Cannabis er det fortsatt ulovlig å være i besittelse av i Norge. Allikevel har nesten 50% av Oslos befolkning prøvd dette stoffet før de er fylt 30 år-

Ifølge rusforsker Willy Pedersen  står private dealere for mesteparten av salget, mens narkotikaomsetningen ved Akerselva er Nordens største marked etter fristaden Christiania i København-

– Norske fengsler har mer enn 50% av de innsatte som soner narkodommer på mindre enn to måneder. Hadde disse sluppet fengsel for sin besittelse, så ville det frigjort fengselplasser, det ville frigitt store politiresurser som kunne vært brukt til mer alvorlig kriminalitet.

Hasj Foto: Dagbladet.no

Hasj er en billig rus, og koster langt mindre enn øl feks. Og det er de som er så unge at de ikke har begynt å gå på barer og discotek som først begynner å ruse seg med hasj pga den lave prisen.

Problemet er at det er ikke bare hasj som er billigere enn alkohol.

– Tar man utgangspunkt i den gruppen som er gammel nok til å gå på byen, og som dermed bruker utestedenes halvlitere og drinker som prisbarometer, er det billigere å ruse seg på nær sagt alle narkotiske stoffer i forhold til å kaste i seg longdrinks til 80 kroner stykket. Ecstasy, amfetamin og kokain har i tillegg blitt så lett å få tak i at politiet fortviler.

Willy Pedersen, forsker ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA), tror at høye ølpriser kan gjøre det lettere for ungdom å debutere med narkotika.

– Jeg er oppdratt til å tro at hasj er bare starten. Begynner du med hasj så er du på mange måter hekta. Og du begynner raskt med sterkere stoffer. Men faktum er jo at mange som røyker og er i besittelse av hasj havner i fengsel og får et annet syn på det meste i det miljø man havner i, innenfor murene. Da er det kort vei til annen kriminalitet og sterkere stoffer, gjennom kjøp og salg.

Norske fengsler er ingen barnehage, og miljøet er tøft, det er her de fleste unge lærer ting de ikke burde, og da er det langt vanskeligere å komme ut og holde seg på riktige side av loven.

Er hasjen i seg selv så ufarlig at den ikke kan nevnes som et narkotikum?

I følge Rusmiddeldirektoratet  så er det ikke ufarlig å starte med hasj i ung alder.

Ungdom i vekst er enda mer sårbare enn voksne for hasjskader. Forskningsrapporter har vist at hasjbruk i tenårene kan føre til at den psykiske modningen forsinkes eller stopper opp. Det kan bety at en tenåring stopper på et «barnslig» utviklingsnivå, bl.a. ved å være uselvstendig.

 

Hasjbruk kan føre til angst og forvirring. Det ser også ut til at hasj kan utløse schizofreni hos ungdom som er disponert for å få denne sykdommen. (Schizofreni er en alvorlig sinnslidelse.)

Straffen for bruk og besittelse av hasj er lav i Norge. Debatten er død, det er ikke lengre et krav fra folkedypet om at hasj bør legaliseres. Hvorfor det?

Det er et faktum at hasj brukes av veldig mange, derfor bør debatten komme og det bør gjøres endringer etter mitt syn.

Narkotikaen ellers flommer over i de store byene og i Oslo kan du få hva du vil, når du vil.

Kvinner i Oslo blir voldtatt i hopetall. Politiet er fraværende, hovedsaklig fordi de sitter å jobber med med langt mindre viktige ting, som å prøve å få fengslet noen for å være i besittelse av hasj.

Nå må norske politikere få fortgang i denne saken. En legalisering av bruk og besittelse av hasj vil frigi enorme resurser, og samfunnet vil spare store summer fordi det vil  blant annet spare mange fengselsplasser.

Tidligere FN-sjef Kofi Annan, Thorvald Stoltenberg, og Virgin-sjefen Richard Branson er noen av de som vil røske opp i verdens narkopolitikk.

De ønsker at det skal bli satt mer fokus på å få vekk tabuet om å debattere blant annet legalisering.

Er DU for eller i mot legalisering av narkotika?


Cannabis sativa Foto: fotopedia.com

 

 

Vargashttp://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article2762427.ece

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
VIDEO- Lisbeth Salander er tilbake!

Klippet fra filmen " The girl with the dragon tattoo"  viser tydelig at det er mange likhetstrekk med originalfilmen, heldigvis. Og...

VIDEO- Rihanna sjokkerer i ny musikkvideo

- Hun har en gylden mulighet til å sende en viktig beskjed til kvinnelige ofre for voldtekt og mishandling. Istedenfor...

Lukk