Det er kommet fram opplysninger man nesten ikke er villig til å tro på. At lille Norge skulle ha hatt hemmelige agenter ala Ian Flemmings Agent 007 – Besynderlig og ikke minst ikke verst heller. Spesielt det å holde det hemmelig er imponerende i seg seg.

Agent 007


Rundt 140 norske kvinner og menn var i løpet av en tiårsperiode innom Seksjon for spesiell innhenting, også kalt E 14, skriver VG.

Forsvarets etterretningstjeneste opprettet enheten i 1995, men holdt den atskilt fra sin øvrige organisasjon. E 14 ble derfor drevet fra anonyme kontorlokaler i Oslo, under ledelse av etterretningsoffiseren Ola Kaldager (64), skriver avisen.

– Hvilke oppdra disse hadde er selvsagt også hemmelig men noe er nå avslørt. Muligens fordi WikiLeaks før eller siden hadde fått snusen i det allikevel. Men her er det altså norske journalister som har gjort jobben-

Agentene ble sendt på oppdrag to og to, som oftest for to til tre måneder av gangen. Ifølge VG opererte de i land som Bosnia, Kosovo, Makedonia, Serbia, Sudan, Libanon, Syria, Irak og Afghanistan, ofte under dekke av å være studenter.

E 14-agentene benyttet egne navn under oppdragene i utlandet, av frykt for å møte kjente. De utga seg ikke for å være journalister av frykt for å møte norske journalister og bli avslørt, heller ikke for å være prester, hjelpearbeidere eller politikere, opplyser tidligere agenter til VG.

– Det ville vært uforsvarlig å sende soldater til konfliktområder uten å ha en egen informasjonskilde som man kan stole på. Etterretningstjenestens oppgave er å kartlegge og å få en såkalt situasjonsforståelse av det stedet man skal inn i, og da dreier det seg om informasjon som er spesielt viktig for norske styrker. Man kan ikke da være avhengig av alliertes etterretning, sier  Ståle Ulriksen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til NTB, og om leder NUPIs avdeling for sikkerhet og konflikthåndtering.

VG er kjent med at E 14 benyttet kvinnelige agenter i deler av verden der menn kulturelt dominerer kvinnene. Der vakte blonde kvinner i 20-årene interesse hos flere menn som satt med informasjon, få VG opplyst.

Kvinnene måtte være så tilpasningsdyktige at de klarte å få nyttig informasjon ut av oppmerksomheten, men samtidig uten å krenke kilder som var vant til å dominere kvinnene.

Jeg mener det er en selvfølge at norsk etterretning har sin misjon og leve rett. Vi kan ikke sitte oppe i steinrøysa her i nord og tro at vi er så snille og kjekke at ingen vil gjøre oss noe galt. Norge har store verdier i form av olje og gass, vi har enorme naturressurser og stor teknologisk kunnskap som mange land misunner oss-

Forsvarsminister

Grete Faremo


Selvsagt er  det viktig å ha følere ute. Men hva denne avsløringer vil si, og om det fortsatt er en E14 lignende enhet som operer på en lignende måte vites ennå ikke.

VG har flere ganger bedt om et intervju om E 14 med sjefen for etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen. Det er blitt avvist. Grandhagen har heller ikke ønsket å besvare spørsmål tilsendt på mail. Forsvarssjef Harald Sunde vil heller ikke la seg intervjue om E 14.

Den kalde krigen er over. Men det betyr ikke annet enn at viktige politiske og militære konflikter er flyttet til andre grenser. Vi har Nord og Sør Korea, vi har Israels evige kamp mot det palestinske folk, og et Iran som ikke ønsker annet enn å viske Israel av karet.

Det er ikke mange fredelig flekker igjen på kloden, og skal Norge fortsatt være den fredsskapende nasjon vi så stolt har vært i mange år, så må vi også gjøre hva vi kan for å forebygge krig og konflikter-

En hver krig avsluttes med kommunikasjon.

Flere nasjoner burde lært seg det norske språk…

Vargas

Kilde

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10021915


http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10021800

http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7494096

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
David vs Goliat

Lille Wolves mot Manchester United. Bunn mot topp. Den sovende storheten mot den moderne giganten. De fleste vil vel si...

Hvorfor faller mange jenter for slemme gutter?

Jeg vet det er svært mange jenter som blir tiltrukket av den barske typen med skinnjakke og tatoveringer, tre dagers...

Lukk