Nordmenn bruker mye penger på ting de strengt tatt ikke behøver. Blant annet enorme summer på Valentines Day-stæsj. Det er hyggelig med gaver, vin, sjokolade og blomster, men ikke fordi en noen har bestemt at 14. februar, en katolsk merkedag, skal være da du handler dette. Bestem heller selv hva pengene dine går til.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Sløseri

Visste du at lyng, altså slikt som vokser vilt i skogen, omsettes for flere millioner kroner hver høst? Fordi et klokt hode kom på, at det kan nordmenn være dumme nok til å bruke penger på. For ikke å snakke om alle millionene vi bruker på julegaver og Allehelgensdag, best kjent som Halloween.

Les også: Vår aksjeportefølje for 2024

31. oktober skal alle norske barn kle seg ut og spise masse godteri, fordi markedsførings-kreftene verden over ønsker at det skal være slik. Ja, det er fint å tenke på eller hedre de som har gått bort, alle døde. Men ikke fordi Halloween er viktig. Sikkert gøy for ungene, men først og fremst et pengesluk for veldig mange.

Nordmenn bruker mye penger på tull og tøys. Penger de kanskje ikke engang eier selv, men låner i banken.

Det blir rett og slett for dumt. Nå bør alle som sliter – heller tenke litt lenger enn hvor langt nesen rekker.

Det er faktisk mye enklere enn mange tror. Ja, man skal tenke på barna, men ingen barn har glede av blakke foreldre. Derfor bør alle barn lære seg personlig økonomi, slik at de skjønner at det er dumt å kjøpe tull man ikke har behov for.

Nordmenn kaster 450 000 tonn med spiselig mat, hvert år. Noe som tilsvarer 85 kilo per person. Har det klikka fullstendig for hver og én av oss? Eller er det slik det skal være i verdens rikeste land, at vi bare kaster det vi ikke gidder å spise? Da bør vi faen meg våkne opp – ganske raskt.

Nordmenn bruker mye penger

Bildet er tatt av 2102033 fra Pixabay

Unødvendig

Trener du like ofte som før, betaler du på et trenings-abonnement som ikke blir brukt?

Hva med alle strømmetjenestene du abonnerer på? Eller andre unødvendige ting som er et sugerør inn i lommeboken din? Du bør skrive opp alt du bruker penger på, sett en stjerne ved alle ting du kan avse og regn sammen.

Les også: Investorenes beste tips

Da skjønner du kanskje hvor mye du sløser med pengene dine og hvor mye du faktisk kan spare inn. Du er ikke blakk du vet, du, om du begynner å ta grep. Men det bør gjøres i dag. Ikke vent én dag til.

Å investere i dyre merkevarer og statussymboler kan virke som en måte å vise suksess på, men det er ofte unødvendig.

Du betaler ikke bare for selve produktet, men også for merkenavnet. Å velge rimeligere alternativer av like god kvalitet kan gi deg den samme funksjonaliteten uten å tømme lommeboken. Nordmenn bruker mye penger på ting de strengt tatt absolutt ikke trenger. Det blir man til slutt fattig av.

Klær og lunsj

Å kjøpe en fancy kaffedrikk hver dag kan virke som en liten luksus, men kostnadene legger raskt opp over tid.

Å investere i en god kaffetrakter og lage kaffen din hjemme kan spare deg for betydelige penger på årsbasis. Det er ikke bare økonomisk, men også bedre for miljøet å redusere engangs kopper og emballasje.

Motebransjen er kjent for å diktere trender som endrer seg raskt, og det kan være fristende å holde tritt med de siste motene.

Å kjøpe dyre klær og accessoirer bare fordi de er trendy kan imidlertid føre til at du kaster bort penger. I stedet kan du vurdere å bygge opp en tidløs og allsidig garderobe som varer lenger og er mer kostnadseffektiv.

Å investere i dyre merkevarer og statussymboler kan virke som en måte å vise suksess på, men det er ofte unødvendig. Du betaler ikke bare for selve produktet, men også for merkenavnet. Å velge rimeligere alternativer av like god kvalitet, kan gi deg den samme funksjonaliteten uten å tømme lommeboken.

Forsikringer

Forsikringer er viktige for å beskytte oss mot uforutsette hendelser, men noen ganger kan vi ende opp med å ha for mange forsikringer eller dekke-områder som ikke er nødvendige.

Gjennomgå forsikringspolisene dine regelmessig og juster dem etter behov for å sikre at du betaler for den nødvendige dekningen.

I konklusjonen er det viktig å være bevisst på hvordan vi bruker pengene våre.

Ved å revurdere og redusere utgiftene på disse områdene, kan du potensielt spare betydelige summer over tid. Å ta kloke økonomiske beslutninger og være bevisst på forbruket ditt kan gi deg økonomisk frihet og stabilitet på lang sikt.

Tenk over hva du bruker pengene dine på. Spør deg selv, behøver jeg dette, nøler du med å svare et rungende, ja. Styr unna og spar penger.

Vargas

Pin It on Pinterest