Spenningen mellom Nord og Sør Korea er på bristepunktet. Og Sør Korea starter nå en stor militærøvelse, til tross for sterke advarsler fra Nord.

Ifølge CNN har Nord-Korea gått med på å la FN gjenoppta inspeksjonene ved et nordkoreansk atomanlegg, etter samtaler med USAs forhandler Bill Richardson.

Ifølge Richardson har Nord-Korea gått med på å la inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrå (IAEA) besøke atomanlegget i Yongbyon, melder CNN mandag.

Nordkoreanerne skal samtidig ha gått med på å sende brenselstaver ut av landet.

I tillegg skal den militære kommunikasjonen mellom Nord-Korea, Sør-Korea og USA styrkes.

– Øvelsen starter så snart tåka letter, sier en tjenestemann i det sørkoreanske forsvaret til nyhetsbyrået Reuters mandag.

Senere kunne personer på øya fortelle at de hørte artilleriild.

Den planlagte militærøvelsen var allerede blitt utsatt i flere dager som følge av dårlig vær, noe som ga FNs sikkerhetsråd tid til å holde et ekstraordinært møte om den svært anspente situasjonen på Koreahalvøya.

Det har også blidt holdt ekstraordinære møter i FNs sikkerhetsråd. For å drøfte den spente situasjonen. Kina har prøvd å mekle i konflikten, og bedt sine alierte i Nord Korea om å la være å åpne ild. Foreløpig har de lykkes…

Men, skulle Nord Korea gå til det skrittet å ta i bruk Atomvåpen- hvilket er svært lite trolig ennå- så vil denne konflikten få uante følger-

Nord-Korea skjøt mot øya med artillerigranater da Sør-Korea gjennomførte en lignende øvelse den 23. november. Fire personer ble drept i angrepet.

I forkant av mandagens planlagte øvelse har Nord-Korea truet med å svare med et enda kraftigere angrep enn i november.

Begge sider har sagt at de vil bruke militære middel for å forsvare det de mener er deres territorium utenfor vestkysten, og det internasjonale samfunnet har uttrykt bekymring for at situasjonen kan komme ut av kontroll.

Siste ord er ikke sagt i denne meget vanskelige konflikten…

Vargas

 

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Hvorfor ferier DU jul?

Mange feirer jul av forskjellige årsaker- Man må ikke være kristen for å feire jul. Og man må ikke være...

Deilige norske håndballspillere ble EM mestere!

  Camilla Herrem og de andre norske stjernene kommer til å sloss for medaljer og er favoritt til å kapre...

Lukk