Nidar eller Freia sjokolade din favoritt? Mange elsker sjokolade, og kan spise det døgnet rundt. Kvinner spiser det i smug, menn nyter sjokolade til lunsj og i helgene. Barn har sine favoritter så ofte de kan.

Hva er det med sjokolade som gjør den mørke massen så fryktelig populær? Eksperter mener å vite at man blir lykkelig av å spise sjokolade. Og det tror vi faktisk på. Man blir litt lykkeligere. Hver sekund av gangen, man har sjokolade i munnen.

Hvilken er din favoritt – Nidar eller Freia?

Sjokolade er som kjent kakaomasse, sukker og kakaofett. De fleste typene inneholder dessverre svært mange kalorier, som gjør at du som spiser sjokolade ofte, lett kan legge på deg. En god del sjokolade er tilsatt andre ingredienser som salt, karamell og lakris. Som gir den enkelte plate, bit eller konfekt, sitt lille særpreg.

Nidar, Trondheim og Orkla

Og sjokolade er faktisk blant de mest populære ingredienser som finnes og brukes over store deler av verden. Den brukes i hvetebakst, i konfekt, som dessert i is eller som drikke. Eller den selges i dagligvaren som den er.

Svært mange nordmenn er oppvokst med forskjellige type kakao, melk sammen med sjokolade. Stort bedre drikk finnes vel neppe? Med en dæsj krem på toppen, og et rasp med sjokolade-strøssel oppe på der igjen. Nydelig?

Eller bare i termosen på kalde skiturer vinterstid.

Lest? Påskepriskrig i det skjulte – så smalt det!

Det finnes en rekke forskjellige produsenter av sjokolade i Norge. Men av de to største som produseres i Norge, er ingen av disse på norske hender. Den ene produseres i Trondheim, og eies av Orkla. Den andre, som omtales ofte “som et lite stykke Norge” – er faktisk amerikansk, gjennom selskapet, Mondelēz International. Trist? Veldig!

Nidar eller Freia sjokolade din favoritt?
Nidar eller Freia sjokolade din favoritt?

Det betyr ikke at vi ikke skal kjøpe sjokolade. Selvsagt skal du klemme innpå og kose deg, men du bør styre unna de enorme mengdene for ikke å bli kvalm. Men spis sjokolade med god samvittighet.

Problemet er at politikerne våre anbefaler, av ulike årsaker at man skal spise norsk mat. Dette inkluderer sannsynligvis nokre sjokolade også, men det er ikke enkelt. Det aller meste du finner i de fleste kjedene i Norge, eies av store konsern med utenlandske eiere.

Nidar eller Freia sjokolade din favoritt? Ja, for du må jo ha minst et par favoritter hos hver av disse to produsentene, du også? Om du er glad i sjokolde, har du garantert smakt begge, sikkert mange ganger.

Mondelēz International

Du elsker Twist, melkesjokolade, Non Stop og Japp, ikke sant? Melkesjokoladen som er manges favoritt, er Freias flaggskip, og ble produsert første gang i 1906. Da er det betenkelig at hele Norges “nasjonalsjokolade” ikke er norsk engang. Dette er altså “norske” godbiter som amerikanske rikinger tjener gode penger på.

Et lite stykke Norge” het en av Freias reklameslagord en gang. Solgt til investorer i USA.

Selskapet som eier Freia nå, Mondelēz International, har sin base i Illinois. Men det produseres fortsatt noe av Freias produkter på Freia fabrikker i Oslo. Men det er en mager trøst, da Freia fabrikker åpenbart burde være på norske hender.

Du har gått gjennom Oslos gater, svingt inn på hovedpulsåren, Karl Johans gate og kommet til toppen. Da er du på Egertorget. Men du visste ikke at det digre Freia-skiltet på hustaket, er mer enn hundre år gammelt? Det ble nemlig tent aller første gang i desember 1909.

På lillejulaften, ble Freia-skiltet tent, som det aller første lysreklame-skiltet i Norge og Europa. Tenk litt på det. Eid av amerikanerne.

Nidar eller Freia sjokolade din favoritt?
Et kjent landemerke i Oslo – Freia-skiltet Foto: Wikipedia.org

Man kan sikkert bedømme hvem man liker best av de to gigantselskapene ut i fra de produkter de produserer og selger. Lett er det dog ikke da ingen av sjokoladene fra Freia og Nidar kan velges vekk. Alt er laget av ypperste og strenge krav til kvalitet.

Selv er vi veldig svak for sjokolade fra både Nidar og Freia.

Nidar fabrikker, som produserer sin produkter i Trondheim, eies av Orkla.

Orkla er et stort konsert som eier en rekke forskjellige forretninger og kjeder. Her er tidligere Rimi-eier, Stein Erik Hagen største norske aksjeeier. Men han eier kun med 23 prosent. Utenlandske aksjonærer står nemlig for hele 53 prosent av aksjene i Orkla. Som gjør at det meste av Nidar fabrikker eies av utenlandske investorer. Dessverre.

Solid utvalg

Nidar har en rekke ess i ermet av Norges aller beste sjokolade. Særlig om du kan like mørk sjokolade, som Nidar er meget dyktig på. La oss ramse opp i fleng:

 • Gullbrød
 • Julemarsipan
 • Troika
 • Stratos
 • Sfinx konfekt
 • Smash!
 • Smørbukk

Fra Freias rike utvalg tar vi med de som du kanskje har som dine favoritter?

 • Kvikk Lunsj
 • Kong Haakon konfekt
 • Melkesjokolade
 • Firkløver
 • Japp
 • Påskeegg
 • Smil

Sex eller sjokolade?

Årsaken til at sjokoladen tenner oss, er at kakaobønnene inneholder det man kaller “The love drug” – fenyletylamin. Dette stoffet påvirker urhjernen, og vi føler en tilfredshet og våkenhet. Puls og blodtrykk øker, og følelsene kan sammenlignes med forelskelse.

Forskning.no

Sjokolade kan nytes hele døgnet, bare man er i våken tilstand. Knapt nok det.

I England finnes det bevis for at kvinner foretrekker sjokolade framfor sex. I nitti prosent av tilfellene der kvinnene selv kan velge. Enten eller. Det kan være en myte, men det er nok ikke langt fra sannheten i Norge heller.

Om det sier mer om norske og engelske menn – skal vi ikke ha så mange meninger om.

Noen påstår til og med at sex øker sexlysten, uten at det enkelt å finne seriøse studier på den påstanden. Men noen har forsøkt, så kan du velge å tro hva du vil. At sjokolade skal være et hemmelig serum for nytelse og forventninger er kanskje ikke så rart.

Kokken, Lindstrøm

Vi har lest opp gjennom historien at kokken til Roald Amundsen, Adolf Henrik Lindstrøm. På sine utflukter til Sydpolen, senere Nordpolen, disket han ikke opp bare med sin verdensberømte biff Lindstrøm. Men lagde og serverte de herligste desserter – som inneholdt store mengder sukker og kokesjokolade.

I historiebøkene står det i klartekst at kokken, Lindstrøm, ble sett på som én av Roald Amundsens viktigste menn, på de ekspedisjonene han deltok på.

Sjokolade er fortsatt populært over alt. Vi vet at den aller beste isen, fortrinnsvis med sjokolade lages kanskje i Italia.

Det produseres god, ren sjokolade i Sveits. Men det er altså verdens beste sjokolade i Freia og i Nidar – som selger mest sjokolade i Norge. Bare så fryktelig synd den ikke er norsk.

Hva er din favoritt sjokolade?

Vargas

Pin It on Pinterest