Etter tragedien 22. juli har Nordre Buskerud politikammer, PST, delta og Oslo politi distrikt fått massiv kritikk. Hvorfor det?

1. Fordi uskyldige ungdommer ble drept på Utøya mens politiet stod på landsiden og så på i 17 minutter mens de ventet på Delta fra Oslo.

2. Fordi PST leder Janne Kristiansen hardnakket påstod alt for lenge at det var ingen som kunne forutsi at en nordmann kunne gjøre noe så grusomt. Til tross for at siktede ABB var svært aktiv på Internett med høyre ekstreme ytringer langt over normalen, samt at vedkommende kjøpte inn mange tonn kunstgjødsel og annet til bomben han brukte til å sprenge regjeringskvartalet med.

3. Fordi det ikke ble gjort nok for å skaffe et helikopter som kunne ha vært over Utøya innen 10 minutter, med en spesialtrent skytter som kunne tatt ut terroristen med et skudd fra luften. Noe politiet selv påstår å ha trent på. Det alene kunne ha spart titalls liv.

4. Fordi mange skrekkslagne, livredde ungdommer i ren dødsangst ikke kommer igjennom på 112, og de som gjør det får beskjed om å ringe igjen senere, blir ikke tatt på alvor, eller får beskjed om at det er politi på vei. Telenor klarer altså ikke å håndtere mer enn 200 samtaler samtidig før telenettet bryter sammen.

5. Fordi Delta, politiets spesialenhet for skarpe oppdrag, kjørte 3 km lengre enn nødvendig for å komme til Utøya. Da de kom til vann ble de møtt med en liten gummibåt som fikk motorhavari. Nordre Buskerud politikammer kan ikke svare på hvorfor det kun var satt en båt til disposisjon for spesialenheten. Gummibåten fikk motorstopp og forsinket Delta i mer enn 10 minutter.

6. Fordi politi direktør Øistein Mæland står og skryter av hvilken fantastisk jobb politiet har gjort i denne saken, når han vet at mange liv kunne vært berget med langt mindre tabber, feil og mangler.

7. Fordi manglende strategisk ledelse er så synlig når alarmen går og krisen er et faktum, at det er helt åpenbart at dette er noe ingen i politiet var forberedt på eller har øvd på å håndtere.

8. Fordi PST er direkte underlagt justisdepartementet og de kommentert ikke 22. juli før 25.juli samt at de inntok en holdning som gjorde skadene verre for de som var direkte involvert i terroren.

9. Fordi politiets ene helikopter- som kun har plass til to personer- var satt på bakken for å spare penger.

10. Fordi et Sea King redningshelikopter stod med motoren i gang, på Voldsløkka i Oslo. Dette kunne vært over Utøya på mindre enn 10 minutter. Istedet bruker politiets spesialenhet bil og båt med til sammen en times reisetid.

11. Fordi massemorderen prøvde ved flere anledninger å ringe til politiet for å overgi seg, men ble ikke trodd i følge advokat Geir Lippestad.

12. Fordi all samband mellom redningsetatene fungerte ikke, det alene gjorde redningsarbeidet vanskelig, mangelfullt og tidkrevende.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wF7K8ZScQe8&feature=related[/youtube]

Jeg velger å tro at samtlige politifolk på jobb 22.juli gjorde alt de kunne og vel så det for å berge flest mulig menneskeliv.

Det jeg ikke forstår, er hvorfor rike Norge skal ha en politiberedskap som er så dårlig at vi blir gjort til latter av en hel verden. En by med mer enn en halv million innbyggere samt mange tusen turister midt i juli. Og det norske politi har et helikopter som er tatt ut av tjeneste, for å spare penger?!

Norsk politi er vingeklipt. Det er ikke politiets skyld at de ikke har helikoptre, det er de politiske lederne som styrer budsjettene som må føle presset.

Det er en skam at en velferds nasjon som Norge ikke har en skikkelig politistab og en elitegruppe som kan forflyttes på kort tid til alarmpunktet, med riktig utstyr. Mange tusen politistudenter går å sparker i grusen og får ikke jobb noe sted i Norge. Her skal det spares!

Hvorfor i helvete skal det  spares penger?!

Justisdepartementet bør få forsterkningen de selv mener må på plass for å styrke politiet i alle ledd. Kommer det ikke flere helikopter på plass innen rimelig tid, vil de pårørende føle at deres avdøde på Utøya og i regjeringskvartalet blir gjort til latter.

Og helikoptrene må selvsagt være operative…

Dette innlegget er allerede sendt til Juristen Alexandra Bech Gjørv (46) som skal lede 22. juli- kommisjonen. Det er ikke for å dele skyld, men for å vise at vi følger med, og at vi vil ha et politi som vi kan være stolte av i Oslo og i Norge. Ikke flaue av.

Ingen penger i verden hadde stoppet masse-drapsmannens onde planer. Hvem som helst kan kjøpe utstyr nok til jevne bygninger med jorda, og skyte uskyldige mennesker på sommerleir.

Nettopp derfor trenger vi nok ressurser og nok politi som vet hva de skal gjøre- når alarmen går neste gang…

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Blogg.no mister annonsører- bloggere med støtte til ABB

Flere større annonsører har annonsert at de trekker seg i samarbeidet med Blogg.no - Jeg er sjokkert over den massive...

Lukk