Matte er det de færreste elevene som liker, spesielt vanskelig blir det for mange fra ungdomskolen og i Videregående. Matte blir verre og verre, det er kun de aller beste som er i stand til å følge med i et fag som er omfattende og krevende, men hvor viktig er det egentlig?

– Når foreldrene ikke kan hjelpe sine barn hjemme, skolen har for mange elever, de som faller utenfor må enten få ekstra timer, noe det er vanskelig å få til på mange skoler pga manglende ressurser og lærere. Hva skal man med matte som ikke en gang foreldrene ikke kan løse? Privat-timer koster fra 500 til 1000 kr pr time, hvem har råd til det for sine håpefulle?

Kjenner du igjen den håpløse og fortvilte situasjonen med å sitte med umulige matte-oppgaver, enten som lekse eller enda verre; på tentamen eller på eksamen.

Matte er utvilsomt et viktig fag på skolen, men iforhold til hva elevene selv skal bruke kunnskapen til, ville det ha vært et løft for skolens pensum, elevene selv og for samfunnet at alle lærte litt mer om økonomi. Privat-økonomi, pengenes verdi, skatt, sparing og uforutsette utgifter er noe alle før eller siden får oppleve i livet som en utfordring.

Hva er poenget med ungdomskort for barn som skal styre sin egen økonomi fra de er 13 år, om de ikke har den grunnleggende forståelse for hvor pengene kommer i fra? Er ikke det å holde barna for narr når det ikke engang gjennom skolen er viktig pensum som forteller de ung hvordan økonomien virker i samfunnet?

Dessverre er det også her mange foreldre som svikter, de klarer ikke selv å ha økonomisk styring på sin privat-økonomi, hvordan skal de da kunne lære sine barn om kloke og viktige økonomiske valg i livet når den tid kommer?

– Hadde pensum vært endret slik at deler av matte-timene ble gjort om til rene skoletimer der økonomiske kloke råd var på agendaen, ville langt færre barn ha trodd at et VISA-kort var et kort man kunne hente penger i fra et hull i veggen. Svært få ungdommer kan forklare hva renter er, enda færre har forståelse av hva inntekt og utgifter og hvorfor det er smart å spare.

Skolepensumet i den norske skolen er mangelfull på flere stedet, verst er det dessverre rundt mangelen på økonomisk kunnskap. Norske barn lærer lite eller ingenting om privatforbruk, de vet ikke hva et brød eller en liter melk eller hva en kg kjøtt koster i butikken.

Hva skal de da med algebra, pi i andre, læren om geometriske formler og prosentregning?

 

Vargas

Tags: Matte, privatøkonomi

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Kim Kardashian- Tykk eller frodig?

Kim Kardashian og Beyoncé, to av verdens mest fotograferte og omtalte kvinner. Er de tykke eller bare kledelig frodige? Vi...

Endelig kan du få være vårkåt igjen!

Gjennom store deler av mars skal sola sinne på vinterbleke kropper i hele Sør-Norge. Dessverre er det endel drittvært på...

Lukk