Når er det jul for deg? Er det når julen ringes inn klokken 17:00 på julaften og Sølvguttene står oppstilt på NRK1, og synger julen inn? Eller er det når juletreet endelig står pyntet med lys, og pakkene ligger under, der det så vidt er plass? Julen er bra for de aller fleste i Norge, men ikke alle. Det bør vi legge på minne.

Estimated reading time: 4 minutes

Bank å få

Kanskje er det den beste gaven du kan gi, å kontakte noen som sitter ensom i høytiden?

Må man være kristen eller religiøs for å feire jul eller gå i kirken på julaften? Selvsagt ikke. For veldig mange nordmenn er det akkurat dette som er høydepunktet på julaften.

Lest denne? Slik får du råd til alt i julen

Å få møte opp i kirkerommet sammen med sambygdinger og pyntede, og forventningsfulle barn. Høre julesanger, kanskje til og med ta mot til seg, og delta selv, når orglet allikevel overdøver de fleste vokale prestasjoner.

Når er det jul for deg? Er det når lukten av stekt gris brer seg i huset, når far stinker akevitt og mor er rørt til tårer av en eller annen grunn? Eller er det når du vet du skal tilbringe nok en julaften alene i ensomhet? Uten å ha noen å be?

Tusenvis av norske barn gruer seg dessverre til julen generelt og julaften spesielt. De vet at det blir bråk, krangling, knuste glass og kanskje bank å få. Og ikke mange plasser å gjemme seg, når det smeller.

Alarmtelefonen

Hva var det telefonnummeret igjen, tenker din sønn eller datter, når frykten brer seg i hjerte og sinn. Det nummeret de hadde snakket om på skolen. Sjansen er stor for at rekordmange barn kommer til å ringe dette nummeret i julen.

Alarmtelefonen for barn og unge er: 116 111. Det er da det er da jul for mange barn i Norge.

Når er det jul for deg?

Alarmtelefonen er en gratis telefon for barn og unge som er utsatt for vold, overgrep og omsorgssvikt. Alarmtelefonen er døgnåpen hele året og besvarer også henvendelser på chat, e-post og sms. Voksne som er bekymret for barn kan også ringe.

Alarmtelefonen for barn og unge

Hemmeligheter

Lest denne? Handler du deg til fant – til jul?

Ikke alle hemmeligheter skal holdes. Særlig de hemmelighetene fortalt av voksne til barn, for å utnytte dem. For å forsøke å skole sin uærlige agenda. Dessverre finnes det noen voksne som har dragning mot barn, som kjemper med seg selv for ikke å begå alvorlige lovbrudd. Noen ganger går det galt.

Den voksne kvinnen eller mannen vet om lovbruddet, men barnet vet ikke om sånt. Det er gode grunner til at det finnes et stengt lovverk som skal forhindre voksne i å begå overgrep mot barn, men det er dessverre ikke nok. Da er det jul for noen norske barn, når overgrepene kommer. Når noen voksne kommer for “å leke.”

Om du ikke visste det så er julen og spesielt julaften barnas kveld, framfor noen, og de fortjener å være trygge. Når er det jul for deg?

Du må gjerne være tøff nok å skrive i kommentarfeltet, fortell oss om når det er jul for deg. Svaret er ditt og det kan være kort eller langt, men det må gjerne være ærlig.

Fyll

Julenissen må gjerne stikke innom, uten ribbefett og en odør av juleøl og akevitt i skjegget. Selvsagt bør alle få kose seg på sin måte, men voksne har også en plikt. En plikt til å ta hensyn til barn som ikke tåler like mange glass som voksne tror de kan tåle.

Mange tusen liter vin, øl og sprit skal konsumeres i løpet av desember måned. Og særlig er julen med mange fridager en vanskelig tid for mange barn. Særlig de barna som har foreldre som misbruker alkohol og blir synlig påvirket foran øynene på barn, og unge.

Er du en voksen som opplever engstelige barn grunnet fyll, har du faktisk plikt til å ta grep.

Barna ser endringene mor, far eller gjester kan få, av den promille alkoholen gir. Nok endring til at engstelsen kryper under huden på et sart barnesinn. Den utrygge julen er ikke hyggelig for noen barn.

Det bør du som voksen faktisk forstå og ta ansvaret for.

Visste du at det finnes en rekke meget gode alternativ, spesielt på øl – uten alkohol? Både i Sverige, men også i Norge har man etter hvert funnet at det er et marked for øl, helt uten alkohol. Når er det jul for deg?

Vargas

Pin It on Pinterest