Hvis Hordaland og Rogland ikke skal gå helt i svart så må det på plass mer energiforsyning. Men om det er den sittende regjering som får det til er mer enn usikkert. En regjering som sier en ting og gjør en annen når de har lovet en tredje ting. Hvordan kan de bli tatt på alvor?

 Null handlekraft og vimsing fram og tilbake, og vender kappen etter vinden i de aller fleste saker. At ikke opposisjonen på stortinget ikke har utnyttet dette politiske “virrvarret” er for meg helt uforståelig!

Riis -Johansen er fortsatt i ministerposten i mot alle odds. Mannen er sta som et esel og nekter å innse feil. Førerhund er bestilt! At statsminister Stoltenberg kan ha en olje-og energiminister som til de grader roter med fakta, og blir oftere og oftere rettet på og i rettesatt av egen politisk ledelse, er en gåte.  Hvordan kan Terje Riis- Johansen fortsette?

Ordførerne på Vestlandet stiller nok et knallhardt krav til regjeringen i mastestriden: Utsett byggingen av monstermastene fram til sjøkabelvurderingen er klar.

Olje – og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) har åpnet for å vurdere sjøkabler på nytt, men et av premissene er at Statnett skal begynne å bygge de såkalte monstermastene parallelt med utredningen. Begrunnelsen er at arbeidet med å sikre bergenserne strøm ikke skal bli unødvendig forsinket.

Det vil ikke ordførerne på Vestlandet.

Klokken 18.45 onsdag kveld møter ordførerne fra Vestlandet nok en gang Riis-Johansen til et møte om kraftlinjen.

I forkant av møtet på Gardermoen har Hardangerrådet laget en ny liste med seks krav til regjeringen. ( se de 6 punktene i linken vedlagt)

– Vi har drøftet oss fram til et felles utgangspunkt. Det første ønsket vårt er selvfølgelig å få kabel fra Sima til Samnanger. Vi er glad for invitasjonen som nå kommer om å se på dette på nytt.

Hva syns dere om rotet som har vært i forhold til om det skal settes ned et utvalg eller ikke?

– Vi har ikke hatt så sterkt fokus på det. Det viktigste er at vi får en ny utredning som alle har tillit til, sier Tveit.

– Hovedbegrunnelsen til olje- og energidepartementet for å gi konsesjon til den linjen, og at det haster så veldig med å komme i gang, er forsyningsikkerheten til Bergen. Jeg mener det ikke er godt nok dokumentert, sier ordfører Mona Hellesnes i Ulvik til Aftenposten.no.

En kraftledning vil uansett ikke bedre situasjonen i Bergen før om lang tid, mener hun.

– Dersom situasjonen er så kritisk som Regjeringen påstår, så bør det settes i gang tiltak allerede. Da kan man uansett ikke forsvare det med en linje gjennom Hardanger. Den tar tid, uansett, sier Hellesnes.

Ordfører i Kvam herad, Astrid Farestveit Selsvold, vil også ha bedre dokumentasjon på bordet.

– Vi mener det bør dokumenteres bedre enn det som nå har blitt gjort. Vi må ha en bedre prosess for å hindre at det blir stående åpne spørsmål ved dette, sier hun.

Med seg i bagasjen har Hardanger-ordførerne krav om blant annet byggestans frem til 1. februar 2011, og at en løsning med jord- og sjøkabel blir vurdert. Da Regjeringen snudde sist uke og åpnet for ny vurdering av sjøkabelalternativet, var premisset at byggingen skulle starte nå likevel, men i motsatt ende enn planlagt.

I tillegg krever ordførerne nå en ny selvstendig utredning, som skal vurdere om forsyningssikkerheten til Bergen er så dårlig som det NVE, Statnett og regjeringen mener.

Opposisjonspartiene burde ha brukt denne saken -som regjeringen har brukt alt for lang tid på, og i tillegg rotet det veldig til for seg selv i- til å stille spørsmålstegn om dette er en politikk velgerne vil ha.

Flere av regjeringspartienes fylkesledere maner også til større ydmykhet fra regjeringshold.

– Det går snart mot valg, ikke minst derfor må vi ta på alvor at folk har den oppfatningen

. Regjeringen må bli flinkere til å oppsøke grasrota før beslutninger blir tatt, sier Ann-Kristin Sørvik (Sp), fylkesleder i Møre og Romsdal.

Er det ikke det politikk handler om? Å gjøre som folket ønsker? De er jo folkevalgt….

– Regjeringen må gå i seg selv og ha bedre kontakt med dem som berøres av vedtak, mener SVs fylkesleder i Rogaland, Rolf Bersås.

Meningsmålingene for august forteller at: 

Høyre og Fremskrittspartiet gjør rent bord i en ny meningsmåling. Hadde det vært stortingsvalg i dag, ville de to partiene fått 86 mandater og rent flertall.

I meningsmålingen som er utført av Norfakta for de to avisene Klassekampen og Nationen, har de rødgrønne falt ned til en samlet oppslutning på 37,8 prosent, mens Høyre og Frp samlet har 50,5 prosent.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) åpner for kompromiss i Hardanger. Han sier at jordkabel kan være en mulig løsning på deler av kabeltraseen.

Riis-Johansen bekrefter overfor Aftenposten at jordkabel kan bli en del av et kraftkompromiss dersom det ikke blir noe av sjøkabelalternativet.

Kan det være debatten om  monstermastene som er grunnen til den sørgelige oppslutningen til de tre partiene i regjering? JA!

Hva mener du? Er dette solid politikk det regjerningen driver med, eller er dette slett politisk håndtering?

 

Kilde VG.no og Aftenposten.no

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/norsk-politikk/artikkel.php?artid=10044545

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10044291

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10044245

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3773648.ece

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Kåte husmødre- også i forrige århundre

  Oppsiktsvekkende historisk kartlegging av 1800-tallets holdning i USA til sex viser at datidens kvinner var mye mindre snerpete enn...

Lukk