Vi setter opp en slutt-tabell som helt sikkert er lik mange andres, noen tror på Rosenborg, andre tipper Molde. Vi tror ikke Rosenborg klarer det i år heller. Moldes nye trener i meget dyktige Tor Ole Skullerud blir avgjørende i moldensernes favør. I tillegg har Molde flere spennende spillere enn noe annet lag i Tippeligaen. 

16 lag skal spille 30 kamper hver for å kåre en Tippeligamester fra mars til november, bare avbrutt i sommer med et skarve Fotball-VM.

Molde har også mistet gode spillere i Jo Inge Berget og Mats Møller Dæhli, men fått inn gode erstattere i Bjørn Bergmann Sigurdarsson på lån fra Wolves, Harmeet Singh fra Feyenoord, og Mohamed Elyounoussi fra Sarpsborg 08.

– Skullerud har den fordelen at han kjenner de aller fleste gode unge norske talentene i Norge gjennom sin tidligere jobb som trener for U21 landslaget. Det er nettopp herfra han kjenner godt til 19 år gamle Elyounoussi. Vårt tips er at Molde også kommer til å hente Marcus Pedersen fra Vitesse, om han ikke får spille nok på lån hos Barnsley. Sander Svendsen (16) og Eirik Hestad (18) er spennende unge spillere som kan bli publikumsyndlinger på Aker Stadion denne sesongen.

Vi tror Molde får en langt bedre start i år enn i fjor og banker Vålerenga allerede i første kamp.

– Rosenborg er Norges mest vinnende lag i norsk fotball og må selvsagt nevnes i toppen i år også. Litt merkelig at de selv går svært høyt ut og påberoper seg favorittstemplet pga signeringen av en gammel helt i Morten Gamst Pedersen. Det er neppe nok til å hamle opp med de beste når man skal telle opp utover høsten.

RBK har hentet Riku Riski fra Hønefoss, spissen kan være et smart kjøp som vil gi endel mål, men Rosenborg har ikke spennende nok spisser til at de vil være toneangivende nok til å skyte det tidligere storlaget til gull i år. Både Bille Nielsen og Søderlund er for stasjonære og trege. John Chibuike er en løs kanon og er like mye av; som på.

Bak Molde og Rosenborg er det mer åpent og det kan bli hvem som helst av Viking og Strømsgodset, men vi heller mer mot Jonevrets menn og Stavanger-medalje i år. Ut har det gått et helt lag i fra Viking, men nå har den dyktige svensken fått satt sitt preg på laget og det vil vises gjennom gode resultater. Spennende nye spillere som er verdt å nevne er keeper Iven Austbø fra Sandefjord, Bjørn Sverrisson fra Island, Joacim Jørgensen fra Sarpsborg 08 og Stein Thorsteinsson fra Sandnes Ulf.

Hvis Viking får den gode starten vi tror de gjør, vil også et kresent Stavanger-publikum kjenne sin besøkelsestid og komme for å støtte laget sitt. Veton Berisha smelte inn 23 mål i fjor og vil bli minst like farlig i år tipper vi.

– På den begredelige fjerdeplassen tror vi Strømsgodset havner i år. For mange markante spillere er borte fra Marienlyst, det vil Ronny Deila merke godt, men drammenserne er sultne på mer suksess og vil være med å sloss om tredjeplassen gjennom hele sesongen. Ola Kamara, Stefan Johansen og Adama Diomande var med å prege laget som tok et fortjent seriegull i fjor. Disse er det vanskelig å erstatte da man ikke kan garantere like stor suksess med nye spillere.

De som har kommet inn er Patrick Olsen, Marius Høibråten, Mohammed Abu og Fransisco Junior. Mange flotte navn, men om de er like gode som navnene klinger vil vi vente å se på.

Aalesund tar femteplassen i årets tippeliga, et skritt ned fra i fjor. Har fortsatt fordel av sitt kunstgress enda flere klubber har kommet etter med plastdekke i steder for naturgress. En flott og intim stadion med ofte ‘fult hus og stormende jubel’ gjør Color Line Stadion til en vanskelig arena å komme til.

Jan Jönsson er en av de mest erfarne trenerne i Tippeligaen, han forlanger fult fokus fra sine spillere og vil få det. Optimismen er enorm i Aalesund og med litt mer stang inn, kan Sunnmøringene overraske og sloss om medalje. Få nye spillere inn, men Barrantes, Fredrik Ulvestad og Leke James vil være sentrale aktører i Aalesunds jubileumssesong. Laget fyller som kjent 100 år i år. En joker er alltid livsfarlige Tor Hogne Aarøy.

Haugesund tar sjetteplassen tipper vi. Jostein Grindhaug har mistet sentrale Umauru Bangura og Henrik Kjelsrud Johansen, men har en bred stall og lever godt med å være en outsider i år. I fjor viste FKH hva som bor i laget og imponerte stort like mye som de overrasket mange med å ta en flott tredjeplass i Tippeligaen.

Spillere som har kommet inn er Torbjørn Agdestein, Tonny Mawejje, Alexanser Stølås og Rok Elsner. Spissen Christian Gytkjær blir viktig i år også, scoret 15 mål i fjor.

Brann tror vi flopper med en ny trener fra Sverige. Rikard Nordling kan få kjørt seg på Brann Stadion om han ikke får resultatene riktig vei fra start av. Brann har fått inn Vadim Demidov fra Celta Vigo som er en solid forsterkning i midtforsvaret. Inn har også Erlend Hanstveit, Ibrahima Dramé kommet, uten at det hjelper nevneverdig. Brann tar ikke medalje denne sesongen. Langt der i fra.

Vålerenga vil slite også denne sesongen. Kjetil Rekdal vil så gjerne, men får det ikke til. Bli ikke overrasket om det er moldenseren som blir den første treneren som får sparken i årets Tippeliga. ‘Reka’ har kvittet seg med en masse spillere, de som har kommet inn er forholdsvis ukjente navn, vi tror VIF vil slite i år.

– De som rykker ned etter vår tabell er Sarpsborg 08, Stabæk og Sandnes Ulf. Dette er lag med små resurser, som vil slite allerede fra første spark på ballen i en knalltøff liga. Disse lagene har også gjort omfattende rokeringer for å spare penger i et allerede stramt budsjett. Unge spillere med vanskelige arbeidsforhold vil også få en vanskelig sesong.

Slik ser vår slutt-tabell ut etter 30 kamper:

 1. Molde
 2. Rosenborg
 3. Viking
 4. Strømsgodset
 5. Aalesund
 6. Haugesund
 7. Brann
 8. Vålerenga
 9. Bodø/Glimt
 10. Start
 11. Lillestrøm
 12. Odd
 13. Sogndal
 14. Sandnes Ulf
 15. Sarpsborg 08
 16. Stabæk

Det triste med norsk fotballs beste liga er det skuffende tilskuertallet som etter all sannsynlighet ser ut til å fortsette å synke. Faktisk er det totale tilskuertallet nesten halvert siden 2007. Da var det et pent snitt på 10.522 tilskuere pr kamp. I fjor var tallet nede på 6800 i snitt pr kamp.

Så det er strengt tatt bare de som har et lag i den øverste divisjonen som er opptatt av Tippeligaen og knapt nok disse, dessverre.

Årets første kamp er fredag 28. mars, Molde tar i mot Vålerenga på Aker stadion kl 1900, en kamp du ser på stadion, eller på TV2 Zebra. Hvem tror du vinner Tippeligaen 2014?

 

 

Vargas

 

Pin It on Pinterest