Norge styres av Erna og damene. Norge styres altså av en lang rekke kvinner, bokstavlig talt. I den nye blågrønne regjeringen, ledet av Erna Solberg (H), er det flere kvinner som sitter på de viktigste ministerpostene.

Det er kvinner som styrer Norge inn i framtiden. Kanskje er det en styrke, sannsynligvis er det heldigvis.

Kari Gjesteby, Sidsel Rønbeck og Gro Harlem Brundtland var politikerne som i 1981 var foregangskvinner, kvinner forut for sin tid, men som var på sin plass og gjorde en fremragende jobb den gang.

Nå, i 2018 er det Erna Solberg som styrer det urolige politiske klima for Norge, og med seg har hun en rekke kvinner. Noen debutanter, noen erfarne, men felles for alle disse – de sitter med makten til å gjøre Norge til en spydspiss inn i fritiden.

Norge styres av Erna og damene.

Norge styres av Erna og damene

Norge skal klare seg uten olje-milliardene i framtiden, vi skal stå i mot sterke militærmakter som snuser langs grensene og miljøspørsmålene er mange og kompliserte. Det skal kloke hoder til for å løse framtidens utfordringer. Kvinnene i den sittende regjeringen skal få bryne seg, men framtiden i det politiske landskapet ser kanskje lysere ut enn på lenge.

En klok og riktig avgjørelse, å gjøre Norges eldre synligere, gjennom å få på plass en egen minister post for eldre- og folkehelsen.

Erna Solberg bør få kudos for sin måte å styre landet på. Regjeringen og Høyres hovedmotstander, en gang det stolte Arbeiderpartiet – ligger med brukket rygg, og er per dags dato, en parentes i norsk politikk.

Iselin Nybø (36)(V) er ny minister for høyere utdanning og forskning,  Trine Skei Grande (V) er ny kulturminister, Siv Jensen (Frp) fortsetter som finansminister og Erna Solberg er selvutnevnt statsminister. Den tredje ministeren fra Venstre, som fikk totalt tre ministerposter etter å ha blitt en del av den blågrønne regjeringen, er Olav Elvestuen. Også Nikolai Astrup (H) har det blitt gjort plass til, han tar over næringsminister-posten.

Åse Michalsen (Frp) tar det tunge ansvaret med å bli den aller første eldre- og folkehelseministeren. Samtidig er altså både Sylvi Listhaug (Frp), Linda Hofstad Helleland (H) og Monica Mæland (H) med videre i regjeringen. Men alle disse har endret ansvar.

Listhaug blir justis-, beredskaps- og innvandringsminister. Helleland tar over barne- og likestillingsminister-posten og Mæland tar vervet som kommunal- og moderniseringsminister.

I tillegg er det altså dyktige Ine Eriksen Søreide (H) som fortsetter som utenriksminister, Anniken Hauglie (H) fortsetter som arbeids- og sosialminister. Utfordringen for FRP i regjering, er at stadig flere av justisministrene ser ut til å kødde det til for Siv Jensen.

Foruten omrokerignene innad i regjeringen, er det kun to ministere som trer ut. Det er Solveig Horne, og Per-Willy Amundsen, fra henholdsvis barne- og likestillingsminister jobben, og ansvaret som justisminister.

Dessverre er det slik at de ledende stillingene i næringslivet, besittes nær nitti prosent av menn i Norge i dag. Heldigvis finnes det hederlige unntak.

Kristin Skogen Lund styrer NHO med hard hånd.

Også i de største forbundene sitter det alt for mange menn, der likestillingen ikke har kommet særlig videre. Fotballforbundet et grelt eksempel på hvor galt det kan gå. Gutteklubben grei, har styrt norsk fotball langt ned i grøfta, og der sitter de bom fast. På hundrede og pil og bue på FIFA-listen vi engang var i toppen av.

Med kloke og kunnskapsrike kvinner, som gagner å samarbeide både innad, men også utad, vil Norge gå en trygg vei i et brokete politisk landskap – i årene som kommer.

Vi vil neppe få svar på, om Jonas Gahr Støre (A), som sittende statsminister, hadde valgt seg ut like mange kvinner i sentrale posisjoner i sin regjering. Nær sagt, heldigvis.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Sanchez og Walcott – done deal!

Arsenal selger unna spillere, og til sommeren kan en æra være over, idet vi tror at Arsene Wenger gir seg...

Lukk