Mitt første VM i fotball- Argentina og Mario Kempes satte spor. Det var i 1978, Norge hadde knapt fått farvefjernsyn, fotball på TV var ‘Tippekampen’ fra England, og kun det. Vi gledet oss så inderlig til fotball VM fra selveste Argentina.

Vi må innrømme det, Mario Kempes hadde vi ikke hørt om før VM, men etterpå var han nok den største helten av dem alle.

– Vi visste ikke om stort annet enn den engelske tippekampen fra NRK og var veldig fornøyd. Hvis Wolverhampton ble visst kl 1600 på lørdag og itillegg vant, var det en veldig bra dag. Wolves, som du kanskje kjenner laget best som; med de karakteristiske draktene, i «Old Gold and Black» som de selv liker å kalle det i «The Black Country».

Det var mange gode lørdager den gangen, det har det paradoksalt nok vært i år også, Kenny Jackett, som nå leder ‘ulvene’ rykket opp- og skal møte blant annet, Derby, Nottingham Forest, Middlesborough og Ole Gunnar Solskjær og hans Cardiff kommende sesong som starter i august.

– Steve Bull hadde så vidt begynt å spille fotball, han var bare juniorspiller i 1978, legenden Steve Bull, som ikke på noen måte kan sammenlignes med Mario Kempes i Aregentina, er allikevel verdt å nevne.

Han scoret fantastiske 306 mål for Wolves fra 1986 til 1999. Steve Bull fikk Wolves opp fra 4. til 1. divisjon gjennom sin tid i den deilige «gull-drakta» for Wolves. Mange Wolves-fans gleder seg allerede til ny sesong etter opprykket, og det med god grunn.

Mitt første VM i fotball- Argentina og Mario Kempes satte spor

Mitt første VM i fotball- Argentina og Mario Kempes satte spor.

– Men først er det altså en hel måned med deilig VM-fotball fra Brasil. Fra 12. juni til 13. juli skal det spilles 64 kamper, samtlige av disse går på TV2 eller NRK. Du er herved advart. Har du ikke TV nummer to i hus er det all grunn til å gjør en smart investering, ellers står ekteskapet i fare i de tusen hjem.

– Men det var altså Argentina dette skulle handle om. Her er hele troppen som skal til Brasil:

Keepere: Sergio Romero (Monaco), Mariano Andújar (Catania), Agustín Orion (Boca Juniors).

Forsvarsspillere: Ezequiel Garay (Benfica), Federico Fernández (Napoli), Pablo Zabaleta (Manchester City), Marcos Rojo (Sporting), José María Basanta (Monterrey), Hugo Campagaro (Inter), Martín Demichelis (Manchester City).

Midtbanespillere: Fernando Gago (Boca Juniors), Lucas Biglia (Lazio), Javier Mascherano (Barcelona), Angel Di María (Real Madrid), Maximiliano Rodríguez (Newells), Ricardo Alvarez (Inter), Augusto Fernández (Celta Vigo), Enzo Pérez (Benfica).

Angrepsspillere: Sergio Agüero (Manchester City), Lionel Messi (Barcelona), Gonzalo Higuaín (Napoli), Ezequiel Lavezzi (PSG), Rodrigo Palacio (Inter).

Kilde: Aftenposten.no

– Argentina og deres helt, Mario Kempes som skjøt seg inn i hjertet hos innbyggerne i det sør amerikanske landet for evig tid, med to scoringer i ekstraomgangene i finalen mot Nederland; i Argentina. På dette laget spilte blant andre Daniel Passarella, kapteinen som løftet trofeet, og som senere ble landslagssjef for Argentina.

Osvaldo Ardiles og Ricardo Villa spilte også på dette legendariske laget som vant VM på hjemmebane så langt tilbake som i 1978. Oddvar Nordli var statsminister i Norge, og Rema 1000 hadde foreløpig ingen butikker i kongeriket, den første ble som kjent ikke etablert før året etter.

– De to argentinske superstjernene spilte sammen med Glenn Hoddle på et Tottenham som vant FA-Cupen mot Manchester City i 1981 og QPR i 1982 og like godt Europa Cupen i 1984. Begge FA-Cup-finalene ble først uavgjort og gikk til omkamp, Tottenham vant begge. Senere har FA-Cupen blitt avgjort etter ekstraomganger og straffer om nødvendig.

– Argentinske fotballspillere var en suksess nesten over alt. ‘Spurs’ var faktisk et av de første lagene som tok sjansen på å hente utenlandske proffspillere til ball-øya. I dag er det kanskje flere utenlandske enn britiske spillere på flere av de beste lagene i Premier League og i Championship.

I VM 2014 skal Argentina spille i gruppe F, der de møter Iran, Nigeria og Bosnia. Sør amerikanerne er soleklare favoritter til å vinne denne gruppa og går etter all sannsynlighet til en av fire kvartfinaler.

Mario Kempes blir husket for det lange håret, de viktige scoringene og for å gi verden underholdning som blir snakket og skrevet om, 36 år senere. Argentina har ikke lenger Mario Kempes av åpenbare grunner, men de har blant andre Agüero (Mancester City), Messi (Barcelona) og Higuaín (Napoli)  i stallen som skal gjøre samme jobben som Mario gjorde på magisk vis i 78´ og som satte varige spor i et barnesinn.

Å vinne VM hos naboen Brasil, på deres egen fest; ville ha vært den ultimate lykke for alle argentinere og deres fans verden over. Kan Messi og Co kopiere Mario Kempes 36 år senere?

Nå går det mot fotballfest, fire uker til ende. Hvem tror du vinner VM i Brasil?

Foto: Flickr/appsrunner

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Gåten MH 370- Flyet som kan bli borte for alltid

Noen vet nok mer enn de vil si, teoriene blir stadig mer dramatiske, de pårørende utlover en milliondusør for informasjon...

80.000 barn i Norge – kan se langt etter sommerferie

Fattige barn hører vi om ofte, at det finnes fattige foreldre som ikke kan gi barna sine en skikkelig ferie,...

Lukk