Når børsen åpner kl 09:00 … sitter investorene klare. Noen selger for å berge det siste de har igjen av aksjer før det store krakket kommer. Andre kjøper med begge hender fordi krakket som kanskje kommer – dog er forbigående.

Bergenet lesetid: 6 minutter

Bjellesauene og småsparerne

Småsparerne som følger “bjellesauene”, de som “vet” hvordan markedet skal gå, tar sjansen på å kopiere sine forbilder. Det kan i verste fall gjøre deg blakk. Å kopiere andre på børsen er som å sette fyr på pengene sine.

Les også: Slik blir du rik på børsen

Fordi man vet aldri når andre selger, det kommer ikke fram på noen investorlister, hvem som selger eller kjøper. Før etter to dager. Selv da kan et “salg” være aksjer som lånes ut til andre aksjonærer. Det er med andre ord viktig å sette seg inn i hvordan børsen fungere når man skal investere i aksjer.

Det kan bli blodig, farlig og skummelt, man kan rett og slett tap alt om man kjøper aksjer for alt man har.

Når børsen åpner kl 09:00 … er det mange, særlig småsparere, som sitter med hjertet i halsen. Og håper på at aksjene man eier ikke taper seg i verdi ved å falle i kurs. Dessverre har det vært et svært tungt og volatilt marked i hele 2022. Mye av årsaken er selvsagt krigen i Ukraina, forårsaket av en mann, Vladimir Putin.

Det er alltid størst aktivitet på børsen ved åpning kl 09:00 og stenging kl 16:30. Midt på dagen er det heller mindre aktivitet, om det ikke kommer en nyhet eller en pressemelding. Da skjer det noe.

Salmar

Da Vedum presenterte lakseskatt-nyheten, falt det meste relatert til oppdrettsnæringen, som en stein.

Før Finansminister Vedum åpnet kjeften, stod Salmar i 639 kroner, men falt til 330 kroner før dagen var omme. Milliarder av kroner var skrellet vekk, fordi en flåste minister, som egentlig ikke hører ut som om han har peiling, vil ha mer skatt inn i en allerede overfylt statskasse.

Aldri før har AS Norge tjent mer penger enn i katastrofe-året 2022. Men det er det altså ikke vi, nordmenn, innbyggerne og forbrukerne som får glede av. Neida, vi skal skattlegges i hue og ræva til det ikke er mer penger å hente.

Når børsen åpner kl 09:00 ...
Foto: Gert Altmann / Pixabay
Når børsen åpner kl 09:00 ...
Skjermdump fra Nordnet.no

Oslo børs (OSE), påvirkes av hva som skjer rundt oss og i verden forøvrig.

Særlig hva som skjer på børsene andre steder, er vår børs lettpåvirkelige på. Når Wall Street i USA for en reaksjon, ned eller opp, kopierer nærmest OSE denne reaksjonen.

Les også: Gryende panikk for småsparerne

Når FED-sjefen, Jerome Powell sier noe som påvirker Wall Street, sitter investorene i Norge og holder pusten. Men det er som kjent usunt å holde pusten for lenge. Noen ganger får man ikke gjort noe med markedet, man må enten bli med ned, eller selge med tap.

Mange investorer vi har vært i kontakt med gjennom årene, påstår å vite at det er tvingende nødvendig å ta tapet. Framfor å sitte lenge i aksjer som ikke beveger seg som forventet, les: går ned, ned og ned.

Selger man raskt, kan tapet bli mindre. Man går glipp av en potensiell oppgang, men det er bedre enn å sitte med penger låst i en aksje, som kanskje faller mye. Nettopp slik Salmar og andre lakse-aksjer gjorde, når nyhetene om en potensiell skatt kom.

Når børsen åpner kl 09:00 ...
En portefølje går opp og ned i verdi når børsen er åpen Foto: Vargas12.com
Når børsen åpner kl 09:00 ...
Foto: Vargas12.com

Equinor

Når børsen åpner kl 09:00 … er verden i gang igjen. Hjulene starter, sakte, men sikkert å jobbe på.

Det er faktisk et aksje-lokomotiv på Oslo børs, og det har vært der lenge. Equinor, tidligere Statoil, er AS Norges kronjuvel. Equinor drar ofte med seg andre aksjer på sin volatile oppgang, og nedgang, de gangene det skjer. Og det gjør det selvsagt.

Equinor hadde et resultat på nær $25m i tredjekvartal. Det statseide oljeselskapet er like mye en bank, som et olje og gass-selskap. Pengene formelig renner inn, noe som gjør regjeringens skattepolitikk enda mindre toverdig.

Equinor leverte et justert driftsresultat* på 24,3 milliarder USD og 6,72 milliarder USD etter skatt i tredje kvartal 2022. Det rapporterte driftsresultatet ble 26,1 milliarder USD, og periodens resultat ble 9,37 milliarder USD

Equinor.no

Equinor-aksjen koster i dag 356 kroner, men har vært på 406 i løpet av det siste året.

Uansett hvordan du sparer, med unntak av i banken, vil det være forbundet med risiko. Særlig på børsen. Husk at du kan velge å investere en smule tryggere ved å spare i fond.

Da slipper du de verste katastrofene, som når politikerne sier noe de selv ikke forstår.

Vargas

Pin It on Pinterest