Ni år siden Breivik endret Norge, til hva? Til det bedre? Mye tyder på at det har gått dårlig med felleskapet og medmenneskeligheten, sånn generelt. Men så kom viruset dundrende inn fra øst og vi skjønte at vi måtte faktisk begynne å tenke på andre enn oss selv. Over natta.
Nå ser det faktisk ut til at Corona-utfordringene, hjemmekontor og redselen for alvorlig sykdom og død har gjort noe med oss. Vi har begynt å tenk litt lengre enn nesa rekker, begynt å bry oss litt mer om hverandre. Trist at det faktisk måtte en pandemi til, synes du ikke?
Selvsagt husker du hvor du var, hva du gjorde og hvordan du opplevde marerittet, smerten og sjokket. Vi ble rammet av voldsom terror, slike ødeleggelser vi var vant til å se på nyhetene, fra langt unna trygge Norge. Fra steder der mennesker ikke vet hva solidaritet og medmenneskelig betyr. Fra steder der mennesker er vant til vold og drap. Ni år siden Breivik endret Norge til et inferno av brutal ondskap.
22. juli 2011 ble Norge endret
22. juli 2011 endret Breivik vår tenkning, vi ble rammet av en av “våre egne”. Ni år siden Breivik endret Norge, til hva? Et samfunn av egoister som hater alle utlendinger og de med annen hudfarge enn vår egen? Vel, vi har nok ikke blitt mer liberale når det kommer til våre nye landsmenn, men vi har blitt bedre på å vaske hendene, ofte. Det er da noe.
Tror du terroristen tenkte den tanken? Nå endrer jeg historien og 22. juli 2011 vil bli husket for alltid på grunn av meg? Sannsynligvis ikke.
Gjørv-kommisjonen påstår at Norge ikke var i nærheten av å være forberedt på det terroristen utførte. Enda han hadde vært i Kripos sitt søkelys lenge. Breivik sitter på Ila landsfengsel og i Skien fengsel, alt etter som. Fjotolf Hansen, som er hans nye navn etter eget ønske. Jo, han heter faktisk det nå.
Han har også hatt besøk av en ikke-profesjonell aktør, altså en medfange. Dette skjedde rett før jul i 2019. Nå er det altså gått ni år siden vi vantro fikk bildene av et smadret regjeringskvartal, og vi fikk høre skuddene som falt fra sommerleiren på Utøya.
Lest? Det aldrende og døende angrer på i livet …
Sovet i klassen
22. juli 2011ble Norge endret til et oppsiktsvekkende bildet av en nasjon som hadde sovet i klassen i årevis. Terror var åpenbart noe man drev med mange andre steder enn her hjemme. Det som skjedde var utenkelig og ikke med i politikernes planer for potensielle handlinger, verken fra nordmenn eller andre fremmede nasjonaliteter.
Politikerne, altså den rødgrønne regjeringen med Jens Stoltenberg i spissen måtte stå skolerett etter massakren i 2011. Det som skulle være en fredfull norsk sommer, ble 22. juli endret til et inferno i død og terror. Regjeringen måtte gå, Erna Solberg tok over med flerpartiregjeringen, uten å løfte en finger rundt beredskap – før det hadde gått fem lange år.
Først nå ser vi konturene av hva Gjørv-kommisjonen slo fast. At svært lite var på plass og at sikkerheten ikke var i varetatt godt nok – når terroristen gikk til angrep på Norge.
Ville drepe Gro
Terroristen ønsket å drepe Gro Harlem Brundtland, men måtte ‘nøye seg med’ 69 andre knyttet til Arbeiderpartiet og Utøya. Samt 8 tilfeldige ofre ved Regjeringskvartalet. Han kan vel si å ha lykkes med budskapet sitt. Det er ni år siden Breivik endret Norge, nå.
Vi sitter med endel kunnskap vi ikke hadde for ni år siden.
Endelig er beredskapstroppen skodd med flere store helikoptre, som har plass til seks personer med alt mulig utstyr. Du ser for deg den røde patetiske plastbåten, som nesten synker under beredskapstroppen. Bildene er som limt for netthinnen fortsatt, dessverre. Sikkert også hos politiet selv. Det er nøyaktig ni år siden.
En revolusjon
De splitter nye flymaskinene representerer en betydelig økning i politiets beredskap. Nå er de to første helikoptrene av typen, Leonardo AW 169 på plass og klar til bruk for norsk politi. Det tredje er i bestilling og blir levert innen kort tid. Prislapp: 313 millioner koner per stykk.
TU.no
Det sies at disse flymaskinene er en revolusjon for politiets reaksjonstid for skarpe oppdrag. Bestilt som de er, fra Milano i Italia.
Det være seg rekognosering, med enorm rekkevidde og flykapasitet, eller å få med seg beredskapstroppen på skarpe oppdrag. Vi behøver ikke forklare hvor mange mennesker som hadde vært spart på Utøya, om bare et av disse vidundrene hadde vært tilgjengelig for ni år siden.
Det er plass til seks fullt utrustede tjenestemenn eller kvinner med utsyr, samt pilot om bord.
Det er nemlig helikoptre av denne dimensjon som var så sårt savnet for ni år siden. Om politet hadde de samme kraftige dronene de har tilgjengelig i dag, ville til og med det ha hjulpet veldig mot angrepet på Utøya. Da kunne man kunne ha fått en viss oversikt over øya, plukket ut gjerningsmann og tatt ham ut fra båt – eller til og med fra land.
Terroristen jobber videre
Breivik slipper neppe ut i live etter lovens strengeste straff. 21 års fengsel med forvaring. Det betyr at han kan vurderes når han har ti år igjen av straffen, men alt tyder på at terroristen vil bli værende bak lås og slå til sin død. Utfordringen for det norske samfunnet er at terroristen jobber videre fra fengslet. Han har tilhengere fra alle verdenshjørner, han får frierbrev og hyllester.
Politet og fengselsvesenet bruker masse ressurser på å gå gjennom brev og kommunikasjon fra Breiviks celle. Brev han har skrevet som svar til sine følgere, og post som skal til politikere, aviser, redaktører og andre han mener bør trykke hans meninger.
Lest? Svindlere jakter dine verdier denne sommeren!
Terroristen jobber videre for å spre sine meninger, sitt hat og sin propaganda. Særlig langt kommer det åpenbart ikke da det meste, om ikke alt, sensureres ned til det minste detalj. Selvsagt tar dette store ressurser fra skattebetalerne. Ni år siden Breivik endret Norge og vi sørger fortsatt over tapet av de som måtte bøte med livet for ondskapen.
Vi ble sjokkerte og lei oss, illsint og forbannet over terroristens gjerninger. Men hva har vi lært? Har vi blitt et bedre samfunn? Er vi bedre forberedt nå enn den gang? Har vi svart med kjærlighet og nestekjærlighet som kronprins Haakon manet oss til å gjøre? Det er altså ni år siden. Her er talen gjengitt i sin helhet:
I kveld er er gatene fylt av kjærlighet
I kveld er gatene fylt av kjærlighet. Vi har valgt å besvare grusomhet med nærhet.
Vi har valgt å møte hat med samhold. Vi har valgt å vise hva vi står for. Norge er et land i sorg. Vi tenker på alle som har lidd tap. Som savner.
På alle som gjorde en heroisk innsats for å redde liv og gjenopprette tryggheten vår. Og på lederne våre som har blitt satt på vanskelige prøver de siste dagene.
De som oppholdt seg på Utøya og i Regjeringskvartalet var mål for terroren, men den rammer oss alle.
Tydelig og forferdelig har vi sett hvor store konsekvenser enkeltmenneskers handlinger kan få.
Det viser samtidig at det betyr noe hvilke holdninger hver enkelt av oss har, hva vi velger å bygge livene våre på. Og hvordan vi velger å bruke det til beste for hverandre og samfunnet vi lever i.
Etter 22. juli kan vi aldri igjen tillate oss å tenke at våre meninger og holdninger er uten betydning. Vi må møte hver dag, rustet til kamp for det frie og åpne samfunnet vi er så glad i.
Kjære unge
Kjære unge: Dere er vårt korrektiv, vårt mot og vårt håp. Det er dere som skal forme og bestemme hvilket Norge vi skal ha i årene framover. Hver og en av dere er umistelige. Men vi har mistet mange.
Det Norge vi vil ha skal ingen ta fra oss. I kveld er gatene fylt av kjærlighet.
Vi står overfor et valg. Vi kan ikke gjøre det som skjedde ugjort. Men vi kan velge hva dette skal gjøre med oss som samfunn og som enkeltmennesker.
Vi kan velge at ingen skal måtte stå alene. Vi kan velge å stå sammen. Det er opp til hver enkelt av oss nå. Det er opp til deg og det er opp til meg.
Sammen har vi en jobb å gjøre. Det er en jobb som må gjøres rundt middagsbordet, i kantina, i organisasjonslivet, i det frivillige, av menn og av kvinner, i distriktene og i byen.
Vi vil ha et Norge hvor vi lever sammen i fellesskap med frihet til å mene og ytre oss, hvor vi ser forskjeller som muligheter, hvor friheten er sterkere enn frykten. I kveld er gatene fylt av kjærlighet.
Friheten er sterkere enn frykten, men ser vi forskjeller som muligheter? Ni år siden Breivik endret Norge til et land som trodde det var muslimer som sto bak. Vi må innrømme at vi tok feil.
La oss minnes de døde og aldri glemme dagen da ondskapen endret Norge.
Vargas
Siste kommentarer