NÅ kommer vinteren! Snø og kuldegrader vil ramme store deler av landet, til jubel for barna, men til fortvilelse for de fleste andre. Desember måned er sjelden spesielt snørik, men på vestlandet er det allerede rekordstore snømengder og vanskelige kjøreforhold. 

I følge SSB (Statistisksentralbyrå) og forsikringsselskapenes egne statistikker, er det 22. desember som er dagen det bulkes mest i Norge. Dermed er du advart.

– Med mye snø, kraftig vind og isete veier, vil nok ikke årets julestress hjelpe på den statistikken. De aller fleste som oppholder seg i kongeriket får en hvit jul, bortsett fra helt ytterst langs kysten i Sør.

– SMHI, det svenske meteorologiske institutt, varsler om mye snø og vanskelige kjøreforhold i de aller største byene også i Sverige. Stockholm vil få opp til 15 cm snø 23. og 24. desember. Gøteborg vil få nedbør som snø på 1. juledag.

NÅ kommer vinteren!
 Foto: MET.no

NÅ kommer vinteren!

– Ofte kommer det første snøfallet «som julekvelden på kjerringa», det er det ingen grunn til. På denne tiden av året er det stor sannsynlighet for store nedbørmengder, også som snø, kraftig vind både til lands, vann og til fjells. De mer krevende kjøreforholdene må man også være forberedt på.

Oslo og det sentrale Østlandet vil få nedbør som snø gjennom flere dager i slutten på 2014. Minusgrader ned mot minus ti grader må man også prøve å takle på best mulig måte.

Sjekk skotøy, luer, votter og vintertøy om utvalget er bra nok til liten og stor.

– Minst like viktig er om bilen er klar for en tur over fjellet. Bunkre opp med varm drikke, pledd og litt mat, sørg for å ha full tank med drivstoff, gode vinterdekk og sjekk olje samt frostveske på bilen. En bil som ikke har hatt noen service på lang tid, vil kunne stoppe om kulda blir sterk nok. Sjekk også bilbatteriet.

– Bergen og Rogaland-distriktet ser ut til å slippe mer snø foreløpig, men de har også allerede fått en liten halvmeter å «kose» seg med. Helgelandskysten vil få vind opp mot stormstyrke, itillegg til mye snø på kort tid, muligens allerede før julaften.

Ev 134 Tyrveli bom- Liamyrane bom på strekningen Haukelifjell,  Telemark, er stengt på grunn av snøras. Også på RV 7 Hardangervidda er det mye vær i skrivende stund, her er det kolonnekjøring inntil videre. Foreløpig er det ikke flere fjelloverganger som er rammet av uvær, for mye vind eller snø, men dette endrer seg raskt.

Følg derfor med på Vegvesen.no for mer viktig informasjon om du skal trygt hjem til jul.

Kilde.YR.no og NRK.no

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Premier League- Juleprogrammet gir mange svar

Boxing-Day er ikke annet enn fotball og pub for engelsk menn. Den viktigste dagen for mange nordmenn også, som reiser...

Denne videoen tør du neppe se ferdig…

Denne videoen tør du neppe se ferdig … Du kjenner den krypende følelsen av angst, du er allerede svett i...

Lukk