Etter sommerferien er det lett å være i minus etter to uker i Syden eller for mange «dater» på samme budsjett. Pengene går lettere ut når du har god tid til å bruke dem. Med enkle grep og litt streng disiplin på pengebruken kan høsten allikevel bli hyggelig rent økonomisk. 

– Når du først har kommet deg gjennom ferien, men ikke har fem øre til verken vått eller tørt så bør du finne enkle og gode løsninger.

Enten bør du låne av venner eller familie, men ikke mer enn at du vet at du kan betale tilbake ved neste lønn. Årsaken til at du i første omgang ble blakk, var åpenbart manglende økonomisk styring.

Det bør du få gjort noe med, snarest.

– Klarer du å redusere utgiftene og øke inntekten er det et riktig skritt å ta, men det kan være krevende å ta en ekstra jobb for å få inn mer, da er det langt lettere å justere utgiftene. Reduser små-lån ved å refinansiere, si opp avis-abonnement, gjør store innkjøp en gang i uken, la vær å handle på bensinstasjoner og kiosker, ei heller handle når du holder på å sulte hjæl, da frister alt, og du kjøper mer enn du trenger.

– Mat er faktisk en viktig post på budsjettet, mange bruker mer enn de tror på mat og drikke gjennom en måned, jo mer du kan spare her jo bedre økonomi vil du få. Mange butikker har gode lokke-tilbud, disse bør du prøve å få tak i, i tillegg kan det være smart å handle i Sverige når om du kan, her er det meste langt billigere enn i Norge.

Rentene på lånet kan være høyere i den banken du har nå enn i andre banker. Dette er det viktig at du sjekker ut. Å bytte bank er langt enklere enn mange tror. Sjekk også forsikringene dine, der kan det også være penger å spare ved å samle lån og forsikring på et sted.

Er det virkelig nødvendig med to biler? Ved å selge den ene kan du spare ca 20.000 kroner pr år.

– Husk at din personlige økonomi er ditt ansvar og aldri noen andres, med mindre du har kausjonist. Sett deg ned og lag et budsjett slik at du enkelt vet til enhver tid hva du har, hvilke utgifter som kommer inneværende måned og hva du kan bruke. På den måten kan du spare en liten sum som blir til en pen sum, allerede neste sommer.

Da kan du med god samvittighet «date» hvor mange du vil, eller ta et par ekstra drinker i baren på neste Sydentur.

Har du spørsmål om privatøkonomi eller annet må du ikke nøle med å spørre, det finnes ingen dumme spørsmål, bare dumme svar. Bruk kommentarfeltet.

 

Foto: Flickr/ stuartpilbrow

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Hvorfor er du utro med en kollega?

Er livet ditt så elendig at du må få deg et nummer med en på jobben, eller gjør du det...

Grete Knutsen sparker Stoltenberg i ballene med ny bok

Den gamle statsråden Grete Knutsen (A) har valgt sitt spark til statsminister Jens Stoltenberg (A) på verst mulig tidspunkt for...

Lukk