Når barnet ditt velger døden framfor livet, opplever du som mor eller far – foreldres verste mareritt. Dessverre er det en økende selvmordstrend i Norge. Flere unge forteller om det i lukkede profiler i sosiale medier. Der kan ustabile, psykisk syke og suicidale unge, bli oppfordret til å gjøre det. Ta sitt eget liv. Så brutal har samfunnet blitt. Dessverre.

Vi vet at det er mange unge som sliter med utfordringer de ikke makter å takle. Noen søker hjelp og blir bedre på sikt. Andre tør ikke eller vil ikke søke hjelp, og blir derfor levende i sitt eget mørke. Til slutt kan det gå helt galt om man er i feil miljø. Når barnet ditt velger døden, kan det komme svært overraskende på foreldrene. Fordi unge som lever med depresjon, angst, psykisk sykdom eller rus, skjuler det svært godt.

Tenåringsforeldre

Jo større blir sjokket og smertene når den grufulle beskjed kommer.

Hun ringer hjem fra festen, hun snakker så uklart at du ikke skjønner hva hun sier, men du vet at det er din datter på 16 som fikk beskjed om å være hjemme ved midnatt, som ringer. Hun er uklar og du hører musikken dunkende i bakgrunnen. Klokken blir kvart på seks påfølgende morgen. Du har ikke sovet et sekund. Hun ringer igjen, vet ikke hvor hun er, og du vet heller ikke hvor hun er, hva gjør du da?

De store barnas foreldre har en helt annen og ukontrollerbar smerte enn småbarnsforeldre som ikke får barnet til å rape. En absolutt reel bekymring for en nybakt mor. Foreldre av tenåringer som er i ferd med å havne på skråplanet – en helt annen.

Tenåringsforeldre av unge med selvmordstanker går i en evig tåke fordi de ikke vet hva som skjer neste dag. Tenåringsforeldre som tror det beste om sine barn, som ikke har slike utfordringer, tenker nok tanken. De vet aldri hva de unge gjør på fest, men håper selvsagt at det går bra. Det gjør det også, veldig ofte. Men ikke alltid.

Selvmord på Instagram

Svært mange unge tenåringsjenter bruker sosiale medier for å lufte sine innerste tanker. Og på Instagram er det egne skjulte forum, lukkede nettverk for jenter ned i 10-års alder som skriver at de tenker på å gjøre det slutt. Foreldrene til de fleste av disse jentene, vet ikke noe om det. Verken nettverket eller de dystre miljøene og de destruktive tankene.

Når barnet ditt velger døden rammer det et helt samfunn.

Via de lukkede fora legges det ut bilder, videosnutter og tekster som unge jenter og gutter deler med hverandre. Og det er i dette miljøet andre i samme situasjon, kan oppfordre andre til avslutte livet. En jente på 15 som kaller seg “Siri” skriver at hun har vurdert det i ett år. Å ta sitt eget liv. Hun filmer i det hun svelger en håndfull tabletter og hun lar filmen gå til hun segner om på gulvet.

Selvmord på Instagram har blitt en grei for norske ungdommer. Det bør du som forelder vite om.

Nok ei ung jente i et skjult nettverk på Instagram har tatt sitt eget liv. – Vi har ikke flere å miste, men blir fortsatt ikke hørt, sier Ingebjørg Blindheim (22). Onsdag demonstrerer hun og mange andre fra miljøet foran Stortinget.

Kilde: NRK.no

Ingen barn å miste

Nylig kom Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) ut med en rapport kalt UngData, som forteller at norske ungdommer drikker mindre alkohol enn tidligere. De er mer hjemmekjære, de har et godt forhold til sine foreldre, men sliter mer enn før. 24 prosent av jentene i 16-årsalderen har depressive symptomer.

En 18 år gammel student er helt avhengig av foreldre som er villig til å vise at de bryr seg, og at de stiller opp når ungdommene skal forsøke seg på voksenlivet, og de fleste gjør også det. Dessverre ikke alle. Når barnet ditt velger døden framfor livet, forsvinner meningen med livet for foreldrene. Foreldre som ville gjort alt i sin makt for å forhindre det, men så skjer det utenkelige.

Ingen foreldre har noen barn å miste. Det sier seg selv.

Tør å stille spørsmål

Du som mor eller far til en tenåring kan stille deg selv spørsmålet: Når snakket du skikkelig med ungdommen sist? Vet du hvilke venner vedkommende omgås med? Når spiste dere middag sammen som en skikkelig familie der den gode samtalen rundt bordet var i fokus? Still deg spørsmålet, kan min sønn eller datter ha selvmordstanker? Kanskje det er på tide å tørre å spørre de vanskelige spørsmålene?

Når barnet ditt velger døden

Er det for lett å logge på PC’n og surfe på “sosiale medier” for både foreldre og barn? Som gir en falsk flukt for et manglende tema å snakke om der kanskje interessen for andres liv er større enn sitt eget? Gutter i alderen 10 til14 år har de seneste årene slitt med å klare utfordringene livet har å by på.

Noen makter det ikke og velger derfor verst tenkelig utgang på problemene ved å ta sitt eget liv.

700 nordmenn tar sitt liv i 2020

Nær 700 nordmenn tar sitt eget liv i Norge i løpet av 2020. Det er også skremmende tall det kan være viktig å ta innover seg som foreldre. Fordi svært mange av de som avslutter livet, er unge mennesker. Gutter og jenter i tenårene, som ikke makter å leve. Når barnet ditt velger døden framfor livet så finnes det mange ulike årsaker.

Politiet og AMK står sammen i det øyeblikket en melding kommer inn om en mulig selvmords-sak. Dessverre blir ikke alle unge hørt når slike meldinger blir presentert. Noen unge opplever å bli kalt oppmerksomhetssyke.

Da vil vi påstå at det er en viktig eller flere viktige instanser som ikke gjør jobben sin. Alle barn og unge som melder fra om vanskelige tanker, bør alltid bli hørt.

Ring Alarmtelefonen for barn og unge 116 111 om du trenger å snakke med noen du kan stole på. Du kan være anonym.

Vargas

Pin It on Pinterest