Det er ingen selvfølge at Norge er forskånet for et større og alvorlig jordskjelv. Det er bare en mye. Det er faktisk en større sjanse for et stort jordskjelv utenfor norskekysten eller på fastlandet enn de fleste tror.

Nå har vi akkurat lagt bak oss tragedien i Japan, så står Europa og Spania for tur. I skrivende stund er dødstallet elleve, men det er store sjanser for at det øker. Jordskjelv trenger ikke å ramme mennesker, men når hus og bygninger raser sammen så er resultatet ofte større antall skadde og drepte mennesker også.

Skjelvenes episenter ligger rundt 10 kilometer fra byen Lorca, og skal ha forårsaket omfattende materielle skader. Borgermester Francisco Jodar i Lorca bekrefter overfor en lokal radiostasjon at jordskjelvet har kostet flere menneskeliv, melder nyhetsbyrået Reuters.

– Dessverre kan vi bekrefte dødsfall på grunn av sammenrasninger og fallende vrakrester, sa ordfører Francisco Joadar til radiokanalen Ser.

Foto: Snl.no

(Jordskjelv observert i Norge og tilgrensende områder i år 2004 (røde symboler). Sannsynlige eksplosjoner er merket med gult.)

– Jordskjelvenes størrelse eller styrke måles etter Richters skala, og de målte verdiene, som ofte kalles magnituder, er knyttet til den utløste energi i jordskjelvsenteret. Skalaen er så komprimert at en økning på én magnitude tilsvarer en økning på 10 i utslaget på den registrerende seismograf, og en økning på 32 i den utløste energimengde. Dette betyr at skjelv på ca. 3 på Richterskalaen, som bare kan merkes når man er relativt nær episenteret, utløser ca. én milliard ganger mindre energi enn de aller største skjelvene (styrke 9).

Det jordskjelvet som i nyere tid har vakt mest oppsikt skjedde syd for Oslo 23. oktober 1904. Styrken var på 5.4, og skjelvet ble merket over store deler av Sydskandinavia og Nordeuropa. Det er ikke kjennskap om personskader i forbindelse med dette jordskjelvet, men en del skader på bygninger (spesielt pipeløp) ble konstatert.

– Barn er redd for mørke, krig og slemme voksne, men de litt større unge og helt sikkert en del voksne er redde for å oppleve jordskjelv og andre naturkatastrofer. Det er en helt naturlig angst og redsel å ha. Fordi det er så vanskelig å forutse konsekvensene da disse ofte er veldig store. De kan ramme de vi er glad i, samt hus hjem og andre verdier.

Det spekuleres i om jordskjelv kan være menneskeskapt. At menneskers griskhet etter stadig mer olje og gassforekomster fra havbunnen er en direkte årsak til at det  er et økende antall jordskjelv. Men dette er ikke på noen måte bevist, men det spekuleres i det.

Et jordskjelv i Norge komme opp i over 6 på Richters skala, noe som kan medføre bevegelser i jordskorpa på rundt en desimeter frem og tilbake mellom 2 og 10 ganger i sekundet.

Et jordskjelv kan forårsake store materielle skader Foto: Snl.no

 

– Men selv i forhold til et slikt skjelv ligger vi dårlig an i Norge.

Årsaken er at mye av den kritiske bygningsmassen i Norge er lave murbygg, som er spesielt utsatt for de skjelvene vi kan forvente særlig i Oslo-området. Her er også grunnen uvanlig bløt, noe som forsterker effekten av et eventuelt jordskjelv. Nye regler om jordskjelvsikring kom i 2004, men disse har ikke tilbakevirkende kraft.

– Derfor vil både Universitetet i Oslo, Slottet og Stortinget kunne få store skader selv ved de mindre jordskjelvene vi kan forvente å få i Oslo-området.

Nå er det bare å håpe at skjelvet i Spania ikke har for mange ofre, og at det ikke er starten på en jordskjelvs bølge som brer seg utover Europa…

Filmen 2012 har kanskje en misjon allikevel?


[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ce0N3TEcFw0[/youtube]

 

Planeten jorden har en fiende som overgår alle naturkatastrofer. Menneskene.

 

 

http://jordskjelv.no/

 

Vargas

 

Kilde

 

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10093626

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10093598

 

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Stella offer for øst europeisk rasisme?

  I øst- Europa står fortsatt tiden stille. Har du vært i Russland i det siste? Så du en neger?...

NORGE er ikke med i GP finalen lørdag

  [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qzY5cTNdKQY[/youtube]  Foran et samlet norsk pressekorps svarte Stella i natt på spørsmål om den overraskende GP-exiten tirsdag kveld. Stella...

Lukk