Men, bare hvis du mener en renteoppgang på tre til fire % vil gjøre hverdagen din verre økonomisk. Verre blir den for de fleste med en slik økning selvsagt, men det varier veldig på hvor stram økonomi man har før renteoppgangen(e) kommer. For det gjør de, og det er svært sannsynlig at neste endring på renten fra Norges bank er en oppgang og ikke en nedgang-

Finanstilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo forlater stillingen sin i april. Gjennom 30 år og flere sentrale stillinger har han fulgt balanser og ubalanser i den norske økonomien.

– Han er redd for hva som kommer til å skje dersom styringsrenten ikke settes opp snart:

– Norges Bank bør ikke vente for lenge med å sette opp renten, sier han, og fortsetter:

– Norske banker har en god kapitalsituasjon. Bankene er godt rustet, men som samfunn bør vi være oppmerksomme på den risikoen som ligger i et høyt gjelds- og boligprisnivå. Vi bør forsøke å redusere den risikoen, dels ved at man gradvis får en høyere rente, og dels ved at man følger opp retningslinjene som gjør at bankene ikke låner ut 100 prosent, men holder seg innenfor en 90 prosents grense, sier han.

– Eier du en bolig som du har holdt vedlike, og kanskje også pusset  og fornyet noe på, så kan det være på sin plass med et besøk i banken. I hvertfall hvis det er betalt ned avdrag en god stund. F eks to til tre år. Da kan det godt hende banken er villig til å sette ned renten på boligen, ofte er dette noe du som lånetaker selv må passe på.

Vil ikke banken din justere ned renten, så bør du allerede samme dag gå i en annen bank og få et tilbud der-

Ikke vær lojal mot banken din, det har du ingen ting igjen for, hvis de ikke gjør som du ønsker, spesielt. Still krav.

En normal rente er en rente som ligger mellom 5% og 7%. Og styringsrenten  hos Norges bank ligger i dag på rundt 2.5 % Er du bekymret for hvordan din økonomi vil se ut med tre til fire prosent økning på huslånet, så ta kontakt med banken og få god rådgivning.

Det verste du kan gjøre er å la være å betale. Banken vil heller at du betaler det du kan enn ikke noe i det hele tatt.

Fra et rent økonomsynspunkt burde vi hatt bedre balanse mellom finanssparingen og boligsparingen. Nå lønner det seg å ta opp lån til boliginvestering, mens det er for lite lønnsomt å spare, sier Skogstad Aamo.

Han mener at nordmenn må belage seg på at rentene skal betydelig opp fra dagens nivå.

– Gjennom et langt perspektiv på 10 år så viser statistikken at det ikke lønner seg å fryse renta, men har man trang økonomi som gjør en renteoppgang så vanskelig at det bli vanskelig å betale huslånet, så skal man selvsagt vurdere dette nøye, om det er riktig å fryse. Vær også oppmerksom på at et lån der renta er fryst, kan ikke røres før det er innfridd, banken skal ha pengene sine uansett.

Vargas

Kilde

http://www.vg.no/dinepenger/artikkel.php?artid=10029728

http://www.abcnyheter.no/node/125418

 

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Blogglisten med nytt utseende

Da har hele Norges blogg bibel Blogglisten.no kommet med nytt og forbedret design. Så flott,  hurra for det- Nettavisens flaggskip...

C- vitaminer holder forkjølelsen unna

- Nå er det endelig bevist og ikke lenger en myte. C- vitaminer er bra for deg, og greier faktisk...

Lukk