulle være perfekt, hele tiden. Man kan altså stresse seg syk.

Her er en liten oversikt over det du bør spise mer av, i tillegg til regelmessig aktivitet – for et sunt liv. Velkjent for de fleste.

  • bruk raps og olivenoljer ved matlaging
  • spis mer fisk enn kjøtt, også som pålegg
  • spis ofte frukt og grønt
  • spis ekstra grovt brød, gjerne med helkorn og rug
  • grove kornprodukter, belgfrukter, nøtter, erter og bønner
  • spis usaltede nøtter og bær som snacks
  • fjærkre og lyst kjøtt, framfor rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt
  • rødvin i moderate mengder, yoghurt og ost
  • velg rene og ferske råvarer

Å spise sunt og leve lenge henger sammen, men maten alene hjelper deg lite. Du bør gjøre det du kan for å holde deg i aktivitet. Gå eller løp en tur på en halvtime, eller svøm noen lengder i din lokale svømmehall, sykle til jobben eller tren sammen med venner eller kolleger. Man må ikke betale dyre treningstimer i helsestudio for å holde seg i form.

Litt trening er alltid bedre enn ingen trening

De fleste vet hva som skjer med kroppen ved å leve usunt og gjøre lite fysisk aktivitet. Man blir før eller senere alvorlig syk, man får hjerte og karsykdommer, man kan utvikle kreft langt hyppigere og få diabetes 2, som utvilsomt er knyttet til livsstil. Og man øker faren for å bli deprimert, fordi overvekt er direkte knyttet til dårligere humør.

Gjør deg selv og din kropp en stor tjeneste ved å spise det du har godt av, både på kort og lang sikt.

Kilde: JACC Journals

Vargas

Pin It on Pinterest