Nasjonaldagen markeres i beredskap for terror. 17.mai har siden 1814 blitt markert som vår Grunnlovsdag, helt siden den gang, sett bort fra helt spesielle feiringer under 1. verdenskrig (1914-1918) og 2. verdenskrig (1939- 1945), som en fredens dag, en frihetens dag og ikke minst en historisk dag for nasjonen Norge.

Dessverre har et Europa i endring skremt oss. Vi forbereder oss til 17. mai på en ny måte.

Politiet sier vi skal ferie som normalt, oppføre oss normalt, gå i tog, være sosiale og samle oss med venner og bruke sentrum og byene. Som normalt. Så er det altså nettopp motsatt, ingenting er normalt lenger.

Kan vi få friheten og det normale tilbake noen gang?

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier de nå ser det som sannsynlig at Norge kan bli utsatt for et terrorangrep i løpet av de kommende to månedene.

NRK.no 9. april 2017

Hva er normalt med at gater i hovedstaden sperres og stenges av? Kortesjer med de største kjøretøyene i Bergen får ikke delta i prosesjonene, og i Drammen, Fredrikstad og en rekke andre større byer, tas det forhåndsregler.

Nasjonaldagen markeres i beredskap for terror.

Selvsagt er det smart å være føre var, men er vi ikke vel dramatiske? Politiet, lokalt og nasjonalt sier at alt vil foregå som normalt, men det stemmer jo ikke. Foreldre til barn i barneskolen har uttalt på nyhetene, at de velger å holde ungene borte fra toget 17. mai. Politiet er væpnet til tennene og større kjøretøy får enten forbud eller sikres.

Hva er årsaken?

I tilfelle terroranslag på norsk jord? I tilfelle en forrykt, ensom ulv skal få det for seg å kjøre et større kjøretøy inn i folkemengden, slik vi har sett det gjort – så alt for mange ganger det siste året?

Vi er skiplet i grunnvollene, vi har sett terroren på nært hold, en rekke byer har blitt rammet på verst mulig vis. Vi, nasjonen Norge, opplevde det på kroppen 22. juli 2011. Nå er det nye utfordringer vi står ovenfor. Terrorens sanne ansikt kan være hvem som helst, fra hvor som helst.

I følge polititet, er våre usynlige fiender f.eks fremmedkrigere, som har blitt opplært til å bruke terror som skremselspropaganda i Syria, Irak eller Afghanistan. Som kommer tilbake for å ramme vårt frie demokrati, helst sivile og militære mål, deriblant også politiet.

Nettopp slik vi har opplevd det nylig, i Stockholm, i Nice, i Berlin og London. Uskyldige mennesker revet bort for evig, av mennesker som ønsker å skremme og ramme oss. Vår frihet, vårt åpne demokrati og vårt åpne samfunn har allerede blitt rammet. Fordi vi retter oss etter terrorens brutalitet som har rammet andre.

Samfunnet er allerede sporet av frykten, vi vokter oss. Vi forbereder oss.

Foreløpig har ingen biler drept sivile uskyldige, langs norske folkerike gater, heldigvis, men vi oppfører oss som om vi skulle bli rammet – når som helst. Er ikke det å gi terroristene 1-0, uten å møte opp til kamp?

Nei, det er ingen grunn til panikk. 17. mai 2017, det kommer til å gå bra, i det ganske land. Vi har hørt politikere si det, vi har hørt politiet si det – gang etter gang. Vi er trygge denne gang.

Men terroren kommer nærmere, vi må være på vakt og sikre våre nærmeste, spørsmålet er om vi skal mure oss inn i hver vår hule og håpe på det beste – eller leve så tilnærmet  normalt som mulig. Uten panikk eller frykt for selvmordsbombere eller lastebiler i stor fart inn i folkemengdene.

Frykter du terror på norsk jord i uoverskuelig framtid? Stoler du på formaningene?

Kripos vil gjerne ha kontakt med deg, om du vet noe som politiet bør vite om.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Det ser ut som vi får bedre råd fremover

Det ser ut som vi får bedre råd fremover. Om man skal forholde seg til både prognoser og spådommer om...

Lukk