Norge- ikke blant de 100 beste – Høgmo ut! Hadde landslagssjefen hadde hatt et snev av selvinnsikt, ville han ha gått av nå. Per-Mathias Høgmo har verken en plan eller en filosofi, på hvordan han skal få Norges tidligere flaggskip, opp og fram.

EM i Frankrike går uten Norge. VM i Russland i 2018 blir for vanskelig å kvalifisere seg til for Norge og Høgmos menn. Dessverre.

Mulig finnes det urealistiske målsetninger og håp om å være blant de aller beste i verden, slik Norge var under Drillo på 90-tallet.

Men med sportslig suksess for, f.eks Sverige, til tross for at de har fantastiske Zlatan, bør også det norske landslaget være langt bedre enn det  har vært så langt, som under Høgmos ledelse.

Norge- ikke blant de 100 beste - Høgmo ut!
Martin Ødegaard Foto: Copyright KNHfoto

Norge- ikke blant de 100 beste – Høgmo ut!

Nils Johan Semb, mannen som sitter som øverste sjef for all norsk fotball, burde helt åpenbart ha funnet seg noe annet å gjøre. Alle de senere resultatene for det norske A-landslaget viser total mangel på struktur. Fotball på internasjonalt nivå er resultatorientert, når resultatene uteblir må noen ta konsekvensene. Slik er verden, og burde være det for toppfotballsjefen.

Hva er de driver med hos pampene i NFF? Ser de ikke de samme kampene som oss andre?

Per mars 2016 er Norge nr 51 på den berømte FIFA-listen, listen som rangerer alle land som er registrert hos det internasjonale fotballforbundet. Om ikke lenge, vil Norge være ute av topp 100, fordi «vi», altså det norske landslaget, som vi ønsker skal gjøre det så godt som mulig rent sportslig, er det ikke framgang å spore. Heller tvert i mot.

I de to siste treningskampene mot Estland og Finland, har Norge skapt fire målsjanser, og brukt 21 spillere. Totalt på de 2,5 årene Høgmo har regjert, har hele 62 spillere forsøkt seg med flagget på brystet.

Under Høgmo, har hans lag scoret 25 mål på 26 kamper. Og det aller verste, Norge har vunnet kun 5 kamper under den sittende landslagssjefen. Kan det virkelig være bra nok?

Som sjef hos de fleste andre ville han ha fått spaken. Selvsagt. Men ikke i Norge. Nope! NFF tror Høgmo skal ta oss til VM i 2018. Yeah right!

Høgmo framstår som rådvill og får ikke ut det potensiale i de spillerne han har til rådighet, i hver eneste kamp.

Det er synd, det er trist, men det er et faktum. Nettopp det, er det Høgmo selv som må se og ta konsekvensene av, siden hans ledere i NFF ikke makter å se de elendige resultatene over tid – langt mindre gjøre noe med det.

Norges mest suksessrike trener gjennom alle tider, Nils Arne «Go’fot» Eggen, kaller spillet under Høgmo for Lapskausfotball. Når sant skal sies, så er det ikke spilt en verre omgang på Ullevål noen gang, som den første mot Finland nylig. Spillerne løp halvhjertet rundt og håpet på å ikke få ballen spilt til seg, så det dessverre ut som.

Norges største stjerne, Martin Ødegaard ble byttet ut i pausen mot Finland uten å ha fått til stort, men man kan bare gjette hva unggutten selv tenker. Han er utvilsomt god nok til nivået, men har altså en sjef, en trener som ikke makter å gi spillerne forståelige og kloke nok oppgaver, før de går på banen.

Stadig oftere, og mer synlig for hver kamp, framstår landslagssjefen som om han ikke selv engang, tror på lagets ferdigheter. Han bruker en masse fremmedord og formuleringer om hvor slagkraftig landslaget skal være i neste kamp, uten at noe skjer.

La oss ta en titt på hvorfor vi mener det må endringer til i lokalene på Ullevål:

  • Norge og Høgmo har siden før kampen mot Finland, ikke scoret et spillemål siden 2014
  • Høgmo er ikke troverdig, han sier én ting, og gjør noe helt annet – til hver eneste kamp
  • Landslaget representerer nasjonen og skal underholde, ikke siden mai 1992 har det vært færre tilskuere på hjemmekamp
  • Høgmo tjener 3,4 millioner kr pr år, dobbelt så mye som Erik Hamen, som fikk Sverige til EM
  • Høgmo og Norge har brukt 30 millioner kr, mer enn dobbelt så mye som Island, som også skal spille EM i sommer
  • Pengegaloppen i Norges fotballforbund kan ikke Høgmo få skylden for, men han er den best betalte og er en av flere brikker
  • Høgmos hovedansvar som sjef, er å få spillerne til å tro på egne ferdigheter og få laget, hver enkelt spiller, til å gjøre hverandre god. Det er han ikke i nærheten av å lykkes med. Derfor spiller bla en av verdenes beste 17 åringer med skuldrene oppunder ørene 
  • Den taktiske skivebommen i den helt avgjørende kampen mot Ungarn, burde alene ha fått konsekvenser for Høgmo
  • Høgmo tar ingen selvkritikk, og ville ha tatt ut samme lag på ny, han valgte å ikke snakke med media etter fadesen

Kan man komme unna med å si noe så dumt, og i tillegg ikke levere sportslig? Der Høgmo forsøker å forsvare den latterlig høye pengebruken.

– Men samtidig ønsker vi å tilpasse oss internasjonal standard, slik at våre spillere, som er vant med forholdene i Premier League og Bundesliga ikke skal føle det som en nedtur å komme på landslaget, sier Per-Mathias Høgmo.

Per-Mathias Høgmo (VG.no)

Vil ikke spillerne spille for deg, med stolthet og med flagget på brystet, har du som landslagssjef plukket feil spiller. Det burde ha vært en selvfølge, også for Per-Mathias.

De neste tre kampene er også treningskamper. Men mot betydelig bedre motstand enn Estland og Finland. Mot Portugal, Island og Belgia. Alle EM-klare lag, som vil være tøffe motstandere før Norge og Høgmo skal ut i den meget vanskelige kvalifiseringen til VM I 2018.

4. september, møter nemlig Norge og Høgmo selveste Tyskland, regjerende verdensmester – intet mindre. Norge blir kasteball og Høgmo må forsvare tapet, på sin sedvanlige måte.

Nok engang. Det er kanskje ikke riktig å sammenligne lille Norge med verdensmesterne heller. Bare tenk tanken, så gøy det hadde vært om Norge var på høyden, og til og med kunne ha spilt bra i en slik viktig kamp.

Få om noen tror Norge makter å kvalifisere seg til et mesterskap, hva er poenget da?

Skal Norge komme tilbake til nye høyder med en trener og spillere som har tro på egne ferdigheter, må også publikum komme på kampene. 4675 tilskuere på Ullevål tirsdag (Det er plass til 25.000).

Dagen før, var det 3202 tilskuere og så OBOS-laget Fredrikstad ta i mot Tippeligalaget Sarpsborg 08. Det sier litt om interessen rundt landslaget. Unnskyldningen om at det fortsatt er mars-måned, er dustete.

Den nyvalgte fotballpresidenten, Terje Svendsen er garantert ikke fornøyd med de sportslige resultatene for landslaget, han burde hatt baller nok til å gjøre noe med det. En hel generasjon med gode enkeltspilleres talent – er i ferd med å bli kastet bort av manglende styring, fra en inkompetent landslagssjef og et tafatt fotballforbund.

Høgmo ut, nå!

Kilde: VG.no

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Adele – noen stjerner er større enn andre – snart besøker hun Norge!

Du har kanskje ikke billetter du heller, men 1. mai besøker verdens største artist Telenor Arena, Oslo og Norge. Adele...

Zlatan nærmer seg Premier League!

I følge kilder nær verdens beste svenske fotballspiller, skal Zlatan Ibrahimovic være enda noen skritt nærmere spill i Premier League....

Lukk