SOMALISKE KAPRERE SKJØNTE IKKE HELT HVA SOM TRAFF DEM DA DE PRØVDE Å KOMME SEG OMBORD PÅ BOW SAGA, MEN DET GIKK IKKE HELT ETTER PLANEN. Kaprerne trodde vel ikke helt det de så når de fikk massiv motstand fra mannskapet ombord på det Norsk registrerte skipet- Men det var den spanske fregatten SPS Victoria som til slutt fikk stoppet de Somaliske kjeltringene- 

Da Odfjell-tankeren Bow Saga ble forsøkt kapret utenfor Somalia tirsdag morgen, var mannskapet godt forberedt. Skipene som seiler i dette farvannet har nemlig innført spesielle rutiner i tilfelle piratangrep.

Mannskapet låser alle skott med kjetting, og i visse tilfeller tar de med seg satellittelefonen og samles i maskinrommet. Herfra kan telefonoperatøren klatre opp i pipen der det er dekning. Det er også mulig å styre noen skip fra maskinrommet.

I «Bow Sagas» tilfelle var det imidlertid den spanske fregatten SPS Victoria som fikk avverget det 45 minutter lange kapringsforsøket før piratene kom om bord.

Spanjolene pågrep deretter sjørøverne etter å ha avfyrt varselsskudd fra skipskanonen og helikopter.

Først fylles dekket opp med vann. Titusenvis av liter fosser frem og tilbake med bevegelsen i sjøen, og kapteinen kan også manøvrere for å gjøre bølgene på dekket større. På den måten gjør han det vanskelig – og farlig – å befinne seg der.

Ripa er allerede kledd med piggtråd, og en vakt med skuddsikker vest holder utkikk. I tillegg har mannskapet plassert fat og andre hindre ved landganger og i trapper.

I tilfelle angrep sender skipet ut nødsignal, og fyrer av vannkanoner med skoldhett vann for å holde piratene unna.

Odfjell benytter seg av den sikrede korridoren EU Navfor-flåten patruljerer. For Jan Hammer er det uaktuelt å leie inn væpnede sikkerhetsfolk.

– Men mange av skipene vi leier inn har ubevæpnede vakter om bord. Vi tillater ikke våpen, fordi vi tror det kan øke faren for eskalering, sier han.

Hammer tror det mislykkede angrepet skyldes en kombinasjon av flere ting. Skipet «Bow Saga» er 40.000 tonn.

– Litt av grunnen til at ikke piratene lyktes med å komme om bord, er at skipet er såpass stort og har et høyt fribord. Skipet er kraftig, og det produserer mye sjø rundt seg, og da er det ikke enkelt for pirater å lykkes, sier Hammer til NTB.

«Bow Saga» er utstyrt med piggtråd som skal gjøre det vanskeligere for kaprerne. I tillegg seilte det i farvannet som patruljeres av internasjonale styrker.

Odfjell har 90 skip i drift, og ifølge Hammer passerer rederiets skip gjennom Adenbukta flere ganger månedlig.

Det gikk ikke så bra for et Panama registrert skip tidligere denne uken.

Lasteskipet Suez ga mandag morgen beskjed om at det var under angrep i Adenbukta og at pirater hadde tatt seg om bord, heter det i en uttalelse fra EUs NAVFOR-styrke.

Det er ingen » kjære mor» når Somaliske kaprere lukter penger og verdier. De gjør alt de kan for å få styringen av skipene. Det har foreløpig ikke gått liv i kapringsforsøkene utenfor Somalias beryktede kyst.

Et helikopter ble sendt til stedet, men piratene hadde allerede tatt kontroll over skipet.

Mannskapet på 23 er fra India, Pakistan, Egypt og Sri Lanka.

Den internasjonale sikkerhetsstyrken i Adenbukta har besluttet å sende de sju piratene som angrep norskeide Bow Saga hjem til Somalia uten rettslig forfølgelse.

Ja, hva annet kan de gjøre?

Kilde aftenposten.no  og VG.no

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10017295

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10017479

http://www.tv2nyhetene.no/utenriks/piratene-bak-bow-sagaangrepet-loeslatt-3259397.html

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Eie bil er dyrt- ikke ha service er dyrere

                                                 Mange kjører bilen til den stopper av seg selv og skjønner ikke hvorfor, og de fleste er damer....

Kronprinsparet er kommet hjem

Prins Daniel- prinsen som fikk sin prinsesse Victoria, halve kongeriket og alle svenske hjerter etter det fantastiske sommerbryllupet i Stockholm....

Lukk