Når jeg får kreft, skal jeg forsøke å ta det som en mann. Det sier ikke stort, fordi de aller fleste menn jeg kjenner, er noen skikkelige pingler, meg selv inkludert.

Kanskje bortsett fra de jeg skriver om i mine krimromaner, men de gjelder kanskje ikke?

Du og jeg vil få kreft i en eller annen form, en eller annen gang, om ikke døden innhenter oss av andre grunner, før det – sannsynligvis. Vi kan ha trukket gullkortet og være én eller to, om begge går klar, blant de heldige som slipper unna.

I så fall må vi være vitne til at de rundt oss, søsken, foreldre, venner, barn og til og med barnebarn gå den dystre og lumske sykdommen i møte. Det er i seg selv en mager trøst.

Ifølge en rapport fra Kreftregistret, gjengitt i VG.no nylig, skal så mange som 69% av alle over 70 år, få kreft innen 15 år.

Det er dystre tall. Å få kreft er ikke det samme som å få beskjed om at du skal dø. Bare nesten.

Når jeg får kreft …

Før du dør, skal du gjennom en omfattende prosess med cellegift-behandling og hårtap, smerter, engstelse og fandens oldemor. Kanskje er det en lettelse å dø, når du først har fått utbrudd av faenskapet. For du vet du skal dø engang uansett, ikke sant? Likevel er kreft, som tar uhorvelig mange liv, verden over, en elendig måte å måtte forlate livet på. Skikkelig ræva.

Du har så mange planer, så mye du skulle ønske å kunne få tid til, så mye å leve for, man kan jo ikke planlegge og skulle dø i et sett heller da, ikke sant? Døden er egentlig noe skikkelig dritt, og det rammer så nådeløst, ubønnhørlig og endelig. Snakk om punktum, liksom.

Kreftregisteret har sett på to ulike modeller for utvikling av kreft i befolkningen: Den ene med flat kreftrate, og den andre med en svak økning, slik det har vært de siste par årene.

* Hvis kreftraten holder seg på samme nivå som i dag, vil det om 10 år være 35 prosent flere krefttilfeller i aldersgruppen over 70 år, enn det er i dag. Økningen skyldes flere eldre i befolkningen.

* Hvis kreftraten øker litt, vil vi ha 45 prosent flere krefttilfeller i denne aldersgruppen om ti år.

* Om 15 år vil det da være 69 prosent flere krefttilfeller enn i dag i blant befolkningen over 70 år.

VG.no

Pinglete menn, som meg selv og alle andre pingler jeg kjenner, har åpenbart god grunn til å frykte døden, men kreft er hakke verre faktisk. Og man finner ikke noe voldsom trøst i at sjansene for å få en eller annen type kreft, jo eldre man blir. Blir man veldig gammel, vil man altså dø av kreft, én eller annen gang. Tristere blir det jo ikke.

Forskningen pågår for fullt, men det finnes altså ingen garantier ennå. Dessverre finnes det en lang rekke typer kreft, har du lurt deg unna den ene, kan den neste komme dundrende inn fra venstre, før du rekker å si noe som helst.

Eksperter på helse, anbefaler jo et sunt og variert kosthold med mer fisk enn kjøtt, kombinert med regelmessig mosjon, aller helst trening.

Noen garanti om kreften derimot, får du ikke på veien. Du kommer til å bli rammet, som alle andre, og i mellomtiden bør du skynde deg å leve livet, hver eneste dag, som om livet er over i morgen. Ja, for er du mentalt forberedt på dødsdommen, kan det hende at også du tar det som en mann.

Når jeg får kreft, skal jeg elske livet mer enn noen gang, før solen går ned for siste gang …

Kilde: VG.no

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
SKAM-feberen har inntatt Skandinavia!

Danmark har allerede lagt Norges største og viktigste Nett-TV serie til sitt bryst. Svenskene, som ikke skjønner norsk, enten programmet...

Til alle skrivere …

Til alle skrivere. Om du er erfaren forfatter eller journalist, forfatterspire, student eller annen type skriver, her er en viktig...

Lukk