Om du ser en TV-reklame for et «vidundermiddel» som gjør deg 20 år yngre ved bruk bare i tre uker, så er det mer enn nok. Alt for mange kaster seg i bilen og raser avgårde til nærmeste kjøpesentret som stolt selger «vidundermidlet».

– Ingen andre nasjoner sender så mange penger ut av landet, til kjeltringer som ler hele veien til banken over hvor dumme og naive vi nordmenn er. Måten som brukes er stadig mer utspekulert, det må sies. Allikevel er det påfallende mange som lar seg svindle av enorme beløp.

– Om det er et yndet håp om endelig å finne lykken med den rette, eller om man tror på den som sender e-post og ber om et lite lån kan nok variere. Økokrim får kontakt med en rekke nordmenn som har latt seg lure til å betale penger i god tro, penger de ofte aldri ser igjen.

Nordmenn er blant de som er innom Internett en eller flere ganger pr dag. Nettopp derfor er det lett å ta kontakt med «oss» fordi vi tror på julenissen. Da kan vi sikkert tro at noen vil gi oss deler av en formue på $10 millioner, bare vi sender kontonummer, navn, adresse og personnummer først….

IKKE GJØR DET!!

Fra Økokrim heter det:

– Mange nordmenn har tapt betydelige beløp til internasjonale bedragere. Den helt grunnleggende advarselen er: Virker det for godt til å være sant, er det ikke sant. Mange er ikke klar over at de selv kan bli straffeforfulgt dersom de lar seg lure av for eksempel «Nigeria-bedragere». På disse sidene kan du lese om bedragerier av mange slag, om hvordan bedragerne opptrer og om hvordan du kan unngå å bli lurt.

Generell informasjon om bedragerier kan du også finne på www.data-wales.co.uk/nigerian.htm og www.idtyveri.info.

Ved eventuelle spørsmål kan du henvende deg til Desken ved ØKOKRIM.

Se også Bedragerier under Økonomisk kriminalitet.

– En ting er å la seg lure til å bruke produkter som ikke virker som slik det reklameres for. Det kan være «Atkins» produkter som lover deg å bli tynn, hårspray som garanterer deg oppmerksomhet fra det motsatte kjønn, eller maling som holder alt vær ute i generasjoner. Dessverre er dette produkter mange av kjøper ofte, fordi vi er naive og lettlurte.

– Noe helt annet å tro at man har kontakt med troverdige personer via e-post, Facebook eller brev, for så å bli lurt for mye penger. Det kan for mange være en svært alvorlig situasjon å komme opp i, å kvitte seg med alle sparepengene sine og vell så det.

Via e-post kan du oppleve å få beskjed fra det som tilsynelatende er fra VISA eller Mastercard (det er det ikke) der du får beskjed om å fylle inn skjema, inkludert kode for kortet. Vips, så er det noen andre som har tilgang til ditt kort.

Du skal være skeptisk til all e-post, til alle henvendelser du får fra alle du ikke kjenner. I dagens samfunn er det snart flere som er ute etter å lure deg, enn det er som vil deg vell. dessverre.

Vær på vakt!

 

Foto: Flickr/ ed6505

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Tone Damli er gravid

Hele Norges Tone er nå gravid med sin nye kjæreste Markus Foss. Paret ønsker ikke å kommentere graviditeten, men Tones...

Reality-serie du skulle ønske å få være med på?

Hvis du skulle kunne få velge blant samtlige Reality-serier av dem alle. Hvilken var ditt ultimate mål å vinne? "Parasdise...

Lukk