Monarkiet i Sverige det første som rakner? De fleste i Norge ser for seg kongehuset i uoverskuelig framtid. Hans majestet Kong Harald V og dronning Sonja har en sterk posisjon i det norske folk.

Og Kongens far før det, selveste folkekongen. Olav V Han hadde smilet, glimtet i øyet og var så populære som kun en god konge kan være.

Lest? Sjamanen og halve kongeriket?

(1903-1991), Norges konge 1957-91, født i Storbritannia. Kong Olavs varme folkelige stil, sammen med hans verdige opptreden i offisielle sammenhenger gjorde ham umåtelig populær.

For mange nordmenn er Olav 5 selve folkekongen. Jeg er rojalist på min hals og gråt selvsagt mine modige tårer når det triste budskapet kom 17. januar 1991, da Norges Kong Olav V hadde gått bort. Folkekongen var død.

Monarkiet i Sverige det første som rakner?
Kong Olav V tok trikken pga oljekriseni 1973 Foto. NRK.no

Monarkiet i Sverige det første som rakner?

– Et monarki er et statlig system der statsoverhodet er en enkelt person. Vanligvis er posisjonen arvelig, slik tilfellet er med berømte monarki som i Storbritannia.

Opprinnelig ble begrepet brukt for å referere til et styresett der monarken hadde absolutt autoritet, men begrepet har utviklet seg til å omfatte alle land med en arvelig statsoverhode, uten hensyn til hvor mye strøm som er opptjent i statsoverhode.

Sverige rakner, Norge består

Og uten å sammenligne Norges. Kong Harald med Sveriges Kong Carl Gustav, så er det liten tvil om at svenskene begynner å bli trøtt hele kongen.

-Og det kan fort bli problemer for monarken i det øyeblikket folket mister tillit og snur seg i mot sin Konge, som i Sverige. Kan det svenske kongehuset stå for fall? Fordi Svenske Kong Carl Gustav har tabbet seg ut for mange ganger til at ham kan bli sittende som monark?

Hans datter og nr 2 i tonefølget, prinsesse Victoria har bred støtte i det svenske folket, men hva hjelper det når hennes far gjør det meste feil, og gjør sin at Victorias oppgave nesten umulig. Det eneste riktig han kunne ha gjort, var å abdisere med det samme.

Monarkiet i Norge står sterkt, til tross for endel fargerike krumspring som har rystet kongehuset i grunnvollene så ettertrykkelig i den siste tiden. Vi nevner ikke navn av hensyn til Kongen. Og dronningen.

– Han er mistenkt for medvirkning til korrupsjon, utenomekteskapelige affærer, og badet naken med strippere. Han gjør alt som en god konge og monark ikke skal gjøre.

Både det Britiske, spanske og til dels danske kongehus står grunnstøtt, og vil overleve mange generasjoner til. Men det svenske skjelver i de “Stockolmske” grunnmurer så “Expressen” og “Aftonsbladets” avis trykkerier går varme. Det kongelige stoff er alltid godt stoff i et monarki.

Prinsesse Victoria har vært ute i mediene og sagt at dette tærer på hennes krefter, å måtte lese så mye negative omtaler om sin far. Det er kongens nære venn, forretningsmannen, Anders Lettström som er blitt tatt med buksene nede denne gang.

Carl Gustavs elskerinne

Svenske medier har fått skjulte opptak der Lettström forhandler med kretsen rundt, Milan Sevo, en tungt belastet kriminell som også er kjent som «den svenske gudfaderen»-

Kan dette være nok til at Kong Carl Gustav trekker seg som monark- noe monarker svært sjeldent gjør-når han i 2013 har sittet som Sveriges Kone i 40 år?

Og hvilket kongehus er det første som rakner fullstendig? Tidene forandrer seg, og jeg er helt sikker på at om noen ti år, så har vi fått det første monarki som forsvinner.

– Stig-Björn Ljunggren har doktorgrad i statsvitenskap og er ekspert på krisehåndtering og propaganda. Han er den statsviteren i Sverige som uttaler seg mest om monarkiet.

– Det er ikke rakettforskning, dette. Men jeg tror det ville være lurt av kongen å stå fram med en forklaring. Vi lever i et postmoderne samfunn der allting flyter og er gjennomsiktig.

– Han kan ikke bare si at «dette er en gammel historie. Nå vender familien et nytt blad og ser framover». Det var jo det han sa den historien startet, med boka «Den motvillige monarken», som kom sist høst.

Kong Carl Gustaf (65) nekter konsekvent for at det finnes «pinlige bilder» og for at han har besøkt porno- og strippeklubber. Vel, ingen røyk uten ild.

Det heter det samme i Sverige som i Norge. Som man reder ligger man…

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Somaliske kvinner rettsløse i Norge

  Somaliske kvinner kommer fra et krigsherjet land, der mange ikke kan hverken lese eller skrive. De kommer til Norge...

Lukk