Nordmenn elsker Wall Street med god grunn, her er det penger å tjene, om man handler smart. Oslo Børs og norske aksjer, noterte eller unoterte selskap, har mindre enn 1 prosent av det globale aksjemarkedet. Det amerikanske er åpenbart betydelige større, aksjene er mer volatile, altså, at de svinger mer, og fortjenestene ofte høyere.

Estimated reading time: 5 minutes

Wall Street

Microsoft, Facebook, Tesla eller Amazon eller kanskje Moderna? Det er bare å handle aksjer på Wall Street som mange andre nordmenn – om du har råd. Ja, for det koster flesk om du skal handle amerikanske aksjer, ikke alle selvsagt, men de dyreste koster flere tusen koner per stykk.

Da må man ha solid egenkapital for å lomme seg inn på markedet. Og det er som de fleste vet, forbundet med en viss risiko å handle aksjer. Enten det er på Wall Street eller på Oslo Børs. Men det finnes en rekke smarte mennesker som har blitt fryktelig rik – særlig på den berømte New York-børsen. Nordmenn elsker Wall Street med god grunn.

«Lottoaksjer» er aksjer som svinger mye fra dag til dag, såkalte volatile aksjer. Disse påvirkes mye av ting som sensasjonelle nyheter i mediene.

E24.no

Warren Buffet

En av de mest berømte har vi skrevet om tidligere. Warren Buffet, oraklet fra Omah. Er god for hundre milliarder dollar og blir rikere for hver dag som går. 91-åringen vet hva han driver med. Og forretningsfolk over hele kloden kopierer hans økonomiske råd i et forsøk på å selv bli rik. Gjennom sitt fondselskap Berkshire Hathaway har Buffet bygget sin solide formue gjennom flere selskap, og aldri solgt en aksje i disse.

Coca Cola-company er et av selskapene Buffet satte penger i. Fra 1988-1989 kjøpte investoren 23 millioner aksjer i det amerikanske sukkerdrikk-selskapet. En smart investering som har gitt Buffet en avkastning på 2000 prosent siden kjøpet. Og vi vet at bare avkastningen alene, gir buffer 1 milliard dollar – per år.

Nordmenn elsker Wall Street med god grunn

Coca-Cola (KO) is Warren Buffett’s oldest stock position at Berkshire Hathaway. It’s also providing some of the best returns, with the stock up over 2,000% since the Oracle of Omaha started buying it 33 years ago.

FinanceYahoo.com

Hemmeligheten for Buffets suksess, er at følger pengestrømmen med sine investeringer. Det er ifølge Buffet smart å holde seg til så solide selskap som mulig, forretningsmodeller som tåler en trøkk. Som tåler krakk og nedgangstider. Rike selskap med penger på bok – makter å stå oppreist når stormen(e) kommer. Derfor kjøper Buffet aksjer i Coca Cola, Chevron og Moody’s. Nordmenn elsker Wall Street med god grunn, fordi man kan bli veldig rik. Og veldig fattig, på kort tid.

Chevron (CVX)

Å kjøpe aksjer i solid selskap gir rom for reinvestering av utbytte, og virksomheten øker organisk. Kontantstrømmen går rundt og rundt i bedriften, som blir mer og mer solid, jo mer penger den tjener. Som norske Equinor, MOWI, YARA og Telenor eksempelvis, som betaler solide beløp i utbytte hvert år.

La oss se på de tre aksjer som gir Berkshire Hathaway solid vekst hvert år.

Alle disse aksjene gir Berkshire tosifrede frie kontantstrøm-marginer. Er det et språk amerikanerne forstår, er det hard cash – dollar.

Chevron (CVX) er et av de største olje og gass selskapene i verden. Chevron koster i underkant av $100 per aksje, men har tidligere i år kostet $111 per aksje. 100 dollar er i skrivende stund verdt 829 norske kroner. Som igjen betyr at du må ut med omlag 829.000 kroner + kurtasje, om du kjøper 1000 aksjer.

Chevron gir Warren Buffet 5,6 prosent utbytte på sine aksjer, som gir selskapet hans nye milliarder av dollar.

Moody’s Corporation (MCO)

I Norge har vi Lindorff, Bisnode og Dun & Bradstreet, men i USA heter det mektigste, med god margin, Moody’s. Kredittvurderingsselskap som vurderer kundenes betalings-status. Har du ræva full av gjeld, har du lav betalingsgrad, er du rik, kan du betjene betydelig gjeld.

I USA er dette selskapet mektig nok til å være i Warren Buffets portefølje. Nordmenn elsker Wall Street med god grunn, tør du?

Bare de to siste årene, før, under og fortsatt inne i pandemien, har altså Moody’s-aksjene steget hele 85 prosent.

I første halvår av 2021, har Moody’s betalt ut hele $735 millioner i utbytte til sine aksjonærer. Ønsker du å handle Moody’s-aksjer, koster de $380 per aksje, som tilsvarer 3150 norske kroner + kurtasje.

Coca Cola Company (KO)

Et selskap som er velkjent for alle nordmenn, et selskap som lenge ble sett på som den største merkevare i verden, i flere tiår. Men som har blitt tatt igjen av IT-selskapene i nyere tid, som Facebook, Google og Microsoft.

Coca Cola tjener ca $880 milliarder per år, og ønsker du å kjøpe én aksje, koster den $56 per aksje, som blir 465 norske kroner + kurtasje.

Coca Cola fikk seg en smell under pandemien, av åpenbare årsaker. Nedstengning har gått hardt utover alt som heter service- og næringsmiddelindustrien. Men Coca Cola Company er nå tilbake på en omsetning lik før pandemien. Imponerende nok.

Merkevarenavnet er en reklameplakat i seg selv og v il være det i uoverskuelig framtid.

Coca Cola betaler sine aksjonærer 3 prosent i utbytte. Warren Buffet har gjort seg steinrik på Cola, men gir også sine tilhengere et annet verdifullt tips, om aksjer blir for risikofylt. Invester pengene dine i fast eiendom.

Det kan faktisk være mer lønnsomt i Norge enn i USA. Se den fantastiske filmen, “The Big Short” så vil du forstå budskapet. Nordmenn elsker Wall Street med god grunn. Det bør du også – om du tør.

Vargas

Pin It on Pinterest