Norge står foran et uvirkelig helvete hvis pandemien ikke bekjempes denne vinteren. I Storbritannia dør 1400 mennesker daglig. I USA Har tallet vært over 4250 døde per døgn. 440.257 amerikanere er døde grunnet Covid-19, foreløpig. Se litt på det tallet. Det døde i underkant av 3000 11. september 2001 i sammenheng med terror-angrepet.

103.500 er døde i Storbritannia av samme årsak. Hvor mange flere vil omkomme av pandemine og Covid-19-viruset? Sannsynligvis det dobbelte. Fordi vaksinen ikke vil stoppe, men bare bremse pandemien. Og fordi muterte virus vil poppe opp med jevne mellomrom, kanskje enda mer smittsomt, enn det som er kjent som UK-viruset.

Norge er uforberedt

Utsikten for USA er 90.000 døde de nærmeste ukene. Vi har mindre enn 600 døde i Norge, foreløpig.

Enda er ikke krisen over i noen av disse to landene. Å tro at Norge skal være forskånet fra et usynlig virus som smitter svært raskt, er utopi. Snart dør flere av de eldre du er glad i. Snart blir dine foreldre syke, særlig om de er i en av mange risiko-grupper. Snart ligger du kanskje selv og snapper etter luft på et overfylt sykehus, og angrer bittert på at du ikke var mer forsiktig.

Lest? Hvorfor vaksinerer Norge tregere enn andre?

At Norge er blant de landene i Europa som vaksinerer for få mennesker per døgn, er åpenbart med på forsterke risikoen for et snarlig utbrudd vi ikke klarer å stoppe. Vi har klart seg til nå, men Norge er uforberedt på en økt smitte ute av kontroll.

Vi skriver ikke dette for å skremme noen, men for å gi folk et innblikk i hva som kan stå for tur om vi ikke tar grep, nå.

Nye landsmenn

Vargas12.com er bloggen som alltid ser de nederst ved bordet. Vi er i mot alt som handler om å gjøre forskjell på fattig og rik. Vi er i mot rasisme, undertrykkelse og vold. Vi støtter alle typer mennesker uansett religion. Men vi har notert oss en farlig utfordring i store deler av landet.

Vi har lesere og følgere fra alle verdensdeler, vi ser mennesket bak troen, fargen, holdningen og nasjonaliteten. Derfor er det vi skriver nå, basert på det vi vet om smitten og hvem som blir syk og dør.

Våre nye landsmenn har ikke forstått alvoret med pandemine.

Særlig innbyggere med pakistansk og somalisk herkomst, sliter mer med mye smitte – mer enn etniske nordmenn. Da må myndighetene sette fokus på dette i disse delene av samfunnet hvor våre nye landsmenn bor. Vi hører det daglig, det er i bydelene med mange innvandrere som har mest smitte. Grorud og Stovner har stor innvandrer tetthet.

Det er her mange bor i samme boenhet, der kanskje ikke det norske språk er like lett å forstå av alle.

Norge står foran et uvirkelig helvete

Mutert virus

Norge står foran et uvirkelig helvete – et helvete som kan vare skremmende lenge.

En ting er at smitten sprer seg i deler av befolkningen som ikke forstår anbefalingene og ikke setter seg inn i lovverket, restriksjonene og anbefalingene. De setter selvsagt andre i fare gjennom ikke å tilegne seg livsviktig informasjon.

I det øyeblikket et mutert virus sprer seg ute av kontroll. Vil det norske folk fylle opp sykehusene i løpet av dager. Akkurat slik vi har sett det bli gjort i snart ett år i USA og i store deler av Storbritannia like lenge. Det er ingen steder å gjemme seg, det er bare å gjøre seg mentalt forberedt på at mange av de du er glad i, vil dø innen årets utgang. Vi beklager å skrive det.

Innvandrere smittes mer av corona og havner oftere på sykehus. Faren for å dø av covid-19 er også mye høyere enn i resten av befolkningen.

VG.no

Norge står foran et uvirkelig helvete vi ikke vet utgangen på. Norske myndigheter tror de har en god plan på vaksine-programmet. Det er ikke riktig. Derfor er denne allerede endre ved flere anledninger. I de første tre ukene valgte helsemyndighetene å ta vare på dose én og to på samme sted. Før de nylig har sett at det er nødvendig å sende alt de mottar til hele landet, fortløpende.

Likhusene fylles

Allikevel har kun 84.000 nordmenn fått første stikk med vaksine. Drøyt 5000 har fått dose to, og vi skriver snart februar. I India er mer enn to millioner mennesker allerede vaksinert. I Storbritannia var mer enn 1,3 millioner briter vaksinert allerede 3. januar.

Riktig nok med egen vaksine, (Oxford-AstraZeneca) men det sier litt om hva Norge holder på med.

Folk vi dø raskt i det sykehusene er fulle av pasienter som ikke får behandling. Likhusene fylles like raskt. Da må man ty til kjølelager utenfor sykehusene etter hvert som mennesker dør. Om du ikke tror at dette faktisk kan bli endel av Norge i 2021 er du naiv.

Norge står foran et uvirkelig helveteom vi ikke setter opp farten med vaksinen.

Vi har stolt blindt på regjeringen fram til nå. Men det er en feil som kan koste oss livet. Fordi for mange innenfor landets grenser ikke har forstått alvoret med pandemien. Det er ikke bare utlendinger, men naive unge som fester, drikker, sosialiserer seg med likesinnede, privat eller på organiserte sammenkomster.

Alt blir ikke bra

Det er farlig nok. Så har vi alle disse som reiser inn og ut av landet ,til tross for “stengte” grenser. Ok, flyplassene er stengt ned nå, men med Europas lengste kyst og langstrakt grense mot Sverige, er det egentlig fritt fram å komme seg inn i landet. For den som ønsker det.

Totalt i Oslo er 2,4 prosent av befolkningen registrert smittet. Bydel Stovner har størst andel registrerte smittede med 4,7 prosent. Deretter følger Bydel Grorud og Bydel Søndre Nordstrand, begge med 3,7 prosent. Bydel Nordre Aker har lavest andel med 1,4 prosent.

Oslo Kommune

Erna sa allerede 12. mars 2020, da hun stengte ned hele Norge, at alt vil bli bare til slutt. At vi må bare holde ut, så vil det gå bra. Det vet alle oppegående mennesker at hun ikke kan love. Hun bør kanskje si det for ikke å skape panikk blant massene. Men Erna Solberg kan ikke vite hvordan en pandemi utspinner seg over landegrensene.

Alt blir ikke bra av seg selv, selv om vi aldri så mye ønsker det. Det må handling til.

Handling før lovnader

Nå må alle innvandrere få informasjon, gjerne på sitt eget språk, for å stoppe smitten blant disse. Foreldre må se etter sine barn og ungdommer, nylig ble 14-åringer plukket opp, dritings på Gressvik i Fredrikstad. Og minst like viktig, myndighetene få ut vaksinen til kommunene mye raskere. Ellers går dette til helvete, folkens.

Myndighetene må vise handling framfor å ha store, flotte vyer om at vi har en plan, vi ligger godt an. Bla, bla, bla.

De aller fleste i dette landet, unge som gamle og alle de i mellom – er lei hjemmeskole, hjemmekontor og et liv begrenset og leve. Barn kan ikke være sammen med dem de vil på fritiden, voksne kan ikke gå på kino, teater, på besøk eller leve som før – på noe vis. Vi lever i et vakuum.

Espen Nakstad er sikkert lei av å fly mellom avisene og TV-studioene for å svare på de samme spørsmålene dag ut og dag inn i månedsvis. “Når vil viruset komme til Norge, vil vi rekke å bli vaksinert, er du redd for å dø?”

Vi er i grunnen bare fengslet i hjemmets lune hi, i påvente av å bli smittet, bli syk og kanskje dø. Det er like sannsynlig som at vi skal lykkes med å vaksinere alle og at pandemien dør ut. Dessverre.

Vargas

Pin It on Pinterest