Nettovergrep – Dine bilder og videoer kan bli publisert. Norske myndigheter og Kripos står maktesløse og ser på at en ny trend er iferd med å utarte seg for norske nettbrukere – og ofrene er naive tenåringer som tror de kan komme lett til rikdom og berømmelse. Dessverre.

Som en mor eller far til tenåringsbarn, kan du ikke få forklart sterkt nok hvor farlig og skadelig det kan være å gi fra seg nakenbilder, video eller personal-informasjon som andre kan utnytte til sin fordel.

Fremgangsmåten er kjent, men politi og myndigheter frykter at hundrevis, ja kanskje tusenvis av unge, kan få problemer med nettkriminalitet i årene som kommer.

Via sosiale medier, via «Tinder» og andre dating-nettsider kommer man i kontakt med det mange unge tror er en potensiell kjæreste eller partner. Som senere viser seg å være noen som er villig til å gå veldig langt for å utnytte sitt offer.

Dessverre er det ikke bare svindel, trusler og lureri via internett, men også en stor økning antall voldtekter knyttet til nettdating, ifølge VG.no. Tusenvis av nordmenn ønsker, og ofte lykkes med å finne en ny partner via nettbaserte forum og dating-sider. Nå skal man være på vakt før man tar skrittet fullt ut og møter en potensiell kjæreste.

Skal man på date med en person man ikke kjenner fra før, bør man møte vedkommende sammen med en person du stoler på eller på et opplyst og offentlig sted, nettopp for å unngå å komme i en truende eller farlig situasjon. Litt hysterisk, ja vel, men er det ikke bedre å være sikker enn å havne på legevakta eller i verste fall – i kjelleren på nærmeste likhus?

Nettovergrep – Dine bilder og videoer kan bli publisert

Her er Dixie, ressurssenteret for voldtatte, sine ti bud, man selv bør følge for å unngå overgrep.

** Kommuniser en stund før første møte.

** Første møte bør være på et offentlig sted, som en kafe eller restaurant.

** Fortell noen andre hvor du skal, med hvem og når møtet skal skje.

** Ikke forplikt deg til sex før første møte.

** Prøv å forsikre deg om at personen du chatter med er den han/hun utgir seg for.

** Føler du at noe skurrer bør du avslutte kontakten.

** Ikke bli med noen ukjente hjem dersom du ikke vet hva som venter deg der.

** Vær ærlig om intensjonene dine. Søker du kun en sexpartner, så fortell det til daten.

** Respekter den andres grenser. Ikke press noen til samleie eller andre seksuelle handlinger.

** Det er ditt ansvar å forsikre deg om at den andre parten samtykker.

Som foreldre til unge nettbrukere, skal man veilede etter beste evne, men i stedet for en pekefinger opp i ansiktet, bør de unge få vite hva som kan møte dem på et avtalt møte, og fortelle nøyaktig hvilke konsekvenser det kan få. Både på kort og lang sikt.

Man må slett ikke være ung for å bli lurt av potensiell partner man møter via date-sider eller på sosiale medier. Kjeltringene jakter i alle aldre.

Å bli truet til taushet, eller bli truet til å sende nakenbilder av seg selv, som senere kan bli funnet igjen på andre nettsider er alvorlig. Det er alvorlig for den som er offer i en slik sak, og det kan få alvorlige konsekvenser i framtiden, da bildene kan være vanskelig å få fjernet.

Og det er frustrerende og vanskelig for foreldre og andre omsorgspersoner for den som blir rammet, fordi man ikke vet hvordan man kan hjelpe. Politiet og myndighetene har maktet å ta noen kriminelle nettsvindlerne, men sjansen for aldri å bli tatt er dessverre fortsatt stor.

En 20-åring ble nylig dømt til ni års fengsel for mer enn hundre voldtekter, i Nedre Romerike tingrett, for å ha lurt sine offer via nettsvindel. En av få som er tatt, men der mange får jobbe fritt fra et tastatur, ett eller annet sted i Norge.

Neste offer kan være deg, din datter eller til og med din sønn.

Vær på vakt og tenk over hvilke konsekvenser det kan få om du enten sender info, film, eller bilder av deg selv – eller møter mennesker du egentlig ikke kjenner.

Ikke bli et lett offer for kyniske kjeltringer som er villig til å gjøre hva som helt for å lure deg.

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Naken – kåt og alene på Huk?

Naken - kåt og alene på Huk? Mange kvinner og fortsatt mange menn synes det er pinlig og ubehagelig med...

Bloggere – Med all makt?

Bloggere - Med all makt? Aldri før har de mest populære bloggerne hatt mer makt, tjent mer penger og fått...

Lukk